Potatissallad med saganaki
Jag har en känsla av att jag bara postar inlägg med potatis- och quinoasallader utan någon större variation nu för tiden, men det beror förstås på att det är just det jag vill äta i sommarvärmen. Snabba sallader som inte kräver någon längre stund i köket och som känns lagom ”tunga” när jag egentligen inte är så hungrig. Alternativet är att blogga om vattenmelon och hallonsmoothies tre, fyra gånger i veckan. 😉
Igår gjorde jag en sallad med färskpotatis, den grekiska dessertosten saganaki och de obligatoriska ingredienserna oliver, småtomater och cocktailkapris. Och så hottade jag upp salladen med den goda balsamvinägern med chili och serverade tillsammans med het chorizokorv.
Till tre portioner behöver du:
1o färskpotatisar
1/2 rödlök
1 paket småtomater
1 paket saganaki
10 gröna oliver med kärna
15 cocktailkaprisar
1/2 tråg ruccola
olivolja
balsamvinäger
salt
svartpeppar
Gör så här:
Dela kokt färskpotatis, stek saganakin i grillpanna och blanda med övriga ingredienser.
Helenas kommentar: Saganakin är minst lika god ogrillad; hyvla den i så fall tunt över salladen!
Oskar
-> Helena: Var inte så hård mot dig själv. Ibland skriver du om chorizo också :razz:.
Mmm…känner inte till Saganaki. Hur smakar den? Hur brukar den användas? Max har kanske lite info?
Max
Oskar: Saganaki är egentligen inte en ost, utan ett sätt att tillaga mat. Det vanligaste är dock get- eller fårostskivor som vänds i mjöl och steks (alt. friteras) i olivolja.
Tino
Är den jämförbar med Haloumi?
Xtian
jaha, då är det bara att lägga än mer lax på sitt Fontana-konto. Damn you Ragazze, damn you Max! 😉
Helena
Det är bra att Max kan reda ut begreppen lite! Jag stal infon från Fontanas hemsida, men Max verkar sitta inne med den nakna sanningen om Saganakin… 😉
-> Tino: Jag tycker att Saganakin är tuffare i smaken än Halloumin och gör sig dessutom bättre ogrillad. Grillad halloumi med citron och och några droppar god olivolja är däremot ljuvligt!
Elin
Jag gillar saganaki! Nu senast när jag stekte de så lärde jag mig dock att inte vända ryggen till allt för länge; jag lämnade den på lite eftervärme på spisen så att den skulle vara varm med alla annan middagsmat, men ganska snart så flöt allt ut i stekpannan och blev en enda stor saganakipannkaka…
Maria
Rena rama chatten här i bloggkommentarerna idag! Kul!
Max
-> Elin: Det stämmer. Trots att vi ändrat receptet på osten flera gånger för att få den mer ”stekvänlig” så måste man ändå hålla några vaksamma ögon på den under tiden den ligger i stekpannan.
-> Xtian: förlåt 😉 Jag får skicka lite fler matmutor till dig vid något tillfälle 🙂
anna
God damn it! ÄNNU en ost att älska 🙂 Jag som redan är nere djupt i fårost och halloumiträsket. Saganaki måste testas! 🙂
Oskar
->Max: Be ostmästaren att göra en extra sats…testar den i helgen jag med.
Väldigt likt Nagasaki för övrigt…*solsting*
Snabb sommarmat: potatissallad » Tre tjejer i köket
[…] recept på potatissallad; potatissallad med oliver och västerbotttenost potatissallad med saganaki potatissallad med lufttorkad skinka och kronärtskockor potatissallad med citroncremefraiche och […]