60 minuter London
och man hinner shoppa lite tidningar
och köpa gott thé på Crabtree&Evelyn
Tänk bara vad man skulle kunna hinna med på en hel helg!
och man hinner shoppa lite tidningar
och köpa gott thé på Crabtree&Evelyn
Tänk bara vad man skulle kunna hinna med på en hel helg!
Det här är ett recept är från nya numret av tidningen BBC Food som ofta har fina vardagsrecept under rubriken Everyday Food. Det här går fort och blev bra!
Koka tortellini samtidigt som du steker körsbärstomaterna. Blanda ihop i en skål. Hacka ner bladpersilja. Strö över riven parmesan – klart!
Ett nytt laxrecept, helt enkelt!
För två personer behövs:
2 portionsbitar laxfilé
purjolök
salt
peppar
2 msk balsamvinäger
1 medelstor tomat, i skivor
6-8 svarta oliver
2 ark smörgåspapper/bakplåtspapper
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla ca sju centimeter purjolök på längden och stek den mjuk i lite matfett. Salta en aning. Purjolöken ska inte ta färg. Lägg en bit lax på varje smörpappersark, salta och peppra fisken. Skeda över lite balsamvinäger. Lägg tomatskivorna och den mjukstekta purjon på toppen. Vik ihop laxpaketen och lägg dem med skarven uppåt i en ugnssäker form. Grädda i ugn 13-16 minuter. Servera med pressad potatis (Helenatips: färsk pasta funkade bra istället för den pressade potatisen!)
En lätt och snabb laxrätt utan särskilt många ingredienser. Lite torr, dock… Till nästa gång får jag fundera ut någon bra vätska att tillsätta för att åtminstone få lite såskänsla. Och så värst fotovänlig blev den inte (så bildbevisen besparar jag er!).
Receptet är hämtat ur “Smaker” av Berit Lyregård.
Bokrean är förstås en höjdpunkt för en boktok och årets version var inget undantag. Jag har i och för sig inte stångats och trängts så många minuter på de olika bokavdelningarna, men tre kokböcker har jag ändå fått med mig hem.
“Kärlek, oliver och timjan” av Anna Bergenström och Fanny Bergenström var den enda bok som jag redan innan rean verkligen hade bestämt mig för att köpa. För 79 kronor fick jag en helt fantastisk bok. Det är mysigt att bara bläddra i den!
“Smaker” av Berit Lyregård råkade jag helt enkelt bara se och vilken tur jag hade. Boken är indelad efter tio olika smaker (t ex oliver, lime, sardeller och ingefära) och vart och ett av kapitlen består av sex, åtta recept. Mestadels smårätter, vilket är min stora passion!
“Tapas & Grillat” består inte helt oväntat av väldigt många olika tapas- och grillrätter. Rätterna kommer från hela världen och bilderna är farligt läskande. Grillsäsongen kan inte komma fort nog!
Jag gillar brunch. Däremot så är det inte så enkelt att hitta BRA brunch. Ibland är den för tråkig. Eller så är allt bara fett. Ibland är den för dyr. Eller så serveras det bara en liten trist tallrik. Ibland är restaurangen också stängd när man kommer hungrig och förväntansfull. Eller i värsta fall – så finns det inga pannkakor! Så det är en konst att hitta ett bra brunchställe. Ja, det behövs helt enkelt en Brunchspaning här i matbloggen!
Kompott ligger i korsningen Torsgatan/Karlbergsvägen (närmaste T-bana: St eriksplan) och är granne med Rabarber ( och mittemot Systrarna Anderssons Bageri). Brunchen kostar 124:- och är därmed billigare än många andra brunchhak i stan. Brunchen står framdukad som buffé och bjuder på bland annat äggröra&bacon, pizza, olika sallader, soppa, ratatoille, hemgjord potatissallad, bönor, gott bröd, nachos med röror, pastasallad – och pannkakor. Dessutom, till skillnad från många andra (och dyrare)bruncher så ingår det faktiskt apelsinjuice och kaffe i obegränsad mängd och det är helt klart en guldstjärna i kanten. Faktiskt så finns det inget dåligt att säga om brunchen på Kompott. Gå dit!
update: vi var tillbaka till Kompott efter några veckor och då var allt katastrof; blaskig juice, den värma maten var kall och det saknades salt och peppar här och där. Kanske var det en dålig dag i köket men efter detta besök så skulle jag nog säga att brunchen beror på kökets dagsform!