Soppa på trattkantareller
Jag fortsätter att laga goda saker med mina trattisar!
Till 4 portioner behöver du
3 dl (cirka 90 g) rensad svamp
2 små schalottenlökar
smör
1/2 l grönsaksbuljong (vatten + tärning eller fond på flaska)
4 dl grädde + 4 dl mjölk
ca 1 msk mjöl, till redning
salt och vitpeppar
sherry, vitt portvin eller whiskey (jag använde Tullamore Dew)
Gör så här
Lägg 1 dl av svampen åt sidan, den använder vi hel och stekt till garnering på slutet.
Skär resten av svampen i bitar, skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp mjuka i lite smör på svag värme i en kastrull. Slå på grönsaksbuljong och 7 dl av gräddmjölken. Koka upp och sjud soppan några minuter.
Mixa soppan med stavmixer eller i matberedare, häll tillbaka i kastrullen. Vispa eller skaka samman resten av gräddmjölken (1 dl) och mjölet till en redning. Rör ner redningen i soppan och låt koka försiktigt i 5-6 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och alkoholen (sherry, portvin eller whiskey).
Stek de sparade svamparna i smör och använd dem till att garnera soppan vid servering.
Ursprunget till receptet hittade jag i Expressen, men sen har jag lagt till och dragit bort lite.
Emma
Tack för ett superbra tips på lättlagad och god soppa! Vi har gjort den i två omgångar här hemma under en veckas tid 😉 Nästa soppa blir en broccolisoppa som jag hittade på arlas hemsida. Är det något ni testat?
Marianne Andersson
Härligt! Underbar smak och mycket omtyckt av gästerna!
Köttfärslimpa fylld med trattkantareller & Västerbottensost – höstens favorit » Tre tjejer i köket
[…] Trattkantarellsoppa […]