Stor couscous
En av våra läsare mailade och frågade om vi visste var man kan köpa israelisk cous-cous, en ingrediens som jag inte ens visste fanns (ännu ett bevis på hur fantastiska våra läsare är!). Maria sökte på recepthjalpen.se och svaret blev att den israeliska cous-cousen även kallas libanesisk eller stor cous-cous och skulle gå att hitta i Hötorgshallen. Jag blev nyfiken och passade på att köpa en påse när jag var på veckans olivrunda på Pierias Livs (500 g för ca 25 kr).
Sallad med stor cous-cous och fetaost
Till fyra personer behöver du:
3 dl couscous
ca 7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tomater
10 cm purjo
10 oliver
50 g babyspenat
1/2 paket fetaost
några droppar olivolja
saften av 1 citron
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Gör så här:
Koka cous-cousen tillsammans med buljongtärningen i ca 25 minuter. Skölj den i kallt vatten. Blanda cous-cousen med skivade tomater, purjoskivor, oliver, babyspenat och smulad fetaost. Droppa lite olivolja och saften av en citron över och krydda med flingsalt och svartpeppar.
Helenas kommentar: Jag kokade cous-cousen i 20 minuter, vilket visade sig vara alldeles för kort tid. Räkna med 25 minuter (men provsmaka för säkerhets skull och bli inte nervös av att cous-cousen ser lite mosig ut i grytan – när du sköljer den i vatten blir den omosig!). Jag serverade salladen till kryddiga Kielbaska-korvarkorv
Pernilla
Åh, vad bra nu vet jag hur jag ska hantera den sortens cous-cous. Har haft en påse hemma ett tag, men inte lyckats med tillagningen.
Tack! 🙂
Tomas
Hej!
Stor couscous kan du i Malmö köpa hos Malmös bästa matbutik, Özzen allfrukt. Vi lagade ett tag mycket med stor couscous. Det är nog dags att köpa en ny påse!
Tomas
http://www.hittarecept.se
Oskar
-> Helena: Är den god, denna stora kusin till vanlig couscous?
Helena
-> Oskar: Ja, den är god. Helt annorlunda än den vanliga couscousen. Större liksom… 😉
Oskar
-> Helena: Ahaa….större…jag fattar 🙂
Ulrika
Det verkar spännande, det måste jag försöka få tag på.
Moghrabiah med västerbottenost och paprika » Tre tjejer i köket
[…] är den sk israeliska couscousen som vi har bloggat om förut och numer finns den i den vanliga mataffären tack vare Frebaco. Första gången jag kokade […]