Halstrad tonfisk på salladsbädd med parmesan- och citrondressing
Den här tonfisken är en Ragazzefavorit och det var inte alls svårt att rösta in den på nyårsmenyn.
Till sex förrättsportioner behöver du:
ca 3 hg färsk tonfisk
några droppar olivolja till stekning
salt
svartpeppar
Dressing:
10 msk raps- eller olivolja
1 äggula
1 1/2 dl riven parmesan
saften av 3/4 citron +skalet av en hel citron
en rejäl bunt bladpersilja – hackad
2 vitlökslyftor – finrivna
salt
svartpeppar från kvarn
Till servering:
blandsallad
hyvlad parmesan
Gör så här
Blanda äggula, olja och riven parmesan. Tillsätt vitlök, citron och bladpersilja. Krydda med salt och peppar. Låt stå i kylen i ett par timmar innan servering. Dressingen tjocknar en aning och det är en god idè att smaka på den innan servering för att vara säker på att det inte behövs mer olja. Krydda tonfisken med salt och svartpeppar och halstra den sedan i het panna. Fisken smakar godast om det är en rå kärna i mitten och det går otroligt snabbt när den ligger i pannan, så se upp (två minuter på varje sida är oftast tillräckligt). Dela tonfisken i sex bitar och lägg på salladsbädden, ringla över dressing och toppa med hyvlad parmesan.
Kommentar: Försök att köpa ganska tjocka skivor tonfisk (minst två centimeter) eftersom det annars är näst intill omöjligt att få den rosa i mitten.
Halstrad tonfisk på salladsbädd med parmesan- och citrondressing ingick i Ragazzes nyårsmeny 2006.
Kinna
Jag älskar tonfisk. Jamie har ett väldigt gott recept i någon av sina första böcker med chili och lime som jag kan rekommendera.
Helena
-> Kinna: Visst är tonfisk alldeles gudomligt gott! 😛 Tack för tipset; det låter som en bra kombo med chili och lime. Särskilt limen, för jag tycker att tonfisken verkligen höjer sig ett par snäpp tillsammans med tydlig syra.
Per Erik
Vilken ost är parmensan?
Menar ni parmigiano reggiano eller grana padano?
För vad jag vet så finns det ingen ost som heter så.
Eller är det någon annan italiensk hårdost ni menar?
//Undrande
Helena
-> Per Erik: Det går så klart bra att använda precis vilken smakrik hårdost som helst, men det var Parmigiano-Reggiano jag menade. Jag är medveten om att det inte finns någon ost som heter “parmesan”, men jag är helt säkert inte ensam om att använda ordet. Och det tänker jag fortsätta med! 😉
Johanna
Har lagat denna flera gånger och med gott resultat testat att lägga till hungriga klyftor blodgrapefrukt som adderar ytterligare lite syra och fräschör. Tommasi Adorato är suveränt till 😀
Johanna
Det ska förstås vara hinnfria och inte hungriga klyftor 😬😀