Buffé till en lillasyster
Min lillasyster Anna fyllde 30 i slutet på maj och bjöd till fest en vecka senare. Eftersom jag är den i familjen som utan konkurrens tycker det är roligast att laga mat föll det på min lott att planera och laga kalasbuffén. Ganska tidigt började idéerna poppa upp och listan med bra kombinationer och några buffénykomlingar fylldes på snabbt. Jag trodde att jag hade koll på läget när jag blev däckad i diskbråcksontet from hell. Ingen bra kombination med förberedelser och en hel dags matlagning. Eftersom kalaset skulle hållas nere i Karlskrona var mamma redan inställd på att hon skulle få sköta inköpen, men hux flux fick hon även matlagningsbestyr för 31 personer på halsen. Frågan är vem som blev mest frustrerad, mamma eller jag. 🙄
Mina luddiga skisser (för mig var det ju glasklara förstås) mailades till mamma som i sin tur åkte till mataffären. Obefintliga recept och lösryckta idéer skulle omvandlas till en buffé. På plats i föräldrahemmet låg jag på soffan och gav direktiv till mamma som stod i köket. Jag ropade “inte för finhackat”, “jag brukar använda rapsolja istället för olivolja” eller “nja, jag hade ju tänkt att…”. Jag var förmodligen en alldeles odräglig side kick.
På buffébordet fanns:
Skål och välkomna: Rotari Rosé, filodegsrullar med parmesan och solroskärnor (recept här) och crostinis med mango- och tomatsalsa (tomat, mango, gräslök, limesaft, salt och svartpeppar).
Potatissallad: potatis, olivolja, salladslök, färsk oregano, machésallad, flingsalt och svartpeppar
Quinoasallad: quinoa (kokt i grönsaksbuljong), cocktailtomater i halvor, citronsaft + cest, en massa bladpersilja, flingsalt och svartpeppar
Rostbiff: ordentligt kryddad med salt och svartpeppar och fick sedan gå i ugnen (175 grader) tills innertemperaturen var 65 grader. Rostbiffen fick svalna insvept i folie och sedan skivades den i mammas fiffiga skärmaskin. Min urpsurngstanke var att göra en marinad att ringla över strax innan servering, men det fick hoppas över. Och eftersom det var så mycket andra smaker på buffébordet var det bara bra att rostbiffen var lite neutral.
Kycklingklubbor: mamma kryddade klubborna med Piffi Allkrydda, grillade i ugnen och försåg dem med foliehandtag. Fiffigt och väldigt enkelt.
Fetaostcreme och tzatziki – recept finns här
Tomatsalsa: krossade tomater, färsk chili, rödlök, limesaft, salt, svartpeppar och lite socker. Nästan som Moster Margits tomatsalsa, men inte riktigt…
Kronärtskocksröra – recept finns här
Limesmör: blanda 125 g rumsvarmt smör med saften av 1/2 lime och cesten av hela limen. Tillsätt en nypa flingsalt. Rör runt och ställ kallt fram till servering. Gott att ha på bröd!
Tomat- och mozarella: varannan skiva tomat och varannan mozarella. Toppa med god olivolja, svartpeppar från kvarn och färsk basilika.
Lite småplock: Bröd, en blandsallad, oliver från Hötorgshallen (fraktade 55 mil minsann :wink:), cocktailkapris och marinerade champinjoner.
Till dessert hade mamma gjort svartvinbärsparfait. Recept kommer så fort mamma hämtat sig från matlagningskoman. 😉
Den som vill kika på ännu fler buffétips hittar förra sommarens examensbuffé här.
Elin
jag tycker att den ömma modern var alldeles FANTASTISK som roddade allt det där! Hoppas att hon fick en ordentligt dos av Rotari Rosé och att hon slapp diska 😉
Maria
Stark upphämtning av den ömma modern och hennes sängliggande sidekick! 😉 Hoppas Anna blev nöjd, allt ser supergott ut!
Kinna
Fantastisk buffé. Det jag gillar mest är enkelheten med recepten.
Oskar
Mycket mycket gott!
Katta
Vilken delikat buffé! Jag blir väldigt sugen. Tycker att du och din kära moder gjorde ett fatastiskt jobb, det kan man verkligen kalla teamwork :razz::
Ska ta och prova lime smöret du skrev om. Jag har massa lime över i kylen från min examensfest igår. (hade missbedömt hur mycket lime som går ut till x antal drinkar) Ska spana på er blogg om det finns mer spännande recept med lime in. Jag funderar lite på att kanske vore det gott med biscotti med lime och limelemonad, vad tror ni?
Majsbröd med polenta » Tre tjejer i köket
[…] Tips: servera brödet med Helenas limesmör! […]
Buffémat i sommartider » Tre tjejer i köket
[…] quinoa-, bön- eller pastasallad), flera sorters såser och röror (tips: kronärtskocksröra, limesmör, fetaostcreme, rucolasås och tzatziki ) och enkla tillbehör (oliver, en grönsallad, bröd och […]
Sommarkalas » Tre tjejer i köket
[…] jag serverade till brödet är samma smör som jag nämnde i bufféinlägget nyligen. Blanda 125 g rumsvarmt smör med saft av 1/2 lime och cest av 1 hel lime. Tillsätt en […]