Äppeldessert med ingefära & rostade havregryn

Enkla äppeldesserter som går att förbereda i förväg är en perfekt avslutning på en höst- eller vintermiddag (ja eller precis när som helst)!. Idén till den här desserten hittade jag i Klaras goda GI-dagar, men jag gjorde om den lite eftersom det gäller att få med de ingredienser man tycker bäst om!

Till fyra personer behöver du:

4 äpplen
2 kanelstänger
ca 1,5 cm ingefära
2 msk vatten
ca 2 tsk socker – beronde på hur syrligt du vill ha äppelmoset

3 dl matlagningsyoghurt
1 vanijstång
1,5 tsk fruktsocker

2 dl havregryn
socker
margarin

Gör så här:

Skala och skär äpplena i bitar och riv ingefäran. Blanda äpplen, kanelstänger, ingefära och vatten och koka tills äpplena har blivit mjuka. Smaka av med socker – mängden beror på hur syrliga äpplena är. Mosa ev. äpplena om de inte redan har fallit isär. Låt stå och kallna.

Skrapa ur vaniljstången och blanda de svarta inkråmet med yoghurt och fruktsocker. Rosta havregrynen tillsammans med lite socker i en panna med margarin. Låt kallna

Varva äppelmos, de rostade havregrynen och yoghurten i portionsformar eller glas. Servera!

Helenas tips: Byt ingefäran mot stjärnanis för en mer julig dessert. Toppa med rostade kokosflingor.

Repris: Julgodis och julbak

På söndag är det första advent och därmed hög tid att dra igång med julbak och annat gott, därför tänkte jag tipsa om några inlägg ur vårt arkiv! Kanske hittar du något gott att baka eller julgodis att bjuda på till glöggen?

Julgodis

2004 skrev jag om saffransbiscotti, tunna skurna pepparkakor (kanonbra recept), hallontryfflar och vit tryffel med lime.

2005 bjöds det på Ilvas goda choklad- och pinjekakor, sweets med messmör och chokladtryfflar med Kahlua. Elin gjorde julgodis och slaktade skumtomtar till tomtefudge.

Chokladtryfflar

2006 inledde vi glöggaftonen med lite matigare tilltugg i form av laxrullar a’la Juligt-bloggen. Dessutom bjöds det på en av mina stående favoriter sockersalta kryddnötter. Två olika sorters tryfflar blev det även detta år, en variant med chili och en annan med glögg.

Biscotti

Ifjol gjorde jag pepparkakstryffel, rocky road och supergod hallon- och lakritsfudge. Elin bakade biscotti med apelsin och vit choklad och julgodis i form av fikonbollar och chokladknäck.

Hoppas du hittar något du vill testa och lycka till med julbaket!

Kvittenmarmelad

Kinna inspirerar ofta till nya projekt i köket och den här gången har hon fått mig att leta reda på kvitten. Frukten är omöjlig att äta som den är. Dels för att den är stenhård och dels för att den inte smakar så mycket innan den är tillagad. Köp hem plåster om du ska göra egen kvittenmarmelad för jag hann skära mig två gånger när jag försökte skala den!

Kvittenmarmelad

Jag kokade tärnad kvitten med vanligt syltsocker enligt måttet 50/50 dvs 500 gram socker till 500 gram tärnad frukt. Jag trodde det skulle falla sönder mer som mos efter kokningen men tärningarna höll ihop trots långkoket. Det tog en bra stund innan de var genomkokta så kom ihåg att göra snygga symmetriska tärningar. Sockersirapen får förresten en otroligt fin färg.

Resultatet? Marmeladen doftar helt fantastiskt! Jag är helt beroende av den! Jag öppnar burken fler gånger om dagen bara för att sniffa lite. Det är som ett parfymerat päron ungefär. Jag är jätteglad att jag köpte dem och kommer göra fler marmeladkok av kvitten!

Vardagslyx i snöyran: Croque monsieur med gruyèreost

Jag tror inte att vi har varit i Frankrike utan att vi har stannat till minst en gång på ett café eller en bistro för en klassisk Croque monsieur. Vilket inte är så mycket mer än varma mackor med ost och skinka typ. Och det var på en bar i Nice som jag insåg att det inte går att göra dem på något annat sätt än med gruyèreost.

Gruyèreosten är inte speciellt billigt. Det är lätt att gå förbi den när den kostar 249:-/kg men den är faktiskt värd varenda krona. Jag redde en riktigt tjock bechamelsås på en 120 gramsbit vilket räckte att toppa 6 små förrättsmackor med. Så den är ändå prisvärd beroende på hur du använder den eftersom den ger mycket smak. Utan några exakta mått så gör jag dem ungefär så här.

CROQUE MONSIEUR – en receptskiss

  • Smält en rejäl klick smör i en kastrull.
  • Red den med 1-2 msk vetemjöl till en jämn (tämligen tjock) smet och red den vidare med ett par matskedar vispgrädde.
  • Riv ner gruyèreost i såsen och späd eventuellt med lite mer vispgrädde. Tänk dock på att det ska bli mer som en ostkräm än en rinnig sås.
  • Smaka av med lite nymalen peppar och salt.
  • Gör sedan varma mackor på vanligt vis: bred smör på ett gott vitt formbröd. Vi har ett en fin form att skära ut snygga rundlar med men det är förstås inget måste.
  • Lägg på den godaste skinkan du vet och en tomatskiva.
  • Bred ut ostsåsen och gratinera sedan i ugnen ca 8 minuter på 225 grader.