En lånad grönsakstårta

Nyligen bloggade pickipicki-Tina om en grönsakstårta som en av hennes läsare hade tipsat om. I tidernas begynnelse kommer receptet från Malmö-restaurangen Salt & Brygga som nyligen fick utmärkselsen Årets Eko-krog 2010 av White Guide.

I november förra året var Elin och jag på Salt & Brygga när vi gjorde ett gästspel hos Kung Markatta i Malmö. Trevlige VD:n Peter tog oss på en rundtur i stan och vi gjorde en kaffe- och tepaus på den mysiga restaurangen med den magiska utsikten alldeles vid havskanten. Hit måste jag bara ta mig en varm sommardag för att äta någon av deras ekologiska rätter och inte minst njuta av den meditativa havskänslan.

Tillbaka till grönsakstårtan! Jag gjorde några små ändringar i pickipicki-Tinas recept, men grundtanken är så klart inte min. Det här är en perfekt rätt att ha på en buffé; antingen nu till påsk eller till någon av våren och sommarens alla kalastillfällen. Jag hade kylen full med produktprover från Ridderheims och passade på att äta grönsakstårtan tillsammans med några skivor fjällpastrami (e-nummerfri) och det blev en bra kombination av milda grönsaker och pepprig pastrami.

Jag tycker att idén med att blanda kesella, ägg och redning är alldeles strålande! Särskilt för mig som inte är så förjust i traditionell pajdeg. Jag har tidigare gjort pajer med filodeg, men det här är ju ytterligare en fiffig variant som jag lägger på minnet.

Till fyra personer behöver du:

1 bananschalottenlök
2 ganska små morötter
1 palsternacka
1/2 zucchini
2 potatisar
4 stora champinjoner

3 ägg
1 burk kesella (10%)
1 msk maizena
1/2 kruka basilika
ca 1/2 dl persilja
1 dl riven parmesan
saften av 1/2 citron

Örtsås
2 msk lätt creme fraiche
1 tsk grovkornig senap
en nypa salt
svartpeppar
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad persilja

Gör så här:

Skär champinjonerna i små bitar och riv resten av grönsakerna grovt (jag använde den grova sidan på ett rivjärn). Fräs grönsakerna i lite olja så att de blir mjuka och krydda med salt och svartpeppar. Blanda kesella, ägg, parmesan, citronsaft och finhackade örter. Blanda sedan i de frästa grönsakerna och fördela i en smörad form (jag använde en pajform). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 min tills tårtan stannat även i mitten. Låt stå en stund innan servering, så att tårtan sätter sig ordentligt. Blanda ingredienserna till såsen och låt den stå kallt under tiden grönsakstårtan gräddas!

Ugnsbakad fisk med grillad paprika och citron

Veckans snabbaste fisk är inspirerad av Sara. Jag bytte ut sej mot tilapia som redan fanns i vår frys och kryddade med timjan istället för basilika. Grillad paprika och citron visade sig vara en  bra kombo till fisk så det här kommer med all sannolikhet att upprepas här hemma.

Ugnsbakad fisk med grillad paprika och citron

  • 4 tilapiafileer
  • smör att smörja ugnsformen med
  • salt och peppar
  • 200 g grillad paprika
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ gul lök
  • rivet skal från en ekologisk citron
  • 100 g fint riven parmesan
  • ett par tsk torkad timjan
  1. Smörj en ugnssäker form och lägg ut fiskfileerna.
  2. Salta och peppra.
  3. Täck varje filé med en en bit grillad paprika.
  4. Finhacka löken och blanda ner den i en skål med crème fraiche, rivet citronskal, parmesan och timjan. Späd ev med lite citronsaft om du vill ha den lite krämigare. Smaka av ev med lite salt och peppar. Fördela blandningen på fisken.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsbaka i cirka 20 minuter.

Vi serverade fisken med ugnsbakade rotfrukter.

Chokladkaka med kardemummakräm

Det här är en mäktig chokladdessert som med fördel kan serveras i mindre bitar och balanseras upp med fruktsallad. Kakan behöver förberedas lite i förväg eftersom det tar 1-2 timmar innan kardemummakrämen har stelnat. Och faktiskt, så blir den ännu godare dagen efter!

Chokladkaka med kardemummakräm

till chokladbotten:

  • 150 gram smör
  • 2 ägg
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kallt starkt kaffe
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao av god kvalité
  • 1 tsk bakpulver

till kardemummakrämen:

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vit sirap
  • 100 gram 70% choklad
  • 75 gram smör
  • 2 tsk nymortlad kardemumma
  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg med strösocker och vaniljsocker.
  3. Blanda ner kaffet. Rör ner vetemjöl, kakao och bakpulver.
  4. Blanda ner det smälta smöret.
  5. Häll chokladsmeten i en smord rund form med löstagbar kant.
  6. Sätt ugnen på 175 grader och grädda chokladkakan i ca 20-25 min. Min ugn är lite instabil just nu så håll koll på kakan tills den är gräddad!
  7. Under tiden förbereds  kardemummakrämen: koka ihop vispgrädde, socker, sirap och choklad och sjud försiktigt i en kastrull tills smeten har tjocknat.Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Rör krämen slät.
  8. När chokladkakan är färdiggräddad och har svalnat så breder du kardemummakrämen ovanpå.
  9. Låt kakan stå kallt tills kardemummakrämen har stelnat.

Ekologisk barnmat från Ellas kitchen

Vi har kört ett lite testrace med Ellas Kitchens smoothies och puréer här hemma. Lite lätt nostalgi är det att återse dem eftersom vi köpt dem tidigare i England när barnen var mindre, och nu finns de alltså här på hemmaplan.

Ellas Kitchen använder 100% ekologiska ingredienser i sin barnmat och har tagit ut svängarna ordentligt i sina smakkombinationer. Jag hade tex inte kommit på tanken att blanda broccoli med päron… Förpackningarna i sig tycker jag är superbra när man är ute och reser, lätta att använda utan en massa kladd, vilket är tacksamt tex på flyget.

Tjejerna är egentligen för stora för att prova bebispuréerna så det som gillades mest här hemma var de smoothies som var mest bär-och-frukt-baserade – och som med fördel kan drickas kalla direkt ur förpackningen. Ja av samma orsak så blev kanske inte broccolivarianten någon succé hos oss…  mer tycke om smak hittar du hos våra grannar fastfoodlovers!

Pasta med tomatsås, kyckling, svamp och zucchini

En vällagad tomatsås, kycklingfilé, lite champinjoner, zucchini och oliver sätter guldkant på vardagen. Snabbast går det förstås om du kan trolla fram färdiglagad tomatsås från frysen och bara behöver fräsa kycklingen och grönsakerna, hälla över såsen och låta puttra ett litet tag. Servera till nykokt pasta och glöm inte att toppa med parmesan!

Det krävs egentligen inte ett recept för att svänga ihop den här rätten. Om du mot förmodan inte har läst mitt tomatsåsrecept så många gånger att du kan det utantill vid det här laget, kommer det i repris här.

Till ca fyra portioner:

2 burk cocktailtomater
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka basilika
1 tsk socker
salt
svartpeppar
cayennepeppar

Gör så här:

Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivolja så att den blir glansig. Tillsätt tomater, finhackad basilika, socker, salt och svartpeppar. Låt puttra på låg värme under lock så länge du har tålamod, men allra minst en halvtimma.