Kräftfest med Karlskronakolonin

Jag och M var värdpar för Karlskronakolonins kräftfest i början av september. Precis som vid tidigare koloniträffar delade vi upp matlagningen och det hör till värdinnans uppgifter att fördelar arbetet. En riktigt lyckad metod. Vi var elva personer, vilket ju gjorde det möjligt att sätta ihop en fantastisk buffé utan att någon behövde anstränga sig orimligt mycket.

Var och en tog med sig kräftor och dricka till maten. Därutöver hade jag delat upp följande uppgifter:

– potatissallad (färskpotatis, en liten skvätt olja och olika sorters grönsaker) och drinkingredienser med alkohol (d v s sprit)

– två sorters pajer (Marias Västerbottenpaj och kolonins egen pajspecialists ost- och skinkpaj) och en hårdost

– något ofiskigt, vilket blev makalöst goda parma- & sparrisrullar, och kallskuret (parmaskinka och salami) och dessertostar (brie, gorgonzola och tallegio

– dessert , som blev en alldeles ljuvlig vit chokladpannacotta med björnbärsmousse, och drinkingredienser utan alkohol (d v s läsk, juicer, limefrukter, selleri och tabasco)

– bröd och elva kräfthattar

– och för värdparet: mango- & räksalsa, citronaioli, tomater med getoströra, oströra och olika kexsorter.

Kräftdukning

Kräftdukning

Kräftsånger

Kräftor

Kräftfestens buffé

Bröd på buffén

Present till värdparet - den ovärderliga flaskhållaren

Tack för bilderna Jonas!

12 kommentarer

  1. I nöd och Lust - En blogg om bröllop

    Väldigt snygg dukning! Störtgillar idén med att ha ett snyggt festblad utprintat på tallriken. Går ju att göra för alla högtider.
    Tack för en bra och inspirerande sida!

  2. Helena

    Tack! Sångbladet norpade jag rakt av från ica.se och det gick alldeles utmärkt att dricka snaps till visorna. 😉

  3. Oskar

    -> Helena: Oooh…vilken fest! Vilken god mat! Och vilka blogginlägg! 😀 Nästan värt att flytta till Stockholm bara för att få tillhöra den där “kolonin”.

  4. Helena

    -> Oskar: Tack, tack! Kolonin är grym; att de andra medlemmarna uppskattar god mat gör dem inte precis till sämre människor. 😉

  5. Karin

    hej,
    Visst blir man sugen på kräftor & annat trevligt. En fråga: om man köper frysta kräftor och vill göra eget spad till dem, hur gör man då?

  6. Helena

    -> Karin: Att koka ny lag till de köpta kräftorna är en god idé. Tina kräftorna (allra helst i kylskåp – tar ca 24 timmar), koka lag enligt det här receptet (från inlägget “Kräftfiske”), låt lagen kallna och lägg sedan i de tinade kräftorna och låt dem ligga och gotta sig i minst tre timmar. Var noga med att inte röra i lagen med fingrarna, använd hålslev t ex. Lycka till! 😀

  7. Tomater med getoströra » Tre tjejer i köket

    […] med getoströra ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest. Ursprungsreceptet kommer från […]

  8. Parma- & sparrisrullar » Tre tjejer i köket

    […] Parma- & sparrisrullarna ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest. […]

  9. Mango- & räksalsa » Tre tjejer i köket

    […] Mango- & räksalsa ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest. […]

  10. Citronaioli » Tre tjejer i köket

    […] ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest. Receptet kommer från Allt Om Mat, nr 13 – […]

  11. Oströra » Tre tjejer i köket

    […] ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest och serverades tillsammans med Wasa Knäckis. Ursprungsreceptet kommer från […]

  12. Vit chokladpannacotta med björnbärsmousse » Tre tjejer i köket

    […] Vit chokladpannacotta med björnbärsmousse ingick i buffén på Karlskronakolonins kräftfest. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.