Annas olivbröd
Det här goda och lättbakade brödet med oliver och valnötter hittade jag i Annas medelhavsmat. Passa på att köpa Anna Bergenströms små receptböcker på bokrean, hos AdLibris kostar de bara 39:-/st nu!
Till 4 långsmala bröd behöver du
1 dl urkärnade oliver (jag använde gröna)
50-100 g valnötter
½ pkt jäst (25 g)
1 rågad tsk salt
1 tsk honung
3 dl fingervarmt vatten
3 msk god olivolja
6-7 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
1 tsk flingsalt
ev 2 msk färsk rosmarin eller timjan
Gör så här
Skiva oliverna och grovhacka valnötterna. Om du vill ha färska örter i så hackar du dem, jag hade inga hemma så jag hoppade över det. Smula jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Slå på lite av vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Häll därefter i resten av vattnet, oliverna, nötterna, örterna och till sist mjölet. Arbeta ihop till en rätt lös deg. Strö över lite vetemjöl och täck bunken med en handduk och låt jäsa i en timme.
Värm ugnen till 250°. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt, eller smörj plåten. Strö ut några matskedar mjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen ovanpå mjölet. Knåda inte! Dela istället degen i fyra långsmala remsor, enklast med degskrapa eller vass kniv. Flytta över degbitarna till plåten och forma till långsmala bröd, vrid dem gärna som spiraler. Pensla med lite vatten och strö över flingsaltet, du kan även ha på lite hackade örter om du vill.
Grädda därefter bröden direkt (utan ytterligare jäsning) i 5 minuter. Sedan stänger du av ugnen och låter dem grädda färdigt på eftervärmen i ytterligare 10-12 minuter. Låt svalna under handduk.
Ellen
Ser mycket gott ut. 🙂
Vet att jag har boken nånstans, men det är ju så lätt att missa nåt när det finns så mycket att välja bland… Ska genast rusa ut och köpa jäst och oliver!
Ingela
Maria: Dina bröd ser mycket godare ut än de i Annas bok!:razz:
Oskar
Ja, de ser helt ljuvliga ut. Ska provas.
Ellen
Uppdatering: för mig fungerade det inte alls att ha dem i ugnen på det angivna sättet. Var tvungen att sätta på ugnen igen, hade dem inne i kanske 10-15 min extra med ugnen på 200°, och så lite till med den av. Vet inte om det beror på att det är gasugn, men det brukar ju inte göra så stor skillnad..?
Ellen
…men sen blev de väldigt goda! 😀
Maria
-> Ingela: Vilken fin komplimang!
-> Oskar: Gör det!
-> Ellen: Jag har en vanlig ugn, kanske gasugnen blir sval för fort när man stänger av den? Skönt att de blev bra till slut i alla fall. 🙂
Malin
Testade precis det här receptet, och jösses vad gott det blev! Hade varken honung, valnötter, flingsalt, rosmarin eller timjan, så istället blev det rostade solrosfrön och persilja + gräslök från trädgården.
En finriven morot langade jag i också, eftersom den låg och skräpade i kylen och behövde användas.
Ovanpå strödde jag på solrosfrön och sesamfrön. Supergott blev det!
Frida
Jag har bakat dom här bröden ikväll, och dom blev jättegoda!! Men jag fick också sätta på ugnen igen och ha inne dom lite längre.
Om man vill göra dom till limpor, vad tror ni om tiden och så då? Kan man ha ugnen lika varm eller tror ni att dom bränns då?