Matlagning hos Maria 22/3 2005
Vi håller vårt nyårslöfte om att laga mat tillsammans varannan månad. Maria fick vara värdinna för mars månads matlagningskväll, eftersom den som enligt stadgarna stod i tur har vänt upp å ner på sitt kök och dragit igång en helrenovering. Utmaningen den här gången bestod i att koka kronärtskockor, medan det blev dött lopp rent smakmässigt mellan tomat- och currysoppan och fruktsalladen. Bortsett från en pilgrimsmussla per person så var detta en helt vegetarisk meny.
Förrätt: tomat- och currysoppa med halstrad pilgrimsmussla
Till fyra personer behövs:
12 st kvisttomater
2 msk socker
2 tsk salt
1½ dl mjölk
½ dl grädde
salt
peppar
3 msk currysmör (mixa 100 g smör, 2 msk curry och 1 hackad rödlök)
½ dl lättmjölk till mixningen av soppan
4 st pilgrimsmusslor
till garnering: tomat och örter
Gör så här:
- Soppan kräver lite förberedelser dagen innan tillagningen. Kör tomaterna i en mixer, tillsätt salt och socker och lägg tomatröran i en sil med duk. Sätt in i kylskåpet över natten där det ska rinna igenom och bli till tomatvatten.
- På serveringsdagen: koka samman det klara tomatspadet med övriga ingredienser i cirka 10 minuter och tillsätt currysmör efter eget behag. Smaka av med salt och peppar.
- Mixa med lite kall lättmjölk före servering för att få en skummigare soppa.
- Halstra pilgrimsmusslorna hastigt i en het stekpanna (de ska inte bli helt genomstekta). Servera soppan med pilgrimsmusslan i. Garnera eventuellt med tomat och örter.
Helena: Tomat och curry funkar riktigt bra tillsammans. Soppan blev het, god och tomatsyrlig. Pilgrimsmusslan var pricken över i:et.
Elin: Det blev en perfekt soppa. Jag funderar fortfarande på hur man får en pilgrimsmussla att flyta i sopptallriken.
Maria: En riktigt god soppa, syrligt och kryddigt utan att någon smak tar överhanden. Precis lagom hetta, den kan vi göra fler gånger!
Varmrätt: bondsallad med kronärtskocka
Till fyra personer behövs:
2 kronärtskockor
1 citron
1 ask cocktailtomater, gula eller röda (250 g)
2 msk olivolja
1 tsk + 1 tsk örtsalt
ca 1 msk socker
ca 500 g kokt kall potatis, gärna färsk- eller delikatesspotatis
2 dl kokta och skalade bondbönor (vi använde en burk cannellinibönor)
1 kruka rucola (ca 40 g)
steksnöre
Vinägrettsås
2 msk balsam- eller rödvinsvinäger
1 dl olivolja
1 msk vatten
1 tsk dijonsenap
1 krm strösocker
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad. Bind fast en ca 1 cm tjock citronskiva i botten på varje kronärtskocka med steksnöre.
- Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten. Koka upp och sjud under lock till det går lätt att dra loss bladen, ca 40-50 minuter. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnervända i ett durkslag och låt rinna av väl.
- Vispa ihop ingredienserna till vinägrettsåsen i en bunke. Smaka av.
- Sätt ugnen på 175°. Blanda tomaterna först med oljan och sedan med 1 tsk örtsalt och socret i en liten ugnssäker form. Rosta ca 20 minuter i mitten av ugnen tills tomaterna ser krympta och lite skrynkliga ut.
- Servera salladen med kronärtskockan delad i halvor. Servera resten av vinägrettsåsen vid sidan av att doppa kronärtskocksbladen i.
Helena: Äntligen fick jag koka mina skockor (som för övrigt inte var helt lätta att få tag på) och de smakade precis som de konserverade. Fast godare. Lite mer smak på vinägretten skulle höja salladen ett snäpp. Bör serveras åtminstone lite ljummen. Gott och riktigt matigt.
Elin: Det här var snabb och god vegomat, ja bortsett från att det tar tre timmar att hitta en kronärtskocka och 50 minuter att koka den. Passar bra på buffébordet.
Maria: Förutom att denna rätt inte är något man svänger ihop helt spontant så var det en mycket god och matig sallad. Funkade dessutom utmärkt att ha i lunchlådan dagen efter.
Efterrätt: fruktsallad i sockerlag med habaneropeppar
Till en stor skål fruktsallad, ca 10 portioner, behövs:
1 ananas
2 mango
6 apelsiner (vi använde blodapelsiner)
2 dl vatten
1 dl ljusbrunt muscovadosocker (vi använde farinsocker)
½ vaniljstång
1 tsk färsk, finhackad habaneropeppar
Gör så här:
- Koka upp vatten, socker, vaniljstång snittad på längden samt finhackad färsk habanero. När sockret löst sig ställs lagen att kallna. Skrapa fröna ur vaniljstången och rör ner dem i sockerlagen.
- Skala och hacka ananasen och mangon. Skala och filéa apelsinerna så att du bara har fruktköttet kvar.
- Blanda fruktbitarna i en stor skål och häll över sockerlagen. Låt gärna stå svalt någon timme före servering.
Helena: Tänka sig att vaniljstången och habaneropepparn i sockerlagen skulle vara en så lyckad kombination. Ett enkelt sätt att piffa upp en vanlig fruktsallad. Jag tog tre portioner.
Elin: Åh det här var gott. En riktig Elin-efterätt. Det här måste jag göra om så snart som möjligt!
Maria: Sååå gott! Att peppar, vanilj och frukt funkar så bra ihop hade jag ingen aning om! Denna vill jag göra igen och igen och igen… 🙂
Inspiration från Mat & Vänner och Allt om mat (nr 4 2005 och nr 15-16 2003)
Markus
Vaniljstång och habaneropeppar! Själv har jag alltid ätit min fruktsallad “au naturelle”, men det där låter väldigt spännande!
Åsa
Är det värdinnan som bestämmer menyn eller är det ett gemensamt beslut? Lagar ni maten tillsammans?
Maria
Vi brukar fundera lite på var sitt håll på vad vi skulle vilja laga, kolla mattidningar, kokböcker och receptsajter. Sen brukar en ivrig mailkonversation följa där vi diskuterar de olika förslagen, en gång har vi diskuterat över en fika på café. Det slutgiltiga beslutet fattar vi gemensamt och maten lagar vi såklart tillsammans – det är det som är så kul! 🙂
Jesper
Låter onekligen kul.
Ett till tips på temat “frukt och chili” är att ta en mild chili, typ spansk peppar, och skära den julienne, längsledes, ta en vass kniv och göra små hål i en ananas och stoppa in chilin i och sedan låta den gå i ugnen tills den är vackert gyllenbrun. Fantastiskt god smak på både ananas och på spadet, som kan användas som t.ex. sås på glass eller liknande, då den blir rätt sirapig i konsistensen…
Måste till sist säga att jag ivrigt läser Er sajt och tycker att det är en av de bästa matbloggarna på svenska jag läst! Fortsätt så!
Tre tjejer i köket » Arkiv » Stekt havskatt med ljummen gurksallad
[…] Kommentar: till nästa gång ska jag göra extra mycket senapsvinägrett eftersom jag tyckte att det blev lite torrt. Fisken är väldigt smaklös i sig, så krydda lite extra!Vi hade en flaska vitt J-P Chenet i kylen som funkade bra till havskatten. Och så blev det en snabb tomatsoppa till förrätt och den löjligt goda fruktsalladen i sockerlag med habaneropeppar som avslutning. […]
Vår blogg Kung Markatta Alltid ekologiskt
[…] att de såg spännande, men lite svårhanterliga ut innan jag provade första gången (tillsammans med Elin och Maria) . Det är inte svårt – gör så […]