Kantareller – ett hösttecken
I brist på en svampskog inpå knuten fungerar Hötorget som ett helt ok substitut. De enorma guldgula kantarellbergen lockar till köp och för 14.90/hg köpte jag med mig en liten påse hem igår.
Att steka kantarellerna och ha dem på smörgås är ingen dum idé. Inte heller att låta dem puttra i lite grädde och servera till stek eller att göra en stuvning till en omelett. Kantareller går utan minsta ansträngning att äta till i princip vad som helst. Dessutom är Herr Kantarell vacker att se på.
Ikväll stekte jag kantarellerna tillsammans med schalottenlök, salt och peppar och lät dem sedan puttra i lite vitvinsvinäger och serverade tillsammans med oxfilé och potatis- och palsternackspuré.
Sötsyrliga kantareller
Till två portioner behöver du:
ca 2 hg kantareller
en liten skvätt olja
salt
vitpeppar
ca 3 tsk vitvinsvinäger
Gör så här:
Börja med att dela kantarellerna i lite mindre bitar om de är stora. Förväll svampen i en torr kastrull i ett par minuter så att vätskan försvinner. Stek kantarellerna i lite olja, tillsätt salt och vitpeppar. Häll på vinägern och låt den koka in.
Helenas kommentar: Tillsätt lite vinäger åt gången och smaka av efter hand om du inte vill ha så mycket vinägerkaraktär.
sonitus.org » Blog Archive » Kantareller - ett hösttecken
[…] Tre tjejer i köket […]
Linda
Det är sååå gott med kantareller, godast när man plockat dom själv! 😉
Kinna
Håller med dig. Turen är inte på min sida vad gäller kantarellet i skogen. Hötorget är min leverantör också. vi har köpt ett par kilo som förvälts och sedan stoppats i frysen. Jättegott att ha på vintern.
Elin
Jag kopte ett kilo gula kantareller pa hotorget forra aret och de smakade typ ingenting sa jag kanner mig lite skeptisk till at gora ett nytt forsok. Hur smakade dina? Nagon som vet hur lagt man kan pruta ner ett kilo? Nar jag gick forbi haromdagen sa fick jag forslaget 80:-/kilo men jag tror nastan att jag var nere i 60:-/kilo forra hosten om jag inte minns fel…