Dubbelmarinerad fläskfilé som hos faster Eva
När Helena fyllde år kunde jag och J tyvärr inte vara med och därför bjöd vi i måndags hem henne och M på efterskottsfirande här hemma istället.
Eftersom vi ännu inte har semester ville jag bjuda på något som gick att förbereda och jag mindes plötsligt en god dubbelmarinerad fläskfilé som vi fått hos J:s faster Eva. Till den serverade vi en sallad med machéblad, småtomater, finoliver från Pierias Livs, kronärtskockshjärtan och parmesan, samt en flaska Rotari Rosé. Lagom fjäskigt för födelsedagsbarnet! 🙂
Trots att vi blev väldigt mätta lyckades vi även pressa i oss lite melon- och jordgubbssallad med vaniljmascarpone till dessert.
Dubbelmarinerad fläskfilé (ingredienser till 1 kg kött)
Marinad 1
6 dl vatten
½ dl flingsalt
2 msk franska örter
några kvistar färsk timjan och rosmarin
6 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök i strimlor
Dagen innan servering
Blanda ingredienserna till marinad nr 1 i en kastrull, låt dem koka ihop en stund. Dra sedan åt sidan och låt svalna. Putsa köttet, krydda med salt och peppar och bryn fläskfilén i stekpanna. Lägg därefter över filén i en ugnsfast form och låt den gå klart i ugnen på 125°. Innertemperaturen ska vara 60-65° när den är klar, använd ugnstermometer för bästa resultat. När filén är färdigstekt lägger man den i marinaden över natten.
Marinad 2
saft och rivet skal från 1½ citron
2 msk balsamvinäger
3 rivna vitlöksklyftor
1 tsk honung
2-3 finhackade kvistar färsk rosmarin
bladen från 2-3 kvistar färsk timjan
3-4 finhackade kvistar bladpersilja
2 dl olivolja
lite sambal olek
½ tsk salt
nymald svartpeppar
Serveringsdagen
Blanda ingredienserna till marinad nr 2. Innan servering tar man upp köttet ur marinad nr 1, skivar det i ganska tunna skivor och skedar över marinad nr 2. Låt det marinera en stund innan servering.
Jag har fått receptet från faster Eva men ursprungsmakaren är Karin Fransson för Meny i P1.
Roxanna - kamp efter cancern
gott 🙂
Sanna
Låter smarrigt men ursäkta en dum fråga. Eftersom marinad 1 ska svalna… ska det vara kokande vatten? Eller ska hela marinaden kokas ihop?
Maria
Sanna: Jag ser att jag varit lite klantig när jag skrev beskrivningen. Man kokar ihop hela marinaden. Uppdaterar inlägget!
*
Så otroligt gott! Bland det godaste jag ätit på länge! Tack
Helena
Den här fläskfilén var en riktig höjdare! Särskilt tillsammans med det övriga Helenafjäsket. 😉
Lotta
Fantastiskt god fläskfilé. Jag tycker egentligen att fläskfilé är tråkigt, men inte när man behandlar det med denna dubbelmarinad. Tyckte dock att det var väldigt stor mängd olivolja till marinad 2, tog bara hälften och det blev ändå mycket.
Eva i Köping
Det var det godaste jag ätit!
Maria
Eva: Roligt att höra, det är en väldigt god rätt. Det gäller bara att komma ihåg att sätta igång i tid.
Pia Dahl Hellkvist
Hej!
Tack för detta fantastiska recept! Inte svårt, men lite att pyssla med. Jag reducerade olivoljan till hälften. Gästerna sa inte bara en gång att det var gott, vissa tre gånger (!!!). Jag serverade fransk potatissallad med persilja, gräslök o kapris OCH pastasallad med röd pesto, basilika, kalamataoliver, rödlök o fetaost SAMT en ”vanlig” färggrann sallad utan dressing. Lite tunna krispiga knäcke till med olika smaksatta färskostar.
Med vänlig hälsning Pia från Kågeröd i Skåne.
Maria
Pia: Vad kul att det uppskattades! Håller med om att det verkligen blir gott, måste nog göra en repris snart. 😛 Dina tillbehör lät toppengoda!
Färskpressad bloggstatistik » Tre tjejer i köket
[…] Dubbelmarinerad fläskfilé som hos faster Eva. Har hängt med sedan 2009. Det är ett typiskt recept som brukar peaka dagarna före […]