Kyckling med tomatris
Den här säsongen av Mat/Tina har än så länge innehållit flera bra recepttips. Jag provade en av rätterna förra veckan; kyckling med tomatris. Visserligen med några justeringar, men grundtanken var Tinas.
Till fyra personer behövs:
4 st kycklinglårfiléer
salt
peppar
smör och olja till stekning
2 morötter
1 zucchini
2 gula lökar
1/2 msk torkad timjan
3 dl råris
2 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
salt
en nypa strösocker
peppar
chilipulver
smör och olja till stekning
1 burk matlagningsyoghurt
riven parmesan
Gör så här:
Salta och peppra kycklingen och stek den sedan i smör och lite olja. Skala morötterna och löken och skär dem och zucchinin i bitar/klyftor. Smält smör och olja i en riktigt stor kastrull. Fräs grönsaker och timjan i smör och olja. Blanda i riset och fräs i ytterligare 5 minuter. Häll på vattnet, de krossade tomaterna och buljongtärningen. Lägg kycklingen i grytan och sätt på locket. Låt småsjuda på medelvärme i ca 20 minuter. Rör om lite då och då. Smaka riset efter 10 minuter och stick i kycklingen för att se om den är färdig. Om det kokar torrt i kastrullen, tillsätt mer vatten i omgångar tills du känner att riset är färdigt. Krydda med salt, peppar, en aning strösocker och chilipulver. Servera tillsammans med en klick matlagningsyoghurt och riven parmesan.
Kurt
Hej,
Jag tycker att koktiden för de flesta livsmedel ökar betydligt om man har tomat med i någon form. Har någon annan upplevt samma sak och i så fall varför?
Helena
Hm… det har jag aldrig tänkt på. Någon annan som har lagt märke till tomatfenomenet?