Sommarkalas

En av fördelarna med att fylla år i juni är att man förhoppningsvis kan sitta ute på gården och fira. I år gick det med nöd och näppe; det var kallt och regnet hängde verkligen i luften, men vi klädde på oss och lurade junikylan.

Vid det här laget har ni nog förstått att det enkla och snabba är min melodi. Oftast utgår jag från några ingredienser som jag vill bjuda på och bygger sedan ihop menyn. I år ville jag absolut fira min födelsedag med bubbel och funderade därför ut något som passade till det. Det blev en sallad med lite italienskt tema (med några importerade ingredienser från Rom) och en riktigt svensk sallad med rökt lax och primörer tillsammans med Rotari Rosé. Till det serverades bröd, två sorters färskost och ett jätteenkelt limesmör.

Italiensk sallad med salami

ca 1 hg blandsallad, t ex maché, ruccola, frisé och ekblad
1 förp. cocktailtomater i halvor
1 burk kronärtskockshjärtan i kvartar
1 salami i halvtunna skivor
20 stora gröna grekiska oliver med kärnor
1 burk cocktailkapris
grovriven pecorinoost på toppen, riktigt mycket!
några droppar olivolja, flingsalt och svartpeppar från kvarn

Italiensk sallad

Sallad med rökt lax och primörer

ca 1 hg blandsallad; t ex maché, ruccola, frisé och ekblad
1 knippe rädisor i kvartar
1 knippe grön sparris, lättkokt i saltat vatten
1 förp. cocktailtomater i halvor
1/2 gurka i strimlor (med potatisskalaren)
2 hg rökt lax i rullar

Dressing
2 msk rapsolja
1 tsk vatten
saften av 1/2 citron
cest av 1 citron
1/2 bukett finklippt gräslök
flingsalt och svartpeppar

Sallader

Limesmöret jag serverade till brödet är samma smör som jag nämnde i bufféinlägget nyligen. Blanda 125 g rumsvarmt smör med saft av 1/2 lime och cest av 1 hel lime. Tillsätt en nypa flingsalt. Rör runt och ställ kallt fram till servering. Smöret är gott att ha på bröd, men är säkert även en höjdare till grillad fisk, kött eller t ex till majskolvar.

Inget sommarkalas utan jordgubbar. Den här varianten går att förbereda redan dagen innan, för att bara lägga upp i skålar eller glas strax innan serveringen.

Flädermarinerade jordgubbar med limekräm

Till åtta personer behöver du:

2 liter jordgubbar
2 dl konc. flädersaft
2 msk fruktsocker

3 dl vispgrädde
2,5 dl Kesella lätt
saften av 1/2 lime
cest av 1 lime + extra cest till dekoration
1 tsk strösocker

Gör så här:

Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar (förslagsvis i tredjedelar). Häll över flädermarinaden och låt stå kallt i ett par timmar. Vispa grädden, vänd i kesellan och de övriga ingredienserna. Servera i portionsskålar eller glas och toppa med lite limecest.

Flädermarinerade jordgubbar & limecreme

En av kalasgästerna var Elins Sockergryn. Som åt jordgubbsdessert med precis hela ansiktet och dessutom charmade min mamma. 😉

Sockergrynet gillar dessert!

Att få presenter av sina medbloggerskor är en blandning mellan skräck och förtjusning. I år innehöll paketet en specialdesignad bakbok. Att fylla på med mina bästa kakor, bullar och bröd. Otroligt komiskt eftersom jag utan någon som helst konkurrens är den i gänget som bakar sämst, mest sällan och allra helst inte alls. Den där boken riskerar att förbli tom. 🙄

Bakbok

Fast jag fick en grönsaksmandolin av Ragazzechicksen också. Vi ägnar oss alltså inte bara åt att retas med varandra. 😉

Förra årets junikalas finns här.

12 kommentarer

  1. Maja

    :wink:Så gott allt såg ut! Och grattis i efterskott!

  2. Elin

    Just det där limesmöret var fantastiskt, vi pratar fortfarande om det, att något så enkelt kan vara så GOTT!

  3. Karin

    Åh så gott! Er blogg är min stora inspirationskälla, jag är inne här i stort sett varje dag. 🙂

  4. Anna-Karin

    Jordgubbar och lime, mina två sommarfavoriter. Det här receptet måste jag testa!

  5. Kinna

    Även om man inte bakar så bra är det kul att samla de recept som funkar på ett ställe. Lycka till med bakningen. 😉

  6. Vivvi

    Ooh! Vad gott!
    Har ni provat Mezeyoughurt med bär eller frukt och flytande honung ovanpå? Det är ett måste i värmen! Så enkelt och gott.

  7. Oskar

    Vänta nu! Hur kan jag ha missat det här inlägget?!? Vilken mat! Och vilket smarrigt limesmör. Ska provas. Och på bild ser jag ju olivkuriren också, min privata langare. 😀

  8. Helena

    -> Oskar: Det är helt och hållet obegripligt. 😉

  9. AnnaF

    Låter smaskens. Limesmör brukar jag också göra men jag brukar även ha lite sambal oelek i. Kombinationen lime och chili är suverän.

  10. Katta

    Limesmöret verkar super! Något annat som är super det är limesocker till jordgubbar. Riv lime, blanda med strösocker och ha till färska jordgubbar, Mums!

  11. Sommarens måste » Tre tjejer i köket

    […] Helenas kalas kunde jag knappt bärga mig tills jag skulle kunna göra en egen batch av det urgoda […]

  12. Körsbärstrifle » Tre tjejer i köket

    […] Flädermarinerade jordgubbar med limekräm […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.