Recept till bjudmat
Efter en och annan påtryckning kommer recepten till inlägget Bjudmat här:
Champinjonsoppa, 6 personer (fanns ej med på bild i inlägget)
600 g färska champinjoner
smör till stekning
5 dl grädde
1 dl portvin
3/4 dl kycklingfond
2 dl mjölk
salt
vitpeppar
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsyoghurt
färska kryddor
Gör så här:
Fräs den skivade svampen i smör. Tillsätt grädde, fond och portvin och låt koka ca 10 minuter. Rör om då och då. Häll i mjölken och låt koka upp. Tillsätt salt och vitpeppar. Innan severing – vispa ner creme fraich så att det bildas skum. Servera med en klick matlagningsyoghurt och färska kryddor.
Kocken hälsar: att det går alldeles utmärkt med matlagningsgrädde istället för vispgrädde och att hon bytte ut portvinet mot rött vin!
Fläskfilé med palsternackspuré, 4 personer
600 g fläskfilé
olja till stekning
salt
vitpeppar
600 g palsternacka
500 g potatis
1 1/2 dl mjölk
salt
vitpeppar
5 små schalottenlökar
1 msk smör
150 g trattkantareller
2 msk kalvfond (koncentrerad)
2 dl vatten
1 dl rött vin
1 1/2 msk maizenamjöl
salt
vitpeppar
Gör så här:
Bryn filén och efterstek den sedan i ugn (175 grader) i ca 20 minuter. Koka potatis och palsternacka i små bitar. Värm mjölken och mixa sedan med potatis och palsternacka till puré. Salta och peppra. Hacka schalottenlök och fräs, låt sedan även trattkantarellerna fräsa med en stund. Tillsätt vatten, fond och rött vin och koka såsen sakta i ett par minuter. Red av med maizenamjöl och krydda.
Kocken tipsar: om att om man önskar ett fluffigt mos istället för puré, använd ej matberedare/mixer. Såsen funkar finfint till både kött och kyckling.
Citroncheesecake med passionsfrukt, ca 10 bitar
150 g digestivekex (ca 10 st)
50 g smör eller margarin
Fyllning:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron
Glasyr:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Färska bär till garnering
Gör så här:
Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält matfettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldelgen i botten på en rund form med löstagbar botten (24 cm i diameter). Ställ i kylen. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, creme fraiche, socker och vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull, ta den från värmen och lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Täck över formen och låt stå kallt i minst 1 timme. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten i ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionfrukterna (ta inte med hinnorna). Blanda väl och låt svalna. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker hela cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen i ytterligare minst 1 timme (glasyren ska stelna!). Garnera med färska bär innan servering.
Maria
Hej
Hittade er via Aglio e Olio, oh så många vackra recept, ska prova detta i helgen! Jättefin sida 😉
Lisa
Er husdietist vill bara meddela att denna måltid innehåller ungefär 500 g fett varav nästan allt av den dåliga sorten.
Det blir kruska, linfrö och psalmer i en månad framöver!
E
Provade att mixa en potatismos en gång, det blev inget vidare lyckats. Fungerar det verkligen att mixa enligt receptet ovan?
Elin
jag misslyckades med potatismos nyligen, det blev klistrigt och vara omöjligt att få fluffigt, och jag fick tipset att det antagligen berott på att potatisen varit fryst av misstag. Kan det vara därför?
sofia
jag har provat att mixa potatismos, inget jag rekomenderar.
att använda en gammal hederlig ”potatis mosare” är det bästa. och att sedan fluffa upp det med en stor gaffel.
alltid perfekt resultat! 😎
Kantareller – ett hösttecken » Tre tjejer i köket
[…] Ikväll stekte jag kantarellerna tillsammans med schalottenlök, salt och peppar och lät dem sedan puttra i lite vitvinsvinäger och serverade tillsammans med oxfilé och potatis- och palsternackspuré. […]