Gästblogg: Kaiserschmarren i skuggan av Groß Glockner

Marias kollega Jessika har varit i Österrike och åkt skidor och bjuder på följande gästblogg:

Årets skidsemester i Matrei in Osttirol gjorde ingen besviken. Trots att det inte fanns en snöflinga i dalen bjöd berget på fint före, övervägande vackert väder och inte minst god mat.

Cimaroß

Från Cimaroß kan man avverka 12 km pist med 1500 meters höjdskillnad. I ett sammanhängande åk tar du dig från 2500 meters höjd till Hotell Goldried som ligger på 1000 meters höjd – spänn av dig skidorna och gå direkt in på Apres ski. 😀

Utsikt från restaurangen

Alla restauranger i backen bjöd på strålande utsikt. På en av dem intogs följande måltid, så god att den var värd att skriva hem om!

Kaiserschmarren

Receptet är inte kockens utan svärmors. Hon är väldigt duktig på att laga mat och har lagat många österrikiska specialiteter i sina dagar.

Kaiserschmarren
Ingredienser
4 ägg
2 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk
salt
2-3 msk smör
1-3 msk florsocker
(ev. russin och rom)

Gör så här
Skilj äggvitor och äggulor åt. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Blanda mjöl, mjölk och salt och blanda i det försiktigt i smeten. Slå äggvitorna till ett hårt skum (som maräng) och vänd försiktigt ner skummet i äggsmeten.

Smält hälften av smöret i en stor stekpanna. Grädda smeten på svag värme i ca 4 minuter. Vänd den tjocka pannkakan på en plåt. Smält resten av smöret och låt pannkakan återigen glida ner i stekpannan. Grädda i ca 4 minuter. Använd därefter gafflar för att dela pannkakan i mindre bitar. Stek bitarna ytterligare. Lägg upp på tallrik och sikta över florsocker.

Servera med fruktcocktail eller som på bilden med äppelkompott och lingonsylt.

8 kommentarer

  1. eric

    åhhh, vad fantastiskt att se dessa pannkakor igen, spenderade 10 av mina barndoms vintersemestrar i Matrei och hade alltid det fantastiskt. Ett grymt underskattat resmål. Tack för att jag blev påmind 🙂

  2. Jenny

    För ganska precis 19 år sedan åt jag Kaiserschmarren för första gången i mitt liv. På ett sportlov i Lofer i Österrike. Det var en underbar upplevelse. I många år har jag trott att den första gången även skulle bli den sista, tills jag läste detta!!! Här ska göras Kaiserschmare. Minns att det serverades körsbärssylt till. Måste köpa 😀

  3. Thomas

    Tack för receptet !
    Ungarna kommer att älska mig ännu mer nu när jag kan laga dessa läckerheter !
    Sitter man på en restaurang i Ö-rike och dessa berg med pannkaka kommer in, så drar alla runt omkring en suck av beundran.
    Verkligen gott. Bäst med rom och russin. För de vuxna då !

  4. Inga-Britt

    Mycket bättre recept än det jag gör efter min tyska mamma 🙂

  5. Maria

    Inga-Britt: Jag ska hälsa det till Jessika! 🙂

  6. Florian

    Hej,
    Receptet låter bra!
    Traditionellt äter man Kaiserschmarren med äppelmus eller “Zwetschkenröster” (nån sorts sviskonsylt fast inte riktigt).

  7. MIcke

    Oj oj oj! Åt det i Mayerhofen sist nu förra veckan. Kunde inte låta bli att leta upp ett recept. Här blir det mellanmål ala Österrike.

  8. Ewa

    Detta är ju såååå smarrigt! Prova gärna med vaniljsås/kräm till, så äter man det ofta i Wien!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.