Tre rätter på en augustionsdag
Jag ställde till med middagsbjudning igår kväll. Det blev en meny som inte krävde några jättestora ansträngningar. Den största utmaningen visade sig vara att få tag på färsk tonfisk.
Till förrätt plockade jag ihop lite kallskuret; serranoskinka, lomo (lufttorkad fläskfilé), manchego, färska fikon, några droppar balsamicocreme, stora grekiska gröna oliver med kärna och cocktailkapris från Pierias Livs i Hötorgshallen. Enkelt och gott.
Min favorit tonfisken fick bli varmrätt tillsammans stekt basilikapotatis, blandsallad och en dressing på olivolja, parmesan, basilika och vitlök. Och så ett gott bröd och lite färskost. Fisken grillas i grillpanna någon minut på varje sida och potatisen går snabbt att steka om man har kokt den innan på dagen. Snabba ryck, vilket passar bra när man hellre vill umgås vid matbordet än stå i köket.
Grillad tonfisk med stekt basilikapotatis och parmesansås
Till tre portioner behöver du:
3 st tonfiskfiléer á 150 g
salt
svartpeppar
ca 15 st potatisar
25 g smör
1/4 kruka basilika
dressing:
ca 3 msk olivolja
1/d dl riven parmesan
1/4 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
skalet av 1 citron och saften av halva citronen
salt
svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen nästan mjuk. Låt stå och kallna. Blanda smöret, hackad basilika och en nypa salt. Ställ kallt. Dela potatisen i mindre bitar och stek den i basilikasmöret. Krydda tonfisken med salt och svartpeppar och grilla den i grillpanna. Två minuter per sida räcker och fisken blir väldigt snabbt överfärdig, så se upp (en liten rå kärna är godast)! Hacka basilikan fint och blanda med övriga ingredienser till dressingen. Droppa i citronsaften i omgångar och smaka av. Låt stå kallt en stund innan servering.
Helenas kommentar: tonfisken är väldigt ofiskig… den påminner om kött i smaken och är väldigt mättande. Och man kan med fördel dricka rött vin till, tycker jag.
Till dessert hade jag gjort en cheesecake. Efterrätter som görs dagen innan är min melodi!
Cheesecake ( ca 10 bitar)
Skål 1
120 g philadelpiaost
3 äggulor
1½ dl socker
Skål 2
3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
Skål 3
3 äggvitor – vispas hårt
3 st digestivekex – smulas
Gör så här:
Vispa ingredienserna i tre olika skålar och vänd sedan ihop allt i en bunke. Lägg digestivekexsmulor i botten på en form klädd med bakplåtspapper. Häll i smeten och smula kex överst. Ställ i frysen över natten. Garnera med färska bär eller passionsfrukt strax innan serveringen.
Helenas kommentar: jag gjorde en sås på färska hallon och serverade till cheesecaken (ca 5 dl hallon och 1 1/2 tsk fruktsocker). Gott! Och vilken enorm smakskillnad det blev med färska hallon jämfört med frusna.
Oskar
Puh! Hade velat vara på den middagen! Vilken meny! Är det de där smaskiga stora oliverna jag väntar på?
Helena
-> Oskar: Japp, det är de oliverna du väntar på! Och de är värda att vänta på, kan jag meddela!
Veronica
Allt ser väldigt gott ut!
Jag håller med dig om desserter – älskar när de kan göras färdiga ngn dag i förväg.
Sen måste jag passa på att tacka för alla fina Stockholmstips jag fick av er tjejer.
Vårt besök i ”storstan” var mycket trevligt med bl.a. middag på Restaurang Dionysos som ni rekommenderade, matshopping i hallarna, The English Shop (för att få tag i äkta vaniljextrakt!), Cajsa Vargs matbutik på Söder, rundtur med Vaxholmsbåten, pralinshopping på Robert E´s choklad och fika på Annikas Bageri i Wasastan.
För att inte tala om alla fina inredningsbutiker vi varit in på. Vi bodde ju nära Odenplan så promenaden ”hem” efter Sveavägen bjöd på många trevliga butiksstopp … surar fortfarande för att maken vägrade släpa hem 2 stora krukor på flyget hem, kan inte förstå varför 😉
Att vi däremellan hann slinka in på McDonalds som ligger efter Sveavägen det får vi väl tala lite mer tyst om så här i matkretsar 😳
Xtian
Veronika: skäms inte för det! Att tre tjejer i köket kan krydda ens Stockholmsbesök så att det bli så skönt underbart som det verkar ha varit – om det tvivlar man icke. Så då kan du se McD’s-besöket som en lite ”icing on the cake”…
Iallafall tycker vi det. Och McDonalds Sveavägen är ju ett bra val dessutom. Hoppas att besöket var till belåtenhet.
Max
Mmm, grillad tonfisk! DET ska jag göra idag, tror jag. Min gravida flickvän kommer väl ha invändningar, men det struntar jag i. 🙂
Oskar
-> Max: Borde inte grillad tonfisk vara OK för gravida?
-> Helena: Väntar gärna på dem.
Max
Oskar: jorå, men hon är inte så förtjust i sånt.
Max
Det blev tacos, btw 😕
Oskar
-> Max: ”Äh, vi lagar tacos” 😀
Ida
Å jag hade tjejmiddag igår och bjöd på cheesecaken och limelaxen! Det gjorde succé! Sååå gott!
Helena
-> Ida: Så roligt att höra att det blev succé! 😀
Oskar
Åter till oliverna. I väntan på att få smaka riktigt goda oliver på onsdag köpte jag idag Zetas Olive alla Calabrese. Vilken besvikelse! Fuloliver (men med kärna) i trist chilismakande olja. Lurad.
Max
Oskar: jag älskar dig!!1 😉
Oskar
-> Max: 😀 Så bra. Vill framhäva att jag inte är matmutad av Fontana (än, tyvärr 😛 ). Blev bara så besviken. Hade lagat en grönsaksröra med aubergine, paprika, vitlök, chili, oregano och svarta oliver. Serverades med fullkornspasta, rött vin och nybakat bröd. Och så smakar de frigolit…. Efter att ha smakat era gröna oliver med fyllning av fetaost så leder ni med 1-0.
Jens
Jag trillade in här av en slump när jag letade såsförslag till våra nyinhandlade tonfiskkotletter. Men det här såg så gott ut att jag testar hela rätten – spännande!
Tack för inspirationen!
mvh
Jens, Uppsala
Helena
-> Jens: Det gör du rätt i! Den där parmesansåsen är så god att du riskerar ett riktigt rus! 😉 Kom gärna tillbaka och berätta hur det gick!