Pizzabak

Hemlagad pizza har blivit vår nya söndagsmat. Magnus fixar degen framåt seneftermiddagen samtidigt som jag påbörjar tomatsåsen. Sedan jäser degen under tiden tomatsåsen puttrar på spisen. Att vara två i köket underlättar; en bakar ut pizzorna och den andra fixar toppingen.

Vi gör pizzadegen efter ett recept ur ”Kärlek, oliver och timjan” och jag tror att det är honungen som är hemligheten med den goda degen. Använd ett recept som du tycker om; det går ju t ex fint att göra en deg med bakpulver så att man slipper jästiden om tiden är knapp.

Utan en god tomatsås blir det inga goda pizzor. Allra bäst blir det om man använder färska och söta cocktailtomater, men småtomater på burk går nästan lika bra. Däremot är de krossade tomaterna med örter ingen höjdare, har jag märkt. Låt tomatsåsen puttra i minst 30 minuter – det lönar sig!

Tomatsås till fyra småpizzor

1 burk cocktailtomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 lagerblad
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
salt
svartpeppar
cayennepeppar

Gör så här:

Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olivolja så att den blir glansig. Tillsätt tomater, lagerblad, socker och rödvinsvinäger (eller ännu hellre lite rödvin). Låt puttra så länge du har tålamod, men minst en halvtimma. Om såsen blir för torr går det fint att tillsätta lite vatten. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.

Toppa pizzorna med dina favoritingredienser. Förutom tomatsås och ost alltså.

Muspek för bildtext.

Pizza med musslor, champinjoner, färska tomater och grekiska finoliver

Pizza med skinka, champinjoner och färska tomater

Färdigbakad pizza med salami, champinjoner, grekiska finoliver och ruccola

Fler pizzainlägg:
Mellandagspizza med skinka, fikon och honung
På tal om pizza – med recept på Elins tomatsås
Minipizza med fetaost och aubergine
Lat söndagspizza
Bebispizza

Och inte minst inlägget På pizza, men inte på tallrik – med de mest bisarra ingredienserna! 😉

Fynd från IKEA

Återförslutningsbara plastpåsar är användbart i köket och på IKEA fyndade jag en låda ISTAD som lär räcka livet ut då de är tänkta att användas om och om igen. Lådan innehåller 25 st 2,5 literspåsar och 25 st 1,2 literspåsar. De passar även väldigt bra att ha i handväskan för barnens russin, kex och fruktbitar. Priset? Ynka 25:-!

Potatissallad med kronärtskocka och fetaost

Vissa genvägar i köket är barnsligt enkla. Tex att koka dubbel mängd potatis till middag för att använda hälften av dem i en potatissallad dagen efter. Sedan är det bara att blanda ihop salladen på fem minuter.

Det finns prisvärda kronärtskockor i marinad på Willys för 19.90:-/burk som är en bra skåpvärmare. Vi använder dem i sallader, pastarätter och på improviserade antipastitallrikar.

Potatissallad med kronärtskocka och fetaost

  • 3-4 portioner kokt potatis
  • 200 gram cocktailtomater
  • 100 gram marinerade kronärtskockor
  • 1 mindre rödlök
  • 100 gram fetaost

till dressing – blanda och höll över salladen:

  • 4 msk olja (om du har köpt marinerade kronärtskockor använder du oljan som de är inlagda i)
  • 2-4 msk vinäger
  • 1 msk dijonsenap med honung
  • salt och peppar

Nyårsmat hos Maria

Som Helena redan berättat var vi alla mer eller mindre däckade av olika baciller och virus när det var dags att fira nyår. Detta innebar tyvärr att det inte blev något gemensamt firande, men god mat vill man ju ändå ha även om man inte har det trevliga sällskapet. Tack vare ett bra teamwork så lyckades jag med hjälp av sambon trots allt få ihop en 3-rättersmiddag som blev riktigt bra.

Gratinerad hummer

Till förrätt åt vi hummer som gratinerades med ett kryddsmör med lime, vitlök, persilja och salvia. Snabbt och enkelt, men inte mindre gott för det! Det exakta receptet kan du hitta hos Arla. Till hummern serverades en halvflaska Chablis, eftersom det var vad som fanns i halvflaska och passade till skaldjur på vårt lokala systembolag. Oklart om det var det ultimata valet – jag tyckte i alla fall att det funkade bra ihop, men jag är ingen vinkännare. 🙄

Hjortstek med gratäng och björnbärssås

Därefter åt vi hjortstek, gratäng på potatis och jordärtskockor samt björnbärssås. Till varmrätten drack vi ett otroligt gott vin, Zenato Ripassa. Den flaskan hade vi hemma sedan tidigare och som av en lycklig slump var det ett av tre förslag som Elle Mat & Vin rekommenderade till hjorten.

Hallonpannacotta

Avslutningsvis blev det hallonpannacotta toppad med gelé gjord på björnbär och hallon – en riktig höjdare som jag gärna gör om. Supersmidigt med desserter som går att förbereda!

På tolvslaget skålade vi i lite Rotari Brut och inte så långt därefter somnade vi fullkomligt utmattade och mätta. Det var länge sen jag firade en så stillsam nyårsafton…