Läsarnas Alla Hjärtans Dag-middagar!
I början av veckan uppmande vi er att skicka in bilder på era Alla Hjärtans Dag-middagar. Vi har fått sju bidrag, vilket är jätteroligt!
1. Kräft- & älgpasta av Jens. Älgpastan gör rätten till en riktig surf n’ turf!
2. Skummig räksoppa med skaldjursspett av Jessica. Till varmrätt serverade Jessica burgundisk oxfilé med rotfruktspytt och som avslutning vit chokladpannacotta med limemarinerade bär.
3. Torsk på stor ravioli med chévrepotatis samt kalamataolivsås av Kinna. Till förrätt serverades ostron med citron, rågbröd och smör. Till båda rätterna drack Kinna och hennes sällskap Bollinger.
4. Kycklinggryta med tomater och äpple av Lena som kom till efter en dag full med renovering i nya huset. På bilden syns Lenas dotter och bror.
5. Parmalindad kycklingfilé med basilika, vitlök och ljummen tomatsallad av Linda och Jerker. Linda och Jerker serverade kycklingen tillsammans med potatisklyftor.
6. Lammfärssoppa för frusna och förkylda valentinhjärtan av Lotta som serverades tillsammans med en klick yoghurt och rostade brödhjärtan.
7. Chicken Alfredo av Maria som smakar extra bra tillsammans med vitlöksbröd och sallad.
Vinnaren publiceras under helgen! Nedan finns recepten i de fall där de skickats med!
Kräft- & älgpasta – Jens
Till en person och en matlåda behöver du:
250 g älgpasta
1 burk kräftstjärtar i lake
1 burk körsbärstomater
1/2 zucchini
1 tsk kummin
1 tsk dillfrö
en skvätt vitt vin
olja
salt och peppar
Till servering:
citronolivolja
Gör så här:
Börja koka pastan. Skiva zucchini. Fräs i olja i traktörpanna. Stöt kummin och dillfrö lätt i mortel och strö över fräset. Slå på vin och låt koka in. Slå på körsbärstomater. Puttra på i några minuter, salta och peppra. När pastan har ca 1-2 minuter kvar, mer tugg än al dente, låter man den rinna av och hälls över till traktörpannan. Låt koka färdigt. Blanda i kräftsjärtar strax före servering. Toppa med några rena kräftstjärtar och ringla över lite citronolivolja. Ingen parmesan! Ät framför TV:n.
/Jens
Kycklinggryta med tomater och äpple – Lena
Till fyra personer behöver du:
2 kycklingfiléer
1 lök
3 champinjoner
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
peppar
kycklingfond
1 äpple
en skvätt rödvin
Gör så här:
Bryn de sista två kycklingfiléerna du hittar i frysen, häll i en hackad lök och tre skivade champinjoner som du hittar bakom osten. Häll på en burk med krossade tomater och kläm i en vitlöksklyfta. Krydda med peppar och kycklingfond och i ett desperat försök att höja hela grytstatusen hackar du i ett äpple och strilar i drygt en munfull med rödvin eller lite till. Smaka av och häll i mer kycklingfond och ännu en stråle rödvin från boxen. Låt koka en stund. Servera med ris. Mums. Ät tillsammans med dem du tycker om.
/Lena
Parmalindad kycklingfilé med basilika, vitlök och ljummen tomatsallad – Linda & Jerker (recept från tasteline.com)
Till två personer behöver du:
2 st kycklingfiléer
1 st vitlöksklyfta
olivolja
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 dl basilikablad
4 skivor parmaskinka, eller rökt skinka, ca 125 g
Ljummen sallad:
50 g bladgrönsaker (blandade sallader)
1 msk färsk gräslök, hackad
0,5 st gurka, skalad och tärnad
0,5 msk olivolja extravergine
salt och peppar
2 st tomater
0,25 msk citronsaft
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva vitlöken tunnt. Pensla kycklingfiléerna med oljan och strö över vitlök, salt, pepparoch basilika i stora bitar. Linda en skinkskiva runt varje kycklingfilé. Stek dem hastigt i en stekpanna så att skinkan få färg. Lägg dem på ett smort ugnssäkert fat. Stek i mitten av ugnen i 15-20 minuter beroende på kycklingens tjocklek. Blanda ingredienserna till salladen och värm den försiktigt i olivolja innan servering. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Servera kycklingen med potatisklyftor och ljummen sallad.
/Linda & Jerker
Lammfärssoppa – Lotta
Till fyra personer behöver du:
400 g lammfärs
1 purjolök
1 bit vitkål, strimlad
1 morot riven
3 vitlöksklyftor, grovhackade
4 potatisar, i småbitar
3 msk tomatpuré
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
cayennepeppar
4 lagerblad
12 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 hönsbuljongtärning
salt
svartpeppar
mezeyoghurt
Gör så här:
Stek lammfärsen i lite olja, tillsätt skivad purjo, hackad vitlök, spiskummin, paprikapulver, tomatpuré och lite cayennepeppar. Koka upp vatten i en kastrull med buljongtärningarna. Riv moroten och strimla vitkålen fint och blanda ner i lammfärsen. Låt fräsa någon minut medan du skalar och tärnar potatisarna. Ner med fräset och potatisarna i buljongen tillsammans med lagerbladen. Koka upp och låt puttra 5 minuter, smaka sen av med salt och peppar.
Här tog jag en paus och stängde av plattan medan jag gjorde efterrätt och röjde undan i köket, soppan stod kvar under lock på eftervärmen i 40 minuter innan det var dags att äta och jag kokade upp den igen. Jag antar att det går lika bra att koka klart den med en gång, då får potatisbitarna bestämma koktiden, jag tycker att de ska vara färdigkokta men inte försvinna som mos i soppan – ca 20 minuter skulle jag tro.
När soppan är klar serveras den med en klick 10% yoghurt och utstansade grillade brödhjärtan.
/Lotta
Chicken Alfredo – Maria
Till 3-4 personer behöver du:
1 finhackad vitlöksklyfta
200 gr Crème Bonjour vitlöksost 15% eller annan färskost med vitlökssmak
1,2 dl lättmjölk
70 gr riven parmesanost
salt & pepper efter tycke och smak
Gör så här:
Fräs vitlöken i lite olja, ha i vitlöksosten så att den smälter, späd med mjölken. Vänd ner parmesanosten precis innan servering och smaka av med salt & pepper om det behövs. Serveras till nykokt pasta och grillad kyckling alt. stekt strimlad kycklingfilé om du vill ha det lite matigare.
Dagen till ära serverades även ett smakrikt vitlöksbröd till.
Blanda följande:
2 msk dijonsenap
1-2 finhackade vitlöksklyftor
valfri mängd örtkryddor
3 msk olivolja
ca 1 tsk soya
Bred röran tunt på valfri brödsort. Grädda mitt i ugnen så att brödet får lite färg, ca 5-10 minuter i 200 grader varm ugn.
Servera gärna en blandad sallad till.
/Maria
And the winner is… » Tre tjejer i köket
[…] Ragazzejuryn har poängsatt tävlingsbidragen var och en för sig och efter att ha gjort en summering har vi korat en vinnare i tävlingen Årets Alla Hjärtans Dag-middag 2007. […]