Citronaioli
Till 11 bufféportioner behöver du:
3 äggulor
ca 2 1/2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
vitpeppar från kvarn
rivet skal + saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Lägg äggulorna i en skål och tillsätt oljan droppvis och vispa som tusan. Efter att du har tillsätt ungefär hälften av oljan går det bra att hälla i den i en jämn stråle istället för att droppa i den. Tillsätt skal och saft av citronen, den pressade vitlöksklyftan, salt och vitpeppar.
Helenas kommentar: Att handvispa en aioli kräver sin kvinna och man. Krampen i armen kommer oväntat snabbt, så ett bra team work är en fördel.
Citronaiolin ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest. Receptet kommer från Allt Om Mat, nr 13 – 2005
Max
Fungerar det inte med elvisp?
Oskar
-> Max: Konstigt. Lagat aioli hundra gånger men aldrig ens tanken på att använda elvisp. Vet inte varför.
Helena
-> Max: Jag har provat med stavmixern (har ingen elvisp… 🙄 ) och det var inget lyckat försök. Majonnäsen delade sig liksom (svårt att förklara). Jag föredrar att handvispa och hoppar över gymmet den veckan.
Oskar
-> Max: Helenas högra biceps är enorm i aioli-tider.
Jessica
Jag har både lyckats och misslyckats med stavmixern. Det beror ju på temperaturen på ingredienserna också…
Pegasus
Hmmm, sedan jag slutade använda handkraft och började med stavmixer så har det aldrig skitig sig. Trots att äggen huserar i kylskåpet samt att oljan är i skafferiet. Dessutom så slår jag i alltpå en gång, alltså salt peppar ägg olja osv. 10 sekunder senare e allt klart.:shock:
Kräftfest med Karlskronakolonin » Tre tjejer i köket
[…] och för värdparet: mango- & räksalsa, citronaioli, tomater med getoströra, oströra och olika […]