Bubbel och drinkar

Yukio tipsar om bra nyårsdrinkar. Jag håller med om att riktigt bubbel ska förtäras tidigt på kvällen och att den billiga skumpan kan användas runt tolvslaget. Även Svd påminner om att det är korkat att vänta till 24 med bubblorna. Dessutom så undviker jag gärna sabrering allt för sent på nyårsnatten!

Singapore Sling förresten, som Yukio skriver om, blev för övrigt vår julklapp till svärföräldrarna som snart åker till Nya Zeeland på semester via Singapore. De fick lokal valuta att shoppa Singapore Slings med på Raffles hotell. Det uppskattades!

Lite till:
Här föddes damernas älsklingsdrink
Sabrering – ett ovanligt sätt att servera champagne

Husmorstips

Våra rostfria bestick har sett lite trista ut, trots att vi har diskmaskin (eller kanske just därför?) har de blivit flammiga. Googlade lite och hittade tips på att ättika skulle kunna göra tricket. Köpte därför en flaska Perstorp ättika 24% och hittade även en broschyr utgiven av just Perstorp med “husmorstips” i butiken.

Flammiga, rostfria bestick blir snygga igen genom att putsa med en torr trasa, doppad i ättika 24%. Skölj! Avlagringar av te och kaffe i koppar tas bort på samma sätt.

Och vet ni vad – det funkar utmärkt! Alla flammor är borta och besticken har fått en helt ny glans. 🙂

Julskinkan står i ugnen

Julafton är här och jag har precis griljerat vår julskinka och nu står den i ugnen och sprider väldoft. Även fast vi inte har själva julfirandet hemma hos oss brukar vi alltid ha en egen julskinka. En skinksmörgås på mjukt tunnbröd med ett tunt lager senap på är mer eller mindre obligatoriskt framför Kalle & hans vänner innan vi beger oss iväg till julfirandet.

Bekvämligheten med färdigkokt julskinka har jag tagit till mitt hjärta och här är receptet på den griljering jag brukar göra:

Griljering till julskinkan
Ingredienser
1 äggula
3 msk senap
1 msk honung
1 tsk malen ingefära
ströbröd

Gör så här
Blanda ägg, senap, honung och ingefära väl. Pensla blandningen på skinkan och sikta över ströbrödet. Griljera den sedan i 200° ca 10-15 minuter eller tills skinkan fått en vacker färg.

Slutligen, från oss alla till er alla – en riktigt God Jul!

Julbaket, del 2

Inför glöggkvällen i fredags pysslade vi inte bara ihop pepparkakor och saffransskorpor. Vi bjöd även på flera sorters chokladtryffel, två av dem kommer här.

Vit tryffel med lime 24 st Arla
Ingredienser
1 dl vispgrädde
25 g smör
300 g vit choklad
rivet skal av 1 lime
1 msk konjak
florsocker

Gör så här
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, lägg ner dem i grädden och rör tills de smälter. Rör i limeskal och konjak. Häll i en aluminium-form, ca 10×17 cm. Låt stelna i kylen minst 4 tim eller över natten. Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv. Sikta över florsocker. Förvara i kyl.

Hallontryffel ca 40 st Dansukker
Ingredienser
250 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad
1 dl vispgrädde
3 msk finkornigt strösocker
små knäck- eller ischokladformar

Gör så här
Finhacka chokladen. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull och låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills 1/2 dl vätska återstår. Tillsätt chokladbitarna och rör om tills chokladen har smält. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Fördela smeten i små pappersformar (enklast om man spritsar).