Stor couscous

En av våra läsare mailade och frågade om vi visste var man kan köpa israelisk cous-cous, en ingrediens som jag inte ens visste fanns (ännu ett bevis på hur fantastiska våra läsare är!). Maria sökte på recepthjalpen.se och svaret blev att den israeliska cous-cousen även kallas libanesisk eller stor cous-cous och skulle gå att hitta i Hötorgshallen. Jag blev nyfiken och passade på att köpa en påse när jag var på veckans olivrunda på Pierias Livs  (500 g för ca 25 kr).

Stor cous-cous

Sallad med stor cous-cous och fetaost

Till fyra personer behöver du:

3 dl couscous
ca 7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tomater
10 cm purjo
10 oliver
50 g babyspenat
1/2 paket fetaost
några droppar olivolja
saften av 1 citron
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Koka cous-cousen tillsammans med buljongtärningen i ca 25 minuter. Skölj den i kallt vatten. Blanda cous-cousen med skivade tomater, purjoskivor, oliver, babyspenat och smulad fetaost. Droppa lite olivolja och saften av en citron över och krydda med flingsalt och svartpeppar.

Stor cous-cous

Helenas kommentar: Jag kokade cous-cousen i 20 minuter, vilket visade sig vara alldeles för kort tid. Räkna med 25 minuter (men provsmaka för säkerhets skull och bli inte nervös av att cous-cousen ser lite mosig ut i grytan – när du sköljer den i vatten blir den omosig!). Jag serverade salladen till kryddiga Kielbaska-korvarkorv

7 kommentarer

  1. Pernilla

    Åh, vad bra nu vet jag hur jag ska hantera den sortens cous-cous. Har haft en påse hemma ett tag, men inte lyckats med tillagningen.

    Tack! 🙂

  2. Tomas

    Hej!

    Stor couscous kan du i Malmö köpa hos Malmös bästa matbutik, Özzen allfrukt. Vi lagade ett tag mycket med stor couscous. Det är nog dags att köpa en ny påse!

    Tomas
    http://www.hittarecept.se

  3. Oskar

    -> Helena: Är den god, denna stora kusin till vanlig couscous?

  4. Helena

    -> Oskar: Ja, den är god. Helt annorlunda än den vanliga couscousen. Större liksom… 😉

  5. Oskar

    -> Helena: Ahaa….större…jag fattar 🙂

  6. Ulrika

    Det verkar spännande, det måste jag försöka få tag på.

  7. Moghrabiah med västerbottenost och paprika » Tre tjejer i köket

    […] är den sk israeliska couscousen som vi har bloggat om förut och numer finns den i den vanliga mataffären tack vare Frebaco. Första gången jag kokade […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.