Matlagning hos Maria 22/3 2005

Vi håller vårt nyårslöfte om att laga mat tillsammans varannan månad. Maria fick vara värdinna för mars månads matlagningskväll, eftersom den som enligt stadgarna stod i tur har vänt upp å ner på sitt kök och dragit igång en helrenovering. Utmaningen den här gången bestod i att koka kronärtskockor, medan det blev dött lopp rent smakmässigt mellan tomat- och currysoppan och fruktsalladen. Bortsett från en pilgrimsmussla per person så var detta en helt vegetarisk meny.

Förrätt: tomat- och currysoppa med halstrad pilgrimsmussla

Här läggs sista handen vid soppan, i med pilgrimsmusslan!

Till fyra personer behövs:
12 st kvisttomater
2 msk socker
2 tsk salt
1½ dl mjölk
½ dl grädde
salt
peppar
3 msk currysmör (mixa 100 g smör, 2 msk curry och 1 hackad rödlök)
½ dl lättmjölk till mixningen av soppan
4 st pilgrimsmusslor
till garnering: tomat och örter

Gör så här:

  1. Soppan kräver lite förberedelser dagen innan tillagningen. Kör tomaterna i en mixer, tillsätt salt och socker och lägg tomatröran i en sil med duk. Sätt in i kylskåpet över natten där det ska rinna igenom och bli till tomatvatten.
  2. På serveringsdagen: koka samman det klara tomatspadet med övriga ingredienser i cirka 10 minuter och tillsätt currysmör efter eget behag. Smaka av med salt och peppar.
  3. Mixa med lite kall lättmjölk före servering för att få en skummigare soppa.
  4. Halstra pilgrimsmusslorna hastigt i en het stekpanna (de ska inte bli helt genomstekta). Servera soppan med pilgrimsmusslan i. Garnera eventuellt med tomat och örter.

Helena: Tomat och curry funkar riktigt bra tillsammans. Soppan blev het, god och tomatsyrlig. Pilgrimsmusslan var pricken över i:et.
Elin: Det blev en perfekt soppa. Jag funderar fortfarande på hur man får en pilgrimsmussla att flyta i sopptallriken.
Maria: En riktigt god soppa, syrligt och kryddigt utan att någon smak tar överhanden. Precis lagom hetta, den kan vi göra fler gånger!

Varmrätt: bondsallad med kronärtskocka

Bondsallad med kronärtskockor

Till fyra personer behövs:

2 kronärtskockor
1 citron
1 ask cocktailtomater, gula eller röda (250 g)
2 msk olivolja
1 tsk + 1 tsk örtsalt
ca 1 msk socker
ca 500 g kokt kall potatis, gärna färsk- eller delikatesspotatis
2 dl kokta och skalade bondbönor (vi använde en burk cannellinibönor)
1 kruka rucola (ca 40 g)
steksnöre

Vinägrettsås
2 msk balsam- eller rödvinsvinäger
1 dl olivolja
1 msk vatten
1 tsk dijonsenap
1 krm strösocker
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad. Bind fast en ca 1 cm tjock citronskiva i botten på varje kronärtskocka med steksnöre.De kokande skockorna
  2. Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp och sjud under lock till det går lätt att dra loss bladen, ca 40-50 minuter. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnervända i ett durkslag och låt rinna av väl.
  3. Vispa ihop ingredienserna till vinägrettsåsen i en bunke. Smaka av.
  4. Sätt ugnen på 175°. Blanda tomaterna först med oljan och sedan med 1 tsk örtsalt och socret i en liten ugnssäker form. Rosta ca 20 minuter i mitten av ugnen tills tomaterna ser krympta och lite skrynkliga ut.
  5. Servera salladen med kronärtskockan delad i halvor. Servera resten av vinägrettsåsen vid sidan av att doppa kronärtskocksbladen i.

Helena: Äntligen fick jag koka mina skockor (som för övrigt inte var helt lätta att få tag på) och de smakade precis som de konserverade. Fast godare. Lite mer smak på vinägretten skulle höja salladen ett snäpp. Bör serveras åtminstone lite ljummen. Gott och riktigt matigt.
Elin: Det här var snabb och god vegomat, ja bortsett från att det tar tre timmar att hitta en kronärtskocka och 50 minuter att koka den. Passar bra på buffébordet.
Maria: Förutom att denna rätt inte är något man svänger ihop helt spontant så var det en mycket god och matig sallad. Funkade dessutom utmärkt att ha i lunchlådan dagen efter.

Efterrätt: fruktsallad i sockerlag med habaneropeppar

Fruktsallad med spännande smaker

Till en stor skål fruktsallad, ca 10 portioner, behövs:
1 ananas
2 mango
6 apelsiner (vi använde blodapelsiner)
2 dl vatten
1 dl ljusbrunt muscovadosocker (vi använde farinsocker)
½ vaniljstång
1 tsk färsk, finhackad habaneropeppar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, socker, vaniljstång snittad på längden samt finhackad färsk habanero. När sockret löst sig ställs lagen att kallna. Skrapa fröna ur vaniljstången och rör ner dem i sockerlagen.
  2. Skala och hacka ananasen och mangon. Skala och filéa apelsinerna så att du bara har fruktköttet kvar.
  3. Blanda fruktbitarna i en stor skål och häll över sockerlagen. Låt gärna stå svalt någon timme före servering.

Helena: Tänka sig att vaniljstången och habaneropepparn i sockerlagen skulle vara en så lyckad kombination. Ett enkelt sätt att piffa upp en vanlig fruktsallad. Jag tog tre portioner.
Elin: Åh det här var gott. En riktig Elin-efterätt. Det här måste jag göra om så snart som möjligt!
Maria: Sååå gott! Att peppar, vanilj och frukt funkar så bra ihop hade jag ingen aning om! Denna vill jag göra igen och igen och igen… 🙂

Inspiration från Mat & Vänner och Allt om mat (nr 4 2005 och nr 15-16 2003)

Wrap med kräftstjärtar och avokado

Den här wrapen blir min frukost i morgon på tåget till Dalarna!

Kesoröra med kräftstjärtar och avokado

Dela en avokado i småbitar. Pressa en halv lime över avokadobitarna. Blanda detta  med en liten burk keso. Lägg några salladsblad på ett större tunnbröd. Lägg på kesoröran och lägg till kräftstjärtarna. Ringla lite sötsur sås ovanpå och rulla ihop wrapen – klart!

Fläskfilé under italienskt täcke

Ikväll blev det italienskt tema på middagen. Fläskfilé under italienskt täcke med ugnsstekt klyftpotatis och en flaska Regaleali. Eftersom jag hade en halv burk crème fraiche tomat & basilika hemma hade jag den i såsen istället för vanlig crème fraiche.

Fläskfilé under italienskt täcke

Ingredienser (4 portioner)
500 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Italienskt täcke
125 g mozzarella
1 kruka basilika
25 g valnötskärnor
50 g grillad paprika färdig på burk
2 vitlöksklyftor
1 krm salt
½ krm peppar

Sås
3 dl sky + vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk ljus maizenaredning
1 dl creme fraiche
1 tsk soja
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör
Ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Putsa filén från fett och senor. Bryn den till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Ta upp filén och lägg den på en skärbräda.
  2. Häll 3 dl vatten i stekpannan och sila det ner i en kastrull.
  3. Skär mozzarellan i små fyrkanter. Plocka bladen av nästan hela basilikakrukan. Hacka dem och valnötskärnorna. Skär paprikan i småbitar. Skala och hacka vitlöken. Blanda samman ingredienserna till täcket. Tillsätt salt och peppar.
  4. Skär filén i cm-tjocka skivor och lägg dem omlott i en rad på ett ugnssäkert fat. Bred täcket längs med hela filén. Försök att lägga allt ovanpå köttet. Ställ in fatet i ugnen ca 15 minuter tills osten smält och valnötterna är rostade utan att bli brända.
  5. Koka upp skyn och fonden i kastrullen. Blanda redning och creme fraiche. Vispa ner det i skyn. Låt såsen sjuda några minuter och smaka av med soja och peppar.
  6. Servera med ugnsstekta potatisklyftor, haricots verts och sallad.

Recept från Allt om mat nr 4 2005

Lammfärsbiffar med bulgursallad och tzatziki

Lammfärsbiffar

  • 600 gram lammfärs
  • 1 ägg
  • ett halvt paket fetaost
  • oregano, timjan, salt och peppar

Blanda lammfärs med ägg, blanda ner kryddorna och smula ner festosten. Forma till biffar i lämplig storlek, mina blir någonting mittimellan köttbullar och pannbiff. Stek biffarna som vanligt.

Bulgursallad

  • 2-3 portioner bulgur (koka enligt förpackning)
  • 1 pkt cocktailtomater
  • tärnad paprika
  • blandad sallad

Blanda allt i en salladsskål – klart! Dagens version kryddades med harissa, vilket blev bra.

Tzatziki

Jag tror alla har sitt eget recept på tzatziki. Jag har gärna i en skvätt olivolja och balsamvinäger i min, förutom riven gurka, kryddor och matlagningsyoghurt.