Trerätterstorsdag
När bloggbebisen kom till världen fick familjen inte bara den obligatoriska bebispresenten utan även presentkort på middagar hos både mig och Helena. Ikväll hade vi därför Elin med familj på middag och det verkade som att de var nöjda med ”restaurangen” (själv blev jag också nöjd)!
Jag återanvände lite idéer från nyårsafton eftersom de inte kunde vara med då, samt testade ett nytt recept från senaste numret av ICA:s kundtidning Buffé. Till förrätt åt vi en toast med stenbitsrom, crème fraiche, dill och finhackad röd lök. Varmrätten var receptet från Buffé (se nedan) och till detta drack vi en enormt god och prisvärd chardonnay, Wolf Blass Eaglehawk.
Muscovadogrillad lax
Till 4 personer behöver du:
700 g färsk laxfilé med skinn
2 msk mörkt muscovadosocker (jag använde brun farin)
1 msk flingsalt
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 krm malen chilipeppar
1 krm nymalen svartpeppar
Gör så här
Bena ur laxen och låt skinnet sitta kvar. Skär laxen i 4 portionsbitar. Blanda socker, salt och kryddor. Klappa in blandningen på ovansidan av laxbitarna. Grilla med skinnsidan ner först, ca 4 minuter. Vänd, lägg på lock och grilla försiktigt i ett par minuter på den andra sidan. Eller så kan man göra som vi och tillaga den i ugnen, 200° hade jag ugnen på och laxen fick stå inne i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen var 55°. Servera med jordgubbssalladen nedan.
Jordgubbssallad
Till 4 personer behöver du:
250 g jordgubbar
150 g babyspenat
1/2 rödlök
1 dl svarta kalamataoliver
100 g grekisk fetaost (jag använde Fontanas ekologiska feta)
flingsalt, nymalen svartpeppar
3 msk olivolja
1 msk hallonvinäger (eller balsamvinäger)
Gör så här
Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. Skölj och torka spenaten, skala och strimla rödlöken fint. Blanda allt i en skål med oliver och smulad fetaost. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop oljan med vinägern, häll över salladen och blanda noggrant.
Efterrätten bestod av den underbara chokladfondanten, den här gången serverad med hallon och vaniljglass.
Elin
Det sista jag hörde från S igår kväll innan han somnade var att er middag var bättre än Gondolens. Jag tror han gillade idén med SOCKER och JORDGUBBAR i varmrätt 😉 Den karamellkrispkryddiga laxen var en god tuffing som var i fint sällskap med den snygga salladen med fetaost och annat gott. En tiopoängare helt enkelt och vi somnade mycket lyckliga. Hemskt mycket tack!
Och den där chokladfondanten, well, den borde föräras med en egen fan club. Den är helt i klass med min chokladupplevelse från The Peak LookOut i Hongkong. Och det betyder att det är bättre än bra.
Maria
Elin -> Ang. chokladfondanten så tackar vi Marcus Aujalay för att han delade med sig av receptet till Elle a’la Carte! 😛
Max
Det låter som en märklig mix – jordgubbar och fetaost- men det såg onekligen jättegott ut. Frågan är nu bara: vågar jag prova?
Elin
Max, var ingen fegis nu,kom igen, det är klart att du vågar!
Oskar
-> Elin: Har provat nu. Anmäl mig till fancluben.
Receptbanken » Blog Archive » Muscovadogratinerad lax med jordgubbssallad
[…] Receptet kommer från Buffés juni-juli-nummer 2006 och har även lagats av Ragazzetjejerna. […]
Logöpreflugor
Fetaost påminner lite om jordgubbar i smaken, så de passar nog bra ihop.
Fetaostsallad med hallon och pistagenötter » Tre tjejer i köket
[…] har inte riktigt kunna glömma Marias fantastiska sallad med fetaost och jordgubbar så igår blev det en liknande fetaostsallad fast med hallon. Förra sommarens salladsfavorit var […]
Jordgubbar till middag » Tre tjejer i köket
[…] annan variant är jordgubbar med fetaost – hur gott som […]