Senapspanerad tilapia på fullkornsbröd

Igår var det väldigt tomt i kylskåpet och av de ynka rester som fanns hade jag inte en tanke att matblogga om.

Men det blev ju så bra att det grämer mig lite nu dagen efter att jag inte tog något kort. I

  • vi  penslade tilapiafileér med dijonsenap och vände dem i ströbröd. Sedan stektes de på ett par minuter.
  • I brödlådan fanns ett par skivor gott fullkornsbröd  som fisken sedan servades på tillsammans med sallad och en klick matlagningsyoghurt (smaksatt med finklippt gräslök och salt och peppar).
  • Och så kall öl!

Återbesök på Vapiano

Häromkvällen efter ett träningspass gick jag och kompisarna till Vapiano för en after work (eller kanske snarare after work-out). Vill tipsa om att de har en supergod pasta nu med salsiccia och fikon i tomatsås smaksatt med bl.a. rosmarin och chili. Riktigt mumsig! En annan bra sak med Vapiano är att man kan dricka vin på glas utan att bli ruinerad, priser från 60 kronor glaset.

Här har vi bloggat om Vapiano tidigare, restaurangen ligger på Sturegatan 12.

Lavendelkakor med citron

I trädgården blommar lavendeln för fullt och från att ha varit väldigt skeptisk till att ha den i mat så har jag börjat uppskatta den mer och mer. I Frankrike har jag ätit både kyckling och creme brulé smaksatt med blommorna. Båda är att rekommendera och här är en variant där småkakor är smaksatt med just lavendel. Vaniljsmaken kanske inte märktes så mycket men citron passar bra till lavendel. En del fikagäster har rynkat skeptiskt till kakan, men faktiskt så har flera frågat efter receptet, så här kommer det!

Lavendelkakor med citron

En plåt.

  • 2 tsk lavendelblommor
  • rivet skal från en liten citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 1 dl smör-&rapsolja
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Hacka lavendelblommorna fint.
  3. Riv citronskalet fint.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, socker, lavendel och citronskal i en bunke.
  5. Häll i sirap och smör-&rapsolja. Arbeta ihop till en deg som går att ”rulla ut”.
  6. Forma degen till 2-3 längder och lägg dem på plåt. Platta till dem lite.
  7. Om du vill kan du strö lite av lavendelhacket ovanpå.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10-12 min i 175 grader.
  9. Skär de varma längderna till sneda kakor.

Dags för Nämdödagen

Om du inte har något att göra nu på lördag 26/7 och känner dig sugen på en utflykt så tycker jag att du ska komma ut till ”min” ö i skärgården och besöka Nämdödagen. Det blir bland annat loppis, auktion och lotteri och så kan man inmundiga den obligatoriska Nämdöburgaren! Kanske ses vi i vimlet? 🙂

Nämdöburgare
Nämdöburgare med bl.a. varmrökt lax och romsås i pitabröd

Till Nämdö kommer man med Waxholmsbåt, antingen från Saltsjöbaden eller Stavsnäs, se tidtabell 17A eller 17B. Bryggan du ska kliva av vid för att besöka Nämdödagen heter Sand och därifrån är det skyltat upp till hembygdsgården.

Grilltips från Jonas Borssén

Så här mitt i grillsäsongen vill jag dela med mig av några av de många tips som jag fick när jag och sambon var på Vin- och sprithistoriska museet och lyssnade på en föreläsning om ”Vin, bbq och grillat” med Jonas Borssén.

Jonas Borssén föreläste om vin, grillat och BBQ

Min (eller snarare sambons) personliga erfarenhet säger att det blir bäst resultat om man använder briketter och för att tända dem har vi en finurlig eltändare som vi köpt på Clas Ohlson. Enligt Jonas Borssén är glöden klar att grilla på när glödbädden är askgrå, den ska se ut som gamla raggsockar.

Genom att hålla handen ovanför grillgallret kan man känna av om man har bra värme för det man ska grilla:

  • om man kan hålla handen 1-2 sekunder innan man måste ta undan den har man en mycket het värme som passar för det som bara ska grillas väldigt kort tid
  • vid 3-4 sekunder är det medelstark värme, passar för lite tjockare bitar t.ex kyckingbröst, grönsaker, kotletter
  • vid 5-6 sekunder har man BBQ-värme, en ganska svag värme som passar för att grilla med locket på, större bitar av kött, fågel eller fisk

Ett tips är att göra två olika glödbäddar i grillen som man tänder med lite mellanrum. På så sätt kan man ha en glödbädd med svagare värme och en lite varmare del. Andra sätt att reglera värmen är att utnyttja spjället (om man har sånt) till att öka/minska luftgenomströmningen. Man kan även höja och sänka grillgallret för att reglera värmen.

Hur vet man att det man grillar är färdigt? Med hjälp av termometer så klart, men man kan även känna på konsistensen på köttet. Använd tumgreppet! Känn med tummen och pekfingret på vecket mellan tummen och pekfingret på andra handen.

  • Avslappnat – medium/rare
  • Spänt – medium/well done (ju mer spänt, ju mer genomstekt)

Glöm inte att låta köttet vila inslaget i lite aluminiumfolie innan du skär upp det!

Jonas basmarinad
färskpressad citron
lite olivolja
vitlök
salt & peppar

Oljan ska vara en av de minsta beståndsdelarna i marinaden, 1 msk räcker till 4 portionsbitar enligt JB! Med utgångspunkt från denna basmarinad kan man sedan variera smaken genom att lägga till olika kryddor. Eftersom marinader bara tränger in en liten bit in i köttet passar det bäst att marinera portionsbitar och mindre bitar, t.ex. spett. Torka av köttet innan det läggs på grillen men spara marinaden för att pensla på under grillningen.

Jonas basrub
salt
svartpeppar
cayennepeppar
ev. lite socker

Variera genom att tillsätta andra kryddor. Blanda ihop och gnid in i köttet minst en halvtimme innan det är dags att grilla.

Utöver föreläsningen provade vi även tre olika viner till tre olika smakbitar som Jonas grillat.

Vin och smakprover
Smakbitar: grillad tomat med lök; spett med gambas och chorizo; bbq-grillad lax

Vinerna vi drack var:
vitt – Hölle Riesling Kabinett
rosé – 81746 Santa Rita Rosé
rött – 89548 Urano

Jonas tipsar om viner som passar till het mat varje vecka under Nyheter på sin hemsida!