Filodegspaj

Eftersom jag inte är så värst förtjust i pajdeg gör jag mycket sällan paj, men i senaste numret av Laga Lätt fick jag ett tips om att använda filoark i botten på pajen och utesluta själva degen. En alldeles lysande idé! Det blir en väldigt mager paj (och det var väl det som var själva tanken eftersom det är Laga Lätts grej att recepten inte innehåller mer än 599 kalorier), men det blir också väldigt frasigt och gott. Filoarken köpte jag på China Market och det är mycket möjligt att även välsorterade matbutiker har dem i sitt sortiment. I mitt filodegspaket var det 50 ark och det kostade 16 kronor, ett billigt pajdegsalternativ alltså.

I ursprungsreceptet skulle det ingå babyspenat, rökt lax och ricottaost, men jag gjorde istället en ”jag-tar-vad-jag-har-hemma-variant” med skinka, oliver, purjo och tomater. Och Västerbottensost, så där sprängdes gränsen för lättrecept med råge! 😉

Filodegspaj med skinka, purjo och västerbottensost, ca 4 portioner

ca 20 små filodegsark
1 msk smält margarin
1 hg rökt skinka
1/3 purjolök
10 champinjoner
1 liten paprika
2 tomater
15 oliver
100 g Västerbottensost
1 ägg, till pensling
äggstanning:
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
1 krm svartpeppar

Gör så här:

Tina filodegen (det går enligt uppgift bra att frysa om de filoark som blir över). Lägg arken om lott i en pajform och låt en bit av arken ligga över kanten på formen. Pensla arken med lite smält margarin så att de håller ihop. Fyll pajformen med strimlad skinka och grönsaker i skivor. Blanda mjölk, ägg och svartpeppar och tillsätt hälften av den rivna osten. Häll äggstanningen över pajen. Toppa med oliver och resten av den rivna osten. Knyckla ihop den del av filodgen som hänger över pajformskanten och pensla med vispat ägg. Grädda i ugnen i ca 20 minuter (eller tills äggstanningen har stelnat), 200 grader.

Filopaj

Helenas kommentar: gasugnen var inte riktigt att lita på, det tog snarare 35 minuter för äggstanningen att sätta sig. Jag fegade lite med kryddningen eftersom jag trodde att Västerbottenonsten skulle vara nog salt. Till nästa gång kryddar jag lite mer och serverar kanske en smaksatt creme fraiche till. Och vill man ha en vegopaj uteslutar man helt enkelt skinkan.

6 kommentarer

  1. Annette

    Jag använder numera väldigt ofta filo eller brick (som är lätt att hitta här och enklare att hantera) i stället för allt möjligt ”degigt”. Gott och sprött – och så känner man sig ju så sund…

  2. V

    Ser HELT underbart gott ut!

  3. Max

    Det här skulle ha varit en laxpaj! 😛

  4. Helena

    -> Max: Hehe… har du letat igenom hela bloggen i jakt på ett pajrecept som kan omvandlas till en laxvariant? :mrgreen:

  5. Oskar

    Max har nästan upphovsrätten till begreppet Laxpaj. Blir väl upprörd då man mixtrar med orginalreceptet förstås 😆

  6. Max

    Helena: Jag försöker bara få upp ragazze.se i samma division som en viss annan sida, när det gäller placering på google 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.