Rökt lax med fänkål och röd pesto
Dagens recept är så kort att det går att komma ihåg utan inköpslista till affären. Det är helt enkelt fänkål inlindad i rökt lax som gratineras i ugnen tillsammans med en sås på grädde och röd pesto. Koka potatis till så är middagen klar utan att du har ansträngt dig.
Rökt lax med fänkål och röd pesto
2 portioner.
- 200 gram rökt lax i skivor
- 1 fänkål (en av de större du hittar)
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 msk röd pesto (med soltorkade tomater)
- flingsalt och svartpeppar
- ost att gratinera med
- Klyfta fänkål i 4-6 klyftor beroende på storlek. Tänk på att det ska gå att linda in klyftorna med laxskivorna. ”Skala” dem inte heller för mycket, det gäller att hela klyftan håller ihop senare.
- Förkokas i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
- Linda in varje fänkålsklyfta med lax och lägg i en ugnssäker form.
- Blanda grädde med röd pesto till en sås. Salta och peppra.
- Häll såsen över lax och fänkål.
- Hyvla lite av den bästa osten du hittar i kylskåpet och lägg ovanpå.
- Gratinera 10-12 minuter i 225 grader.
Amanda i Ghettot
Guud så gott, jag glömmer alltid bort att man inte ska gå in på den här bloggen när man är hungrig. 😉
tina
Åh det här låter gott!
kinna
Låter väldigt gott.
Jag gillar fänkål och äter den gärna finstrimlad som en förrätt med hyvlad parmesan, kanske ett par skivor pamraskinka, balsamvinäger och god olivolja. Ev salt och peppar.
Elin
om du finstrimlar den, kokar du den ändå?
Cullen skink » Tre tjejer i köket
[…] Rökt lax med fänkål och röd pesto […]