Rökt lax med fänkål och röd pesto

Dagens recept är så kort att det går att komma ihåg utan inköpslista till affären. Det är helt enkelt fänkål inlindad i rökt lax som gratineras i ugnen tillsammans med en sås på grädde och röd pesto. Koka potatis till så är middagen klar utan att du har ansträngt dig.

Rökt lax med fänkål och röd pesto

2 portioner.

  • 200 gram rökt lax i skivor
  • 1 fänkål (en av de större du hittar)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk röd pesto (med soltorkade tomater)
  • flingsalt och svartpeppar
  • ost att gratinera med
  1. Klyfta fänkål i 4-6 klyftor beroende på storlek. Tänk på att det ska gå att linda in klyftorna med laxskivorna. “Skala” dem inte heller för mycket, det gäller att hela klyftan håller ihop senare.
  2. Förkokas i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
  3. Linda in varje fänkålsklyfta med lax och lägg i en ugnssäker form.
  4. Blanda grädde med röd pesto till en sås. Salta och peppra.
  5. Häll såsen över lax och fänkål.
  6. Hyvla lite av den bästa osten du hittar i kylskåpet och lägg ovanpå.
  7. Gratinera 10-12 minuter i 225 grader.

Kycklingfiléer med salami och rosmarin

Nyss hemkommen från en alldeles fantastisk vecka i San Remo lagade jag en enkel kycklingrätt med italiensk touch i söndags. För att behålla semesterkänslan och smaken av den goda italienska maten hade jag i lite ingredienser som legat i väskan under resan hem. En smakrik olivolja med citron (tillverkad i Ceriana – nästgårds med San Remo) och en bit salami från den lokala supermercaton höjde den svenska kycklingfiléen åtskilliga snäpp. De italienska godsakerna gjorde inte minst att övergången till vardagen blev lite mindre smärtsam.

Till fyra portioner behöver du:

4 kycklingfiléer
2 msk citronolivolja (alt. olivolja med lite citronsaft i)
1 vitlöksklyfta, finhackad
ca 1/2 tsk flingsalt
ett par varv med svartpepparkvarnen
en kvist rosmarin, finhackad
1 bit salami (eller chorizo), i skivor

Gör så här:

Blanda ingredienserna och häll på kycklingfiléerna. Låt stå och marinera i minst 20 minuter. Bryn kycklingen runt om i stekpanna. Skär en ficka i kycklingen och fyll med salami (fäst ev. med tandpetare om filén inte håller ihop). Låt sedan kycklingen gå klart i ugnen på ca 175 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Jag serverade kycklingen tillsammans med ugnsbakad potatis, morötter och squash, en grönsallad och en klick creme fraiche med karljohan, timjan och citron.

Salamikyckling

Gratis glass

Via Studio Belindas blogg snubblar jag över informationen om att Ben & Jerry’s tydligen har Free cone day idag, gratis glass kan aldrig vara fel! Saxat från hemsidan:

Den 29:e april firar vi Free Cone Day över hela världen för 29:e året i rad, som tack för att du och våra andra kompisar ätit vår glass under året. Titta förbi så bjuder vi på en kula oemotståndlig glass!

STOCKHOLM:
Ben & Jerry’s-kiosken vid Sergels Torg, klockan 12-16

MALMÖ:
Ben & Jerry’s glassbar Hansa-gallerian, klockan 12-16

LINKÖPING:
Karamello i hörnet Platensgatan/Ågatan, klockan 12-16

Västerbottensoststipendiet 2008

För nioende året i rad delades Västerbottensoststipendiet ut för ett par veckor sedan och jag var på plats på Restaurangakademien och såg de unga kockarna tillaga sina rätter. Tävlingen vänder sig till avgångselever vid landets hotell- och restaurangskolor och uppgiften är att laga en lunchrätt som ska vara anpassad för att serveras till 10 personer och inte får kosta mer än 20 kr/portion. Dessutom ska Västerbottensost så klart vara en av ingredienserna.

I finalen deltog Karin Brauer från Halltorps Gästgiveri/Ölands gymnasium, Lina Mohlin från Dackeskolan i Mjölby och Sebastian Thureson från HR i Åre och det verkligen kul att se två tjejer i tävlingen.

Under tiden deltagarna lade sista handen vid sina rätter, lyssnade vi på Ingela Stenson från United Minds som pratade lite om osttrender. De ostmästare som Ingela har pratat med berättar om allt mer intresserade ostkonsumenter som är villiga att betala mer för ostar som kommer från små producenter som t ex gårdsmejerier.

Vi fick även smaka på några rätter ur boken Västerbottensost av Susanne Jonsson. Boken är alldeles ny och innehåller 50 recept och fina bilder.

Buffémat
Foto: Helena

Årets vinnare blev Sebastian Thureson och hans rätt gäddrullar med Västerbottensost samt rökt potatispuré. Förstapriset är praktik på Restaurangakademien, Långbro Värdshus och hos Mattias Dahlgren. Vinnaren får ocså ett besök på mejeriet i Burträsk.

Finalisterna
Foto: Västerbottensost

Inlägget från 2007 års Västerbottensoststipendie finns här.

Pumparisotto med kryddkrasse

I grönsakslådan från Årstiderna kom det med hokkaidopumpa som fick bli huvudingrediens i dagens risotto. Jag vet inte om pumpan i sig smakade så mycket men det blev bra tillsammans med kryddkrasse och en av mina favoritostar. Till risotton hade vi en honungsglacerad älgkalvsryggbiff som skötte sig själv i ugnen medan risotton puttrade på spisen.

Pumparisotto med kryddkrasse

2 portioner.

  • 3 nävar tärnad hokkaidopumpa, ca 1 x 1 cm
  • ca halv lök (liten), fint hackad
  • smör att fräsa pumpa och lök med
  • 1,5 dl arborioris
  • 2-3 dl grönsaksbuljong
  • en halv ask kryddkrasse
  • tärnad Allerum XO ost
  • salt och peppar
  1. Fräs pumpatärningarna en stund tillsammans med lök.
  2. Strö i riset och låt det fräsa en stund.
  3. Spä på buljong lite åt gången och rör om. Låt det sjuda i ca 15 minuter.
  4. Tärna Allerum XO-ost och rör ner i den varma risotton.
  5. Salta och peppra.
  6. klipp ner kryddkrasse. Klart!