Ost
Jag äter sällan ost på mackor, det är snarare så att när jag äter ost vill jag äta bara ost och inget annat. Det finns ett undantag och det är kryddost (med kummin!), den ska ätas på riktigt grovt bröd. Kryddosten ska hyvlas tunt och läggas i så många lager att brödskivan nästan varken syns eller känns. Förutom att kryddosten är bästa osten på mackan finns det några kategorier till:
Funkar som topping på allt: parmesan (förstås!)
Bästa osten på knäckebröd: Kavlis räkost på tub
Godaste osten att äta utan tillbehör: de naturella ostkuberna av märket “Den skrattande kon”
Tjocka skivor att äta utan något till: den röda julosten Edamer
Löjligt god till oliver och plock: Manchego
Att äta efter maten alternativt till mat: Brie eller Gorgonzola
Ska skivas i ganska tjocka skivor och läggas på oxfilé: Kvibille gräddädel
Också goda: Cheddar, en riktigt lagrad Brännvinsost och så klart Västerbottensost!
Vilken är din favoritost?
Vill du lära dig lite om olika ostgrupper? Spana in DN:s ostskola!
Frida
Jag är lycklig nog att ha både brännvinsost och västerbotten i kylen just nu. Goda rester från en kräftskiva. Men två stadiga skivor vällagrad prästost på en fralla till apelsinsaft, eller på en grahamsbulle till varm choklad är barnsliga smaker som inte går av för hackor.
isach
Åh, kryddost! Kummin är en höjdare! Skitgott i tomatsås med fetaost att äta till pasta.
Vällagrad prästost är favoriten. Att ätas rakt av. Och chevre. Och norsk brun. Och “Den skrattande kon”. Jag är före detta ostmissbrukare, så nu för tiden blir det bara ost vid särskilt festliga tillfällen, men då ska det vara riktigt god ost.
Max
Bredbar fetaost är också ruuuskigt gott. Fast det kräver förstås att man gillar fårost, vilket kanske inte alla gör. 🙂
Susanne
Mozzarella, till sallader eler på pizzan.
Scamorza affumicata, rökt italiensk ost, underbart god.
Grana Padano saknas aldrig här hemma, att strö över såväl ris som pasta.
De italienska ostarna kan jag helt enkelt inte leva utan. Mmmmm…
Elin
Ost kan man ju prata om i flera timmar. I fredags var jag ju bortbjuden på ost och chokladkväll, det var ett helt fantastiskt gott utbud 🙂
Ostfavoriter:
taleggio – efter maten, till småplocket, istället för tråkiga brieosten
västerbottenost – om man bara får välja en ost resten av livet, jag minns en calvadosmarinerad västerbottenost som fanns få gamla DuoBar för evigheter sedan som var fantastisk
Wensleydale cheese – roligt utbud på ostar, att gå runt i deras egen butik och provsmaka allt är himmelriket
Stilton serverad till portvin tyå Grådask. Egentligen så gillar jag inte Stilton men med ett glas Grådask så blir det en 1+1=3effekt. Ett säkert kort faktiskt.
Manchego till spanska tapas
Alex
Trots att, eller kanske på grund av att jag bor i “ostens hemland” Frankrike saknar jag vanlig hederlig svensk ost… Hushållsost… Prästost… Vanlig, god ost att ha på mackan.
IKEA har ostar, så ibland när hemlängtan blir för svår köper jag hem en bit…
Annette
Här kommer en till från landet med mer än 300 ostsorter (Frankrike).
Toppfavoriten alla kategorier heter Epoisses, och är en krämig ost från Bourgogne som tvättas i Marc de Bourgogne (lokalt brännvin) under lagringen.
Favoriten just nu är getost, färsk eller lagrad – gärna färsk så länge sommarvärmen hänger kvar.
Annars älskar jag Morfars brännvinsost från Falbygdens ost (finns på IKEA här i förskingringen), och lagrad Prästost.
Bredbart och gott » Tre tjejer i köket
[…] Max skamlösa reklam i en kommentar för några inlägg sedan var jag ikväll tvungen att testa den nya bredbara […]