Citron- och pepparstekt oxfilé
Till huvudrätten tillagades citron- och pepparstekt oxfilé med balsamicosås och kronärtskockspotatis, helt ljuvligt!
Till 10 portioner behövs:
1,6 kg oxfilé
skal av 1 citron
3 msk pressad citron
1 ½ dl olivolja
ca ¾ dl hel svartpeppar (ja det ska vara så mycket!)
2 tsk salt
Till såsen behövs:
2 hela vitlökar
1 msk olivolja
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt
Till kronärtskockspotatisen behövs:
8 medelstora potatisar
½ msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 burkar kronärtskockshjärtan á 390 g
1 tsk pressad citron
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 tsk maizena majsstärkelse
½ dl finstrimlad basilika
Gör så här
Oxfilé
Tvätta citronen och skala den med en potatisskalare, undvik att få med det vita. Koka upp skalen i lite vatten, häll bort vattnet. Blanda citronskal, pressad citron och olivolja till en marinad. Häll marinaden i en stor plastpåse och lägg köttet i påsen. Låt marinera i ett dygn.
Koka upp svartpepparn med vatten, låt koka 5 minuter, sila av vattnet och upprepa proceduren ytterligare 2 gånger. Rosta därefter svartpepparkornen i torr stekpanna tills det börjar knäppa i kornen. Krossa dem sedan i en mortel.
Sås
Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och lägg dem i en oljad långpanna. Rosta vitlöksklyftorna 20 minuter i ugnen. Smält sockret med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftorna, vinäger, rödvin och kalvfond. Låt koka ihop utan lock tills det återstår ca 4 dl.
Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red såsen med maizena utrört i lite vatten, rör ner smöret och smaka av med salt. Hit kan du förbereda dagen innan!
Potatis
Potatisen går att förbereda och sedan bara värmas i micro/vanlig ugn strax före serveringen.
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen på längden i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper, strö på salt och peppar. Baka potatisskivorna i ugnen tills de är mjuka, ca 12-15 minuter.
Skölj kronärtskockorna i kallt vatten och skär dem i mindre skivor. Häll över citronsaft. Koka ihop grädde, salt och peppar ca 5 minuter. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Blanda därefter ner kronärtskockor och basilika. Varva potatisskivor och kronärtskockskrämen, avsluta med potatis. 3 potatisskivor blir lagom till varje “torn”.
Oxfilé, forts.
Sätt ugnen på 175°. Rumstemperera köttet och skrapa bort citronskalen. Strö på salt. Vänd filén i den krossade svartpepparn. Bryn köttet runt om och lägg det i en ugnssäker form. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56°. Låt vila under folie 15 minuter innan det skärs upp för servering.
Servera oxfilén tillsammans med sås och kronärtskockspotatis. Ugnsbaka gärna cocktailtomater överströdda med lite parmesan och servera till.
Receptet kommer från Allt om Mat nr 1 2003 och ingick i Ragazzes nyårsmeny 2005.
susanne
😆 det riktigt vattnas i munen när man ser bilden och läser receptet!
Johanna
😀 Har lagat den här rätten till nyår tidigare och ska göra det i år igen… SÅÅÅÅ SUPER GOTT!! Rödvinssåsen är det bästa jag smakat nånsin! Ett hett tips till alla som söker en varmrätt till nyår!!:lol:
gammelkocken
det fina receptet på citron och pepparstekt oxfile måste man ju bara pröva; så det blir nyårsaftonens huvudrätt
jag har bara en fundering och varför skall man koka av svartpepparen så många gånger; att kryddorna inte blir så framträdande kan jag förstå men blir det någon krydda kvar??
😆
Maria
-> gammelkocken: Jo visst var det mycket krydda kvar, kanske till och med så att man antingen ska minska pepparmängden eller koka av pepparn ytterligare en gång!
gammelkocken
😆
Nyårsaftonens oxfile blev alldeles perfekt. Övertygad om att marineringen i citron gjorde sitt till för den goda smaken.Såsen blev riktigt riktigt uppskattad. Den kommer jag att använda i flera andra recept.
Lät filén gå upp till 50 grader och sedan hölls den varm i ugn på 40 grader, medans potatisen fick sitt. Mums!!!
Ingela o Eva-Lena
Köttet blev suveränt , låt inte köttet bli varmare än som står angivet .
Bästa rödvinsåsen vi smakat .
Trots förarbetet var det värt allt jobb ,till och med barnen tyckte det var gott.
GOTT NYTT ÅR
Maria
Ingela & Eva-Lena: Härligt att höra att maten blev uppskattad av såväl stora som små! God fortsättning! 😀
Ewa
Här blev Granité och oxfilen en riktig hit! Återigen ett stort Tack för gott mattips:)! Och god fortsättning på 2009!
Ulrica
En liten fråga ang. balsamicosåsen…Ska man köpa någon speciell balsamvinäger och något speciellt rödvin för att den ska bli bra? // Ulrica
Maria
Ulrica: Nu var det ju länge sen vi lagade det här receptet men jag minns inte att vi använde något annat vin eller annan vinäger än vad som fanns hemma. Så en enkel men god vinäger och ett gott men inte alltför dyrt rött vin funkar nog alldeles utmärkt.
När jag ska göra såser med vin i brukar jag använda mig av småtetrorna från Åkesson som är i behändig storlek. Om jag inte har kvar en slatt av ett bra vin förstås, men det händer sällan. 😉
Ulrica
Tack för tipset om småtetrorna! Det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Det kanske är bra rent alkoholförebyggande också ;-)….så man inte köper en pava vin, använder 1 dl till sås och dricker upp resten! Såsen kan ju också lätt brännas vid en sådan gång 😉
Lisbeth Hagman
Detta kommer helt klart att bli min nyårsmeny. Vi har en av gäsaterna som absolut inte klarar av att äta rött el rosa kött. Till vilka grader tycker ni jag skall låta hennes köttbitt gå upp till för att inte helt misslyckas.
Hälsningar Lisbeth
tim
Hej,
har letat sedan 2005 efter sås receptet, inte givit upp!
Bor i Thailand och skall idag göra en gos sås till mina vänner idag, den här minns jag som gudomlig!!
Fick den ett nyår i Sverige för länge sedan…
Äntigen hittat receptet-TOPPEN!
Gudrun Kyhlberg
Äntligen hittat receptet som vi hade på sonens bröllop 2004.
Den rätten med tillbehör glömmer man inte. Helt gudomlig.
Gudrun🎉