Vad har hänt med köttfärsen?
När jag började köpa mat på egen hand lärde jag mig ganska snart att köttfärs fick man ta hand om samma dag man köpte den. Eller möjligtvis dagen efter. Antingen tillaga eller frysa in. En riktig färskvara, med andra ord.
Nu, däremot, har köttfärsen plötsligt fått en oerhört mycket längre hållbarhet. Nu är det, enligt märkningen på förpackningen, helt ok att ha den i kylskåp i nästan en hel vecka. Hur kan det komma sig? Vad har de tillsatt i den nya, moderna köttfärsen??? Det vill jag nog inte veta. Den mals dessutom nästan aldrig i butiken längre, utan kommer färdigförpackad till affären och finns bara i 500 grams eller 1 kilosförpackningar (pax för att inte vara ett enmannahushåll utan en rejäl frys!).
Jag kommer fortsätta envisas med att ta hand om min färs på stubinen och jag blir lätt illamående när jag tänker på vad som kan tänkas ha tillkommit i färsblandningen.
Günther Fliesenburgh
Den längre hållbarheten beror på att köttet/färsen numera förpackas i en skydda atmosfär som motverkar den snabba nedbrytning som sker i vanlig luft. Man kan ibland känna att det luktar konstigt precis när man stuckit hål på förpackningen, det är gasen, den skall vara helt ofarlig och inte ge smak åt köttet.
Jenx
Du påminde mig om att jag tänkt blogga om samma ämne. Dock med ett litet tillägg, för stockholmare. 🙂
http://www.jenx.net/arkiv/28.php
Elin
fast man brukar kunna önska x antal hg färs om beställer vid charkdisken!
Helena
Günther: det var ju skönt å höra att det är en ofarlig gas i alla fall. Fat jag kan inte hjälpa att det inte känns naturligt…
Och ja, Elin, för det mesta går det ju att köpa lösfärs i charken. Fast en del butiker har ju faktiskt slutat upp med det (just nu kan jag dock bara komma på såna ställen i lillstaden…).
Bejcon
Det är faktiskt också så att det mesta av den frukt som importeras, och i viss skala också svensk frukt, är från ”förra säsongen”…dvs upp till ett år gammal!!! Kan låta vansinnigt, men så är det.
De förvaras i sk CA-lager (CA=Controlled Atmosphere) där man suger ut ALLT syre, vilket gör att åldrande/nedbrytning helt avstannar. När man sedan öppnar lagren och släpper in syre igen, så återupptas det normala åldrandet. Detta är för odlarna naturligtvis ett bra sätt att ”spara” säljbara produkter vid en god skörd och att sedan använda/sälja den ett år med dålig skörd…samt att ”utjämna” prisbilden mellan bra/dåliga år.
Inte många konsumenter som vet om dock….*ler*
PS. Tack för många bra, och goda, matidéer tjejer!!
Katrin
De pratde om det på plus igår. Gasen som är i förpackningen är 80% syre och 20%koldioxid. Alltså i princip samma sak som luft fast i andra proportioner. Syret gör att köttet håller sig rött och inte grånar.
Gillar inte den grova färsen! Köttfärssås och köttbullar blir inte lika goda!
Katrin
Glömde tillgägga att köttfärsens långa hållbarhet beror på obruten kylförvaring i +4 grader och den skygddade hygieniska atmosfären de handhar den i precis som günther sa.
Katrin
eller är det koloxid? *ler* förlåt min svamlighet. men jag är dålig på att minnas namn. jaja, gasen är densamma som i luft iallafall.
Tre tjejer i köket » Arkiv » Butiksmalt är bäst!
[…] Den butiksmalda köttfärsen har hittat tillbaka till vår mataffär. Jag har skrivit om det förr och det spelar ingen roll att producenter och andra kunniga personer försöker övertyga mig om att det inte är några tillsatser i färsen som packas i skyddad miljö, den butiskmalda vinner med hästlängder. Den ny- och finmalda färsen känns bättre, helt enkelt. […]
Dr. Muffe
Vår lilla ICAaffär ute på ön hade till i sommras alltid butiksmalet kött.
Det var till och med så att det gick alltid att beställa färskmalet kött, medan man väntade. Och sedan hem och raskt tillaga Wallenburgarna. Till stor glädje för alla. Det smakade verkligen gott.
Så kom förändringen, ny ägare och longlifekött från H-n i Västerås:-(
Jag har försökt lära mig och min omgivning att det är inget fel på det köttet…
Det bara smakar annorlunda (läs: nästan ingenting som kan förknippas med det färskmalda köttet) och har en annan konsistens.
Nu åker jag ner till centrum i stället och går in på COOP eller Vivo som båda erbjuder kvalitetskött från identifierade gårdar. Det är inte billigare men godare.
Vår lilla lokala handlare har också slutat ta hem trälådor med s.k. ”lockpris färska räkor” d.v.s. sånna som känns glatta i skalet och har spännst i köttet för under 90:-/kg. Numera erbjuds vi bara 200 gr svarta plasttråg
med räkor @ 139:-/kg som är ”färska” i ytterligare fyra dagar sedan de packades i butiken.
Numera köper vi bara lite mjölk och enstaka djupfrysta nödlösningar i den lokala affär som vi tidigare förlade alla våra inköp till.
Tråkigt och krångligt för oss och den lilla handlaren som dör eller…..
Tre tjejer i köket » Arkiv » Helenas matiga löften 2006
[…] Köpa närproducerade livsmedel – jag förfasar mig ofta över att den svenska livsmedelsindustrin inte mår bra av alla billiga alternativ som dyker upp i mataffärerna. Mjölk utomlands ifrån. Inlagd gurka och russin från långt bort i stan (milt uttryckt!). För att inte tala om min ångest över köttfärsen som packats i skyddad miljö. Det enda rätta är att köpa nystyckat kött från en bonde och om jag inte kommer ut på landet med SL så finns det faktiskt bra alternativ i Hötorgshallen. Bra grönsakshandlare också. Jag lovar bättring! […]