Fisksoppa med saffran

Fisksoppa är en favorit i det här hushållet och i förra veckan lagade jag en ny variant. Till soppan drack vi en flaska Pol Roger och firade att det var två år sedan jag blev mantalsskriven här i Stockholm. Det finns alltid anledningar till att dricka bubbel! 😉

Fisksoppa med saffran

Till två portioner behöver du:

2 portionsbitar lax
3 hg räkor
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1/2 fänkål
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
2 tsk timjan
3/4 paket saffran
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljong tärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten

1 dl creme fraiche – Franska Örter

Gör så här:

Fräs lök i smöret, lägg i fänkål, tomatpuré och kryddor och låt puttra. Häll på vätskan och slutligen fisken och låt puttra i ytterligare ca 6 minuter. Servera med en klick creme fraiche och ett gott bröd ( t ex grekiskt lantbröd).

13 kommentarer

  1. Oskar

    Gott! Dessutom ganska lättlagad verkar det som. Hur var Pol Roger till soppan? Fantastisk? *undrar*

  2. Kinna

    Oj vad du skriver mycket. Ser att ditt inlägg här liknar det jag kommer att publicera senare idag. Sommarmat!

  3. Kinna

    KOmmentaren kom på fel inlägg:evil:

  4. Helena

    -> Oskar: Ja, den smakade nära på fantastiskt! 😉 Jag fegade lite och tänkte köpa Moët av gammal vana (höhö!), men Pol Roger var riktigt god! Tips på någon annan champagne?

  5. Oskar

    -> Helena: Kan tänka mig att den var helt ok till soppan :smile:. Är själv en fegis när det gäller champagne. Borde prova nya sorter.
    http://www.dn.se/content/1/c6/50/15/61/champagne.pdf
    Kanske lite tips där. Ska börja beta av dem en och en har jag tänkt. Tar väl fem år cirka :smile:.

  6. Madelene

    Hej!
    Tänkte testa det här receptet, men blev lite fundersam på räkorna. När ska man lägga i dem i soppan?

    Kan du rekommendera något torrt vitt vin att ha både i soppan och att dricka till?

  7. Helena

    -> Madelene: Oj, jag ser att jag har missat räkorna i beskrivningen. 😳 Lägg i räkorna alldeles på slutet så att de bara hinner bli varma innan det är dags för servering. Om de får koka blir de snabbt sega och det är ingen hit. Jag har inget favvovin att tipsa om, men välj ett torrt och smakrikt vitt Chardonnay-vin eftersom det passar extra bra till saffran. Lycka till!

  8. Katten

    Provade soppan, jättegod men nybörjare som vi är på matlagning hällde vi i så mkt salt det står i receptet… ingen hit, blev görsalt! Men vi får lära av vårt misstag, mindre salt nästa gång 😉

  9. maria

    ang drycker.

    dricker faktiskt hellre den italienska varianten; prosecco

    närmre bestämt prosecco la robinia

    godare än champagne -om jag inte har råd med flott champagne.

    underbart god. tycker jag. och bra pris. ca 70kr. perfekta drycken att ha med på kalas.

  10. Helena

    -> maria: Jag bjöd på Prosecco la Robinia på min födelsedag. En riktig höjdare!

  11. maria

    va kul!
    jag upptäckte den för ca tre år sedan och dricker den nästan alltid istället för allt annat bubbel nu. har inte provat att laga någon av rätterna på sajten ännu, hittade er idag. men det ser fantastiskt gott ut allting. så nästa gång jag har middag skall jag verkligen hämta receptet härifrån!

  12. kalle

    2 portioner till tre tjejer?

    Vi trodde att det skulle bli lite för lite med 2 portioner men det räckte bra till två personer. Vi fick backning och det blev till och med lite över. 😛

    Vi hoppade över räkorna, tog polartorsk istället för lax och la i lite torkade chilifrukter.

  13. Helena

    -> Kalle: Nja, två portioner – till mig och sambon. 😛

    Din variant med torkade chilifrukter låter god. Fisksoppan går så klart att variera helt efter tycke och smak (eller vad man har hemma).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.