Gratinerade kalvfärsknyten med savoykål och morot
Ursprungsreceptet hittade jag på tasteline som kallar det här för morotscanneloni. Men det här var inte i närheten att likna canneloni när jag var klar så jag kallar det för kalvfärsknyten istället. Eller borde det heta morotsdolmar? Tanken är alltså att du ska linda in färs i långa morotsremsor för att sedan gratinera det i ugnen. Jag har ingen aning om hur det var tänkt att man skulle rulla in färsen men ungefär så här gjorde jag. Välj alltså ett par riktigt stora morötter eftersom du ska skiva remsor med en osthyvel. Jag varvade med savoykål eftersom jag råkade ha det hemma.
Kommentar: min grönsaksröra som var i botten var i minsta laget. Mängden kan dubblas helt klart!
Gratinerade kalvfärsknyten med savoykål och morot
4 portioner
- 600 gram kalvfärs (jag använde älgkalvfärs)
- 2 ägg
- 4 msk ströbröd
- ett par morötter
- ca 8 savoykålsblad
- 1-2 vitlöksklyftor
- 250 gram tomater
- 250 gram aubergine
- 1 rödlök
- 100-200 gram ost att gratinera med
- salt och peppar
- Skala morötterna och skiva breda remsor med osthyvel. Koka dem i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Om du använder savoykål, välj de snyggaste gröna bladen, och låt dem förvälla ungefär lika länge.
- Under tiden så förbereder du grönsaksröran som ska ligga i botten på formen. Tärna tomater, aubergine och lök. Fräs ihop det till en röra och smaka av med salt och peppar.
- Förbered färsröran genom att blanda färs, ägg, ströbröd, vitlök, lite salt och peppar.
- Bred ut grönsaks röran i en ugnssäker form.
- Dags att pyssla! Ta tre skivor av morotsremsorna och lägg en klick färs i mitten. Rulla ihop till ett knyte och lägg i formen. Om du använder savoykål så är det litet enklare; fyll ett blad med en klick färs och rulle ihop till ett litet knyte.
- Dessutom så behövs det valfri mängd riven ost på toppen innan det åker in i ugnen. Jag provade att jämföra Emmis Le Gruyere och Emmentaler och utan tvekan så vann Le Gruyere smakderbyt.
- Sätt ugnen på 175 grader och gratinera i ca 30 minuter.
Lämna en kommentar