Köttbullar med citron, parmesan och persilja

När det gäller köttbullssmet har jag tidigare varierat mig med ströbröd, kokt potatis och vitt bröd i smeten och det känns som om ett par skivor vitt bröd i smeten ger de bästa köttbullarna. Antal portioner känns omöjligt att avgöra eftersom vi alla hetsäter köttbullar när det serveras här hemma.

Köttbullar med citron, persilja och parmesan

4-5 portioner.

  • 3 skivor vitt bröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 stora ekologiska ägg
  • ett par finhackade vitlöksklyftor
  • 900 gram nötfärs
  • rivet skal från en citron
  • 2-3 msk finklippt persilja
  • 80 gram fint riven parmesan
  • smaka av med salt och peppar
  1. Smula ner brödet i en större bunke och häll i mjölken.
  2. Låt “smeten” stå 5-10 minuter.
  3. Rör ner färs, ägg, vitlök, citronskal, parmesan och persilja. Salta och peppra.
  4. Trilla köttbullar i önskad storlek och stek dem på mellanvärme i olivolja.
  5. Servera förslagsvis med pasta och tomatsås.

12 kommentarer

  1. Anna

    Mums! Har ett trevligt recept på bullar med kycklingfärs som är typ som det du la upp. Så himla gott. Med tomatsås så är man i himlen.
    Att ha vitt bröd i smeten är förövrigt något jag ska lägga på minnet. “Vanliga” köttbullar har jag ringa erfarenhet av så jag suger tacksamt åt mig tips!

  2. Jenny

    Jag brukar göra nästan exakt samma köttbullar, fast istället för mjölk så använder jag tomatjuice och kryddar med oregano. Brukar bli riktigt gott

  3. Mamma Melissa

    Ja, jag tror att det är väldigt individuellt från familj till familj. Så det var bra att du skrev det!:.)

  4. Ehsan Noroozi

    Hej.
    Detta verkar så enkelt och gott, så jag tänkte att det skulle bli dagens middagstips på Din Gata 100,6. (Malmö)
    middagstippset kommer mellan 15,55 och 16,10 varje vardag… om ni vill lyssna…

    tack på förhand.
    //e

  5. Helena

    -> Ehsan: Kul att du har hittat hit! Jag rattar in webbradion och lyssnar på er då och då, men har missat middagstipset. Du, Kitty och Henrik var förresten grymt bra under Musikhjälpen-veckan. 😀

  6. Elin

    mamma melissa => ska jag speca receptet så kan jag säga att köttbullar på 900 gram nötfärs räcker till “middag till två hungriga föräldrar som inte ätit lunch + middag till en sur 3åring som lämnade middagsbordet mitt i maten pga av att hon inte fick ha en blommig tröja på sig + lunch dagen efter som räckte till en hungrig mamma + smakportion till hungrig bebis”. 😎

    Ehsan => jamen vad kul att köttbullarna fick vara med på radio! När då! Var det idag?!

  7. Kinna

    för mig är det här receptet ganska så likt ett som jag fått av Britt som varit gift med en italienare – alltså kallas de italienska köttbullar när jag gör dem. Urgoda!

  8. Tre tjejer i köket » Barnmatsakuten: köttbullar med oregano och fårost

    […] Köttbullar med citron, parmesan och persilja Kycklingbullar med fetaost och oregano Kycklingbullar med lime och koriander Italienska köttbullar i tomatsås med rostad paprika Färsbullar i tomatsås Färsbullar med soltorkade tomater och oliver Lammfärsbullar […]

  9. Tre tjejer i köket » Hej då 2009!

    […] Väl hemma igen så bloggades det bland annat om köttfärslimpa de luxe, vintersallad med granatäpple, köttbullar med citron, parmesan och persilja. […]

  10. Tre tjejer i köket » Färsbullar med citron och basilika

    […] Köttbullar med citron, parmesan och persilja […]

  11. LoveOfNature

    Supergott! 😆
    Jag tog dock i mer vitlök, mycket mer persilja, hade i några matskedar tomatpuré, lite stark paprikakrydda och lite grillkrydda.

  12. Italiensk tre-rättersmeny för små kockar (och framför allt – aldrig mer färdiga gnocchis!) » Tre tjejer i köket

    […] var en hel del saker att förbereda.  Köttbullar  med lammfärs och rosmarin rullades. Ungefär så här. Plus att det svängdes ihop en […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.