Fiskdoft i kylen
Heleen undrade i en kommentar hur man får bort fiskdoft från kylskåpet:
Råkade glömma lägga på ett lock över min stekta fisk och trots att jag gått igenom kylskåppet med diskmedel och lite klorin så finns doften ännu kvar.
Själv har jag inga bra tips, men det kanske finns någon läsare som sitter på kunskaper i stil med Nina Yunkers?!
Sandra
Jag vet inte om det fungerar på just fiskdoft, men allmän illalukt i kylen kan man bli av med genom att sätta in en skål med ättika alternativt en skål med bakpulver. Kan vara värt ett försök!
Mi
Ituskurna citroner kan också ta död på doften! 🙂
Åsa
En liten tallrik/skål med bikarbonat brukar ta bort de flesta lukter, står alltid i min kyl.
lotta
Mitt tips är ättika eller vinäger – men inte i en skål som ovan utan utspätt i lite vatten och tvätta insidan med detta. Det luktar vinäger något dygn, men sen är all doft borta. Vitvinsvinäger eller ännu hellre äppelcidervinäger är nog att föredra, balsamico ger nog fläckar 🙂
Mis
Om man lägger in ihopknölat tidningspapper i kylen så ska det “suga upp” illalukten…
Gary Nilsson
Alltså, för att göra processen kort med diverse hokus pokus råd.
Lukt är en flyktig substans och försvinner således efter tid, men plast kan binda vissa doftmolekyler mera.
Ta ut allting ur skåpet och låt det bli rumsvarmt, tvätta väggarna, klorin är ingen dum ide men det räcker nog med vanlig köksrengöring. Nu lägger du en hårtork i skåpet och låter det stå på glänt och värmas upp en timmes tid. När skåpet så vädras och svalnar finns inga flyktiga doftmolekyler kvar i väggarna. Jag vill inte raljera kring de övriga förslagen men dom lutar mera åt blåkullahållet. Vetenskap är bättre, åtminstone i de fall det fungerar tycker jag.
Så testa, det kostar bara en kilowattimme och är nästan fullständigt fritt från kemikalier.