Gruyeregratinerade endiver med skinka och pinjenötter
I förra veckans låda från Årstiderna gömde sig bland annat två endiver vilket vi inte köper spontant i vanliga fall. Det är det här som är så bra med att få färdigblandade grönsakslådor. Att man tvingas tänka i nya matbanor. Man kan ju tycka att det bara är att plocka på sig två endiver i mataffären men ja uppenbarligen funkar ju inte jag så i varje fall.
Det här blev någon slags mittimellanrätt. Matigare än en förrätt men lättare än middag. Alldeles lagom en kväll när jag var ensam hemma.
Gruyeregratinerade endiver med skinka och pinjenötter
- 2 endiver
- 4-8 skivor tunt skivad skinka (beroende på hur stora endiverna är och hur små skinkskivorna är)
- ca 30 gram pinjenötter
- 50 gram Gruyereost
- Dela endiverna i fyra delar på längden och lägg dem i en kastrull med lättsaltat vatten. Låt dem gärna ligga “buntvis” så är det lättare sen när du ska linda in dem i skinkskivorna. Koka i ca 10 minuter.
- Linda in varje “fjärdedel” i en stor skinkskiva tillsammans med en nypa pinjenötter.
- Lägg rullarna i en ugnssäker form. Kommentar: här gjorde jag en ostsås med gruyere som skar sig av någon anledning – så gör det enkelt och riv gruyereosten direkt över rullarna istället.
- Gratinera ca 10 minuter i 225 grader.
Ok, lite trist bild men displayen är fortfarande sönder på min kamera, så här fotar vi i blindo!
Anna Skog
Undrade precis vad jag skulle göra av dessa endiver kommer dock plocka bort skinkan 😛 Blir då inte riktigt det samma men bättre än att slänga …
Elin
😛 Jamen det var väl på tiden Anna att du började kommentera här också och inte bara vid kaffeautomaten!
Anna Skog
Håller vad jag lovar! 😳
Nina
Åhh, detta gjorde min franska “au-pair.mamma” ofta. Vilken nostalgitripp! Mycket uppskattat av både barn och vuxna var det i alla fall.
Loulas Kök
Endiver har jag nog inte ätit, åtminstone inte lagat. Ser väldigt gott ut. Hos oss skulle det passa som en rätt vid sidan om.
Borde komma hit oftare, hittade lite smått och gott 😉