Västerbottenflarn med rom och créme fraiche
Till 5 små portionspajer behövs:
1,5 dl vetemjöl
0,25 tsk salt
75 g smör
några msk iskallt vatten
Fyllning:
150 g Västerbottensost
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde
kajennpeppar
Topping:
1 dl créme fraiche
gräslök
0,5 rödlök
125 g rom
Gör så här
Börja med pajdegen. Blanda alla ingredienser förutom vattnet i en mixer/matberedare. Tillsätt någon msk vatten i taget för att få ihop degen. Låt vila i kylskåp inslagen i plastfilm. Kavla ut och klä en låg form eller små portionsformar (vi använde en nonstick-muffinsform).
Sätt ugnen på 175° och ställ formen/formarna kallt för att vila. Förgrädda i ca 15 minuter tills skalen är torra.
Riv osten till fyllningen och blanda med äggulorna. Vispa grädden lätt och tillsätt ostblandningen. Smaka av med kajennpeppar. Fyll formen/formarna och grädda i ugn på 180° tills fyllningen satt sig.
Vispa upp créme fraiche och finhacka gräslök och rödlök. Dekorera pajerna med créme fraiche, rom, rödlök och gräslök.
Receptet kommer från Elle a’la Carte nr 5 2005 och ingick i Ragazzes nyårsmeny 2005.
Helena
Sitter och tittar efter förrätter till nyårsafton, och dessa västerbottensflarn verkar supersmaskiga! Det jag undrar över är om det går att förbereda flarnen, antingen dagen innan eller på morgonen och sen bara klicka i fyllningen innan servering?
Tack för en underbar sida, gjorde citron och pepparstekt oxfilé förra nyårsafton och den blev kanon!!!
Maria
Helena: Nu var det ju några år sedan vi gjorde den här förrätten men jag har för mig att vi gjorde flarnen dagen innan och värmde dem lite inför serveringen. De blir ju som minipajer. Vad jag definitivt kommer ihåg var att de var goda och väldigt mättande! 🙂