Körsbärsfrossa
Martin mailade för ett tag sedan;
Hej på er .Nu vill jag ha reda på allt gott om körsbär ni kan komma på. Håller på att plocka just nu.
Vi har gott om körsbär i vår trädgård och hitills så har alla fina bär blivit saft. Det är ett tacksamt jobb eftersom man slipper kärna ur bären när hela saftkoket åker i saftsilen. Jag utgick från ICA:s recept vilket har blivit bra. Vi hade inget konserveringsmedel hemma men å andra sidan så blev saften inte speciellt långvarig i kylen!
Jag ska plocka av några liter i helgen och eventuellt så får det bli chutney, kanske paj med pecannötter och körsbär eller varför inte hemgjord glass med körsbär?!
Hör av er om ni har fler tips till Martin!
tina
Den här körsbärskakan bjöd mamma på förra året, har inte ätit godare, varken innan eller efter:
Österikisk körsbärskaka
1 liter körsbär
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
2 stora ägg
2 dl vetemjöl, drygt
½ tsk bakpulver
Skölj och kärna ur körsbären. Rör smöret mjukt och poröst med hälften av florsockret, vaniljsockret och citronskalet. Skilj av äggulorna och cispa dom pösiga med resten av sockret. Rör ner ägg-socker-smeten i smörblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det försiktigt i äggvitorna. Bred ut smeten i en smord och bröad form (28-30 cm i diameter). Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och sikta över florsocker.
Ser att receptet är lite omständigt, men kakan är som sagt väldigt god! (Receptet kommer från Stora Bärboken – Inger Ingmanson, Pelle Holmberg)
Elin
och hur mkt smör?! (säger jag som precis har kärnat ur körsbären….)
tina
oj, förlåt!:oops:
150 gram
Elin
Jag misstänkte det när jag googlade liknande recept med samma ingredienser. Dessvärre så hade jag bara 75 gram smör hemma, så det blev den här istället; http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=4344
Fast den blev så där. Inget att blogga vidare om 🙄
Martin
Den här ska jag prova (fast inte just nu).Den verkar väldigt god, ju mer smör och socker desto bättre. Ha det bra
Pernilla
Koka kräm! Med kärnorna kvar i bären. Sen ska krämen ätas utomhus och kärnorna spottas långt 🙂 ….sommarminnen, barndomsminnen….