Första numret av journal chocolat

För ungefär en månad sedan tipsade Elin om att man kunde få första numret av Journal Chocolat gratis genom att anmäla sig på tidningens sajt. Jag kunde så klart inte låta bli och idag damp premiärnumret ner i brevlådan. Vilken liten och tanig tidskrift. Jag skulle snarare kalla den broschyr än tidning. Ett prenumerationserbjudande (helårsprenumeration för 149 kr – men det ges bara ut två nummer under 2005!) medföljde tidningen och det utlovades en tjockare och mer välfylld tidning till nästa nummer som kommer i mars 2005. Nja, jag vill se prov på den där “riktiga” tidningen!

Hembakade “bake-off”-frallor

Ett favoritrecept som ursprungligen kommer från Allt om mat. Jag brukar baka dessa frallor och ha i frysen – perfekta att ta fram och få nygräddat bröd till helgfrukosten!

Brötchen från frysen, 12 st
Ingredienser
50 g jäst
3 dl ljummet vatten (37º)
2 msk olja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl (480 g)

Gör så här

  1. Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Forma till 12 ovala bullar.
  3. Skåra bullarna med vass kniv. Låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 25 minuter under bakduk. De kan jäsa på plåt, bricka eller tallrik, se bara till att det finns plats i frysen för det du lägger dem på.
  4. Ställ bullarna i frysen direkt efter jäsningen med bakduken över. De frysta bullarna kan du sedan packa i fryspåsar.
  5. När du vill äta bullarna gräddar du de frysta bröden i 250º, 10-12 minuter. Låt bröden ligga på plåt ovanpå spisen medan du värmer ugnen. (Vill du grädda bröden direkt efter den andra jäsningen tar det 8-9 minuter i 250º.)

Recepthjälpen

När man googlar kan man stöta på riktigt bra saker. Som recepthjälpen t ex. En fiffig sajt där man kan slå upp sådana ingredienser som man kanske inte riktigt vet vad det är (som t ex palmsocker!), ta reda på vad man kan ersätta en ingrediens med och dessutom få en bild på en lurig grönsak. Och så kan man få hjälp med att översätta ingredienser till engelska.

Grön curry med kyckling

Jag glömmer inte min första gröna curry. Jag var trött, sur och hungrig. Jag hade landat i Bangkok dagen innan och var full med jetlag. Det var för varmt och det för dammigt. Det var allt annat än semester. Så hamnade vi på Khaosan Road och på ett sunkigt billigt hak beställde vi in kyckling med grön curry för inte många pengar alls. Jag tror fortfarande är den bästa jag har ätit.

Naturligtvis är min egen yckling med grön curry helt ok. Grönsakerna kan varieras men jag vill helst ha haricot verts och ärtaubergine i min.

Grön curry med kyckling

  • 2 msk olja
  • 2 msk grön currypasta
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1,25 dl vatten
  • 4 kycklingfileér skuret i småbitar
  • 100 gram haricot verts
  • ett par nävar äggaubergine
  • 6 st limeblad
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk saft av lime
  • 2 tsk palmsocker (eller farinsocker)
  • färsk thaibasilika
  1. Hetta upp oljan i en wok eller tjockbottnad gryta. Lägg i currypasta och fräs i en minut under omrörning. Häll i kokosmjölk och vatten och koka upp.
  2. Lägg kycklingbitar, haricot verts och finskuren limebladen i woken. Rör om. Skruva ner värmen och sjud i 15 – 20 minuter.
  3. Tillsätt fisksås, limesaft och socker. Rör om så att allting blandas.
  4. När det nästan är klart: strö över färsk thaibasilika.
  5. Servera med jasminris eller nudlar. Plus en Singha!