Laxpaj med spenat och tomat
Oj då! Över 1200 inlägg här i matbloggen men vi har aldrig bloggat om laxpaj! Det var lite otippat för laxpaj gör vi faktiskt lite nu och då.
Valet av mjöl till skalet är förstås valfritt. Den här gången blev det en blandning av dinkelmjöl och grahamsmjöl som fungerade alldeles utmärkt. Pinjenötter är förstås inte heller något krav.
Vi köpte en hel lax för 40:-/kilot häromveckan så det här är ett par bitar laxfilé som jag har använt. Uppskattningen av mängden lax är på ett ungefär då hushållsvågen är sönder.
Laxpaj med spenat och tomat
en pajform
- 1,5 dl dinkelmjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 75 g smör
- 0,75 dl kesella
- ca 200 g färsk lax
- smör att steka med
- 1 paket färsk bladspenat (ca 250 gram)
- 2 nävar pinjenötter
- 200 gram cocktailtomater
- 3 ägg
- 3 dl gräddfil
- 2,5 dl riven ost
- salt och peppar
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda mjöl, bakpulver och smör i en skål.
- Tillsätt kesella och arbeta ihop degen.
- Tryck ut degen i en pajform och låt vila kallt medan du förbereder fyllningen.
- Skär laxen i små kuber (och se till att inga ben är kvar!). Fräs lax med smör i en stor stekpanna och rör ner bladspenaten. Salta och peppra.
- Blanda ägg och gräddfil i en skål.
- Tillsätt lax, spenat, pinjenötter och riven ost.
- Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
- Häll fyllningen i pajskalet.
- Dela cocktailtomater och lägg dem i pajen.
- Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stelnat (ca 40 minuter).
Queen Sofie
Superfin sida! Vad duktiga ni är!!! Jag skriver också en blogg. Den handlar om hur jag genomför olika utmaningar i livet. Just nu om hur jag med bra kost går ner 12 kg på 10 veckor.
Titta gärna in på http://www.queensofie.se.
Ha en underbar vecka! /Sofie
Max
Vad har vi sagt om laxpaj egentligen? 😉
Elin
Max, jag lovar att bjuda på laxpaj om du kommer och hälsar på! 😛
Oskar
Jag vill också ha!
Max
Oskar: jag kan ju springa förbi Lasse i parken och köpa en, så kan vi jämföra kvalitet? 😉
sylwia hedlund
:grin:Mumsig laxpaj, jag bytte ut tomaterna mot grillad röd paprika jätte gott också.
Pia
Hej! Vilken god laxpaj! Den bästa pajen hitintills! Jag modifierade receptet något dock. Använde saft av citron, la till dill och citronpeppar samt solrosfrön istället för pinjenötter. Wow! Tusen tack! Kommer att kolla er blogg även i fortsättningen. 🙂
Mvh Pia