Citronsill

Tanken på att göra egen sill med citron har förföljt mig sedan vi åt citronsill i Grythyttan i somras och nu blev det premiär på julbordet. Lite sent dokumenterat men ändå väl värd att komma ihåg till nästa gång – och jag tror den passar in både på påskmiddagar och midsommaraftnar. Det är dock ingen sistaminutensill för den gör sig bäst att få så till sig några dagar.

CITRONSILL

  • ca 5 urvattnade inläggningssillar
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl rapsolja
  • rivet skal och saft från 1 citron (läs kommentar nedan)
  • 0,5 dl crème fraiche 34%
  • 2 msk strösocker
  • smaka av med nymalen vitpeppar

 

  1. Spola av salt från sillarna och klipp dem i ca 2 cm breda bitar.
  2. Blanda såsen:  först blandas äggula och senap i en skål. Rör ner rapsoljan. Tillsätt rivet citronskal, socker och creme fraiche. Smaka av med citronsaft och vitpeppar.
  3. Rör ner sillbitar och purjolök och låt det stå två dygn i kylskåpet.
  4. Smaka av med ev socker innan servering. Jag hade så pass mkt citron i min sats att två teskedar till behövdes innan smaken blev rätt.
  5. Dekorera med finstrimlad purjolök vid servering.

Kom-i-håg till nästa gång: att ha i mer finrivet citronskal än citronsaft för att ”rätt” citronsmak och inte behöva ha extra socker i – det blir viss risk för efterättsvarning annars på inläggningen. Och att eventuellt bredda löksmaken med finklippt gräslök.

2 kommentarer

  1. Christina

    Oj, nu blir jag avundsjuk. Själv får jag hålla tillgodo med en bruk från affären. Finns ingen sill i butikerna här. Jag kommer att plocka fram det här receptet när jag kommer hem till Sverige.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.