Bidrag till Krubbs ansjovistävling
På årets påsklunch fick den ständiga klassikern Janssons frestelse sällskap av lite rotfrukter. Tillsammans med en grillad lammentrecote med rosmarin så blev det lite av en skandinavisk roast dinner. Var inte feg med ansjovisen, den behövs för att konkurrera med kålrot och morötter. Så varsågod Jesper här kommer ett ansjovisrecept;
Jansson frestelse med rotfrukter
En ugnsform.
- 600 gram potatis
- 300 gram kålrot
- 300 gram morötter
- 1 rödlök
- 1 burk ansjovis inklusive spad
- 1 pkt Matlagningsgrädde
- en slatt mjölk ( en deciliter kanske?)
- ett par msk ströbröd
- ett par msk smör
- Skala potatis, kålrot och morötter och strimla dem i tunna stavar. Skiva rödlök tunt.
- Bryn löken hastigt och varva den sedan tillsammans med potatis, kålrot morötter och ansjovis (avsluta med potatis och rotfrukter) i 2-3 lager i en ugnsfast form.
- Häll över grädde och mjölk. Strö över ströbröd och toppa med smöret.
- Gräddas i ugnen 200 grader (ca 30-40 minuter)
Annika
Låter gott! Måste testas (attans dock att jag befinner mig i Frankrike och inte har någon ugn…)! Jag har ett recept på en liknande frestelse, fast helt vegetarisk där man har i soltorkade tomater (ger ju också lite sälta) istället för ansjovis. Funkar även den som tillbehör till stek eller dylikt.
Veronica
Det låter gott … undrar bara vart ansjovisen tog vägen? 😉
Veronica
i instruktionerna för tillagningen alltså … 😉
Elin
Veronica, haha det höll på att bli en Jansson med rotfrukter utan ansjovis, tack för korrekturläsningen 😆