Västerbottenpaj, en god kompis till kräftorna
Till skillnad från Helena hade jag inte tillgång till färska svenska kräftor, men kräftorna från ICA smakade bra de också även om spadet var i tamaste laget. Till kräftorna kombinerade jag två olika recept och gjorde en supergod paj med Västerbottensost och kantareller. Pajbotten kom från DN och fyllningen från ICA. Och så drack vi såklart nubbe och öl (en hel del falsksång framfördes också vid bordet)!
Västerbottenpaj med kantareller
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 ½dl riven, lagrad ost
100 g smör
2–3 msk vatten
Fyllning
1 knippa gräslök
200 g färska kantareller
margarin (till stekning)
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl fint riven Västerbottensost
1 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här
Hacka ihop mjöl, smör och ost till smulor eller kör i matbredare. Tillsätt vattnet och blanda till en deg. Platta ut och låt den ligga i kylen någon timme.
Kavla och tryck ut degen i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Sätt ugnen på 200º. Tryck fast en dubbelvikt folieremsa runt kanten så att degen håller sig uppe under gräddning. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter i nedre delen av ugnen.
Hacka gräslöken. Rensa och dela de stora svamparna i mindre bitar. Fräs svampen i matfett några minuter tills den mjuknar, lägg den därefter i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk, ost, gräslök, salt och peppar och häll över svampen. Grädda pajen i ca 15 minuter eller tills den stelnat.
Oskar
Jag har lagat Västerbottenpaj tidigare från något annat recept och tyckt det varit OK till kräftorna. Men den här pajen verkar ju otroligt läcker. Så gott med kantareller. Ska laga den imorgon inför kräftskivan tror jag. Appropå kantareller finns det ju goda chanser att det blir ett kanonår i svampskogen i år. I så fall kan den här pajen få göra sällskap med många andra goda saker under hösten.
Nicole
Min svärmor tipsade mig om att västerbottenpaj, ska passa till kräftor, ha kräftskiva idag så söker frenetiskt efter något gott recept. Ska nog prova den här:!:
Maria
Nicole: Hoppas ni gillar den! Själv ska jag göra den i repris till kvällens kräftkalas. 🙂
Gunsan
😛 Smaskens paj .. jag fick jättemycket beröm för den trots att jag använde färsklök ist för gräslök.
Ska göra den till helgen igen. 😆
Tove
Blev bjuden på den och är bland de godaste pajer jag ätit, älskar kantareller, smaskens!
tiialina
Helt underbar, och omtyckt bland mina vänner :-))
Kräftfest med Karlskronakolonin » Tre tjejer i köket
[…] två sorters pajer (Marias Västerbottenpaj och kolonins egen pajspecialists ost- och skinkpaj) och en […]
Västerbottenpaj med tillbehör: gravad lax, sikrom, creme fraiche och gräslök » Tre tjejer i köket
[…] Som variation – prova Marias uppskattade Västerbottenpaj med färska kantareller! […]