Nyårsmeny 2010
Nyårsbordet dukat med Helga-glasen
Helena och Maria firade även denna nyårsafton med gemensam matlagning hemma hos Maria. Redan kvällen innan inledde vi förberedelserna genom att göra i ordning välkomsttilltugget och desserten, ett smidigt sätt att inte behöva stå i köket hela nyårsaftonen. Vi ville ju även kunna umgås med våra respektive och vår gäst Micke. Micke som för övrigt hade med sig kameran och förevigade våra insatser i köket under kvällen – tack för det! 🙂
Välkommen
Som en första förrätt/välkomsttilltugg serverade vi vodkaspetsad gräslökspannacotta med forellrom », ett recept som Pytte bloggat för ganska länge sedan. Efter våra förberedelser kvällen innan var det enda som återstod att skära ut lämpliga mumsbitar att avnjuta till champagnen Louis Roederer Brut Premier. Det visade sig vara lättare sagt än gjort att göra med glas som tänkt, så på Marias önskelista över prylar till köket står numera utstickare. 🙂
Louis Roederer Brut Premier champagne
Köksstök med förberedelser av för- och varmrätt
Förrätt
Kvällen fortsatte med en sallad med hummer och Västerbottensost toppad med päronvinägrett », i glasen fyllde vi på med mer av den goda champagnen. Hummerköttet hade vi rensat i förväg så det här gick snabbt att svänga ihop parallellt med förberedelserna av varmrätten.
Torkade trattkantareller i blöt
Maria bryner oxfilén innan den ska in i ugnen
Varmrätt
Till varmrätten hade vi egentligen tänkt oss hjort eller rådjur, men matinköpen gjordes lite för sent så vi fick inte tag i något bra viltkött. Istället blev det en helstekt oxfilé som serverades med en klassisk potatisgratäng, trattkantarellsky » och stekta tomater. I glasen hällde vi upp det smakrika röda vinet Babylon’s Peak som passar fint till lite mörkare kött.
Babylon’s Peak
Dessert
Efter en mastig varmrätt passade det fint med en syrligt uppfriskande efterrätt i form av fryst citronsufflé smaksatt med Limoncello » serverad med björnbär och hallon. I glasen ytterligare lite av citronlikören Limoncello.
På tolvslaget skålade vi in det nya året med Louis Bouillot Crémant de Bourgogne.
Recept
Vodkaspetsad gräslökspannacotta på kavring
Ingredienser
200 g kavring
80 g smör
1 dl mellangrädde
2 dl gräddfil
2 gelatinblad
1 msk god vodka
1 kruka gräslök
salt och peppar
80 g forellrom
dill
Gör så här
Kavringbotten: Mixa kavringen till smulor i matberedare, smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut smulblandningen i en inplastad form (ca 20×25 cm). Låt blandningen stelna i kylen.
Pannacottasmeten: Blöt gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka försiktigt upp grädden och dra av kastrullen från värmen. Krama ur vätskan ur gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Finklipp gräslöken och rör ner i grädden tillsammans med gräddfilen och vodkan. Smaka av med salt och peppar. Häll pannacottasmeten över den stelnade kavringbotten. Ställ in formen i kylen några timmar tills allt stelnat. Skär ut munsbitar och dekorera med en klick forellrom och lite dill.
Sallad med hummer, västerbottensost och päronvinägrett (5 portioner)
Ingredienser
2 små humrar
50 g Västerbottensost
100 g blandad sallad
flingsalt
½ litet päron
1 schalottenlök
4 myntablad
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
Gör så här
Börja med vinägretten: Tärna det urkärnade päronet i små bitar, skala och finhacka schalottenlöken, strimla myntabladen. Blanda päron- och lökhack med de strimlade myntabladen och citronsaften och oljan.
Dela humrarna och ta ut köttet, skär ner till mindre bitar. Tärna Västerbottensosten. Lägg upp salladsbladen på tallrikar, toppa med hummer och ostbitar, ringla dressingen över. Toppa med lite flingsalt.
Trattkantarellsky
Ingredienser
3 dl torkade trattkantareller
2 schalottenlökar
5 dl vatten
2½ msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
salt & peppar
Gör så här
Blöt upp den torkade svampen i vattnet. Finhacka löken och bryn lök och svamp i smör. Salta och peppra. Krama ur trattkantarellerna och spara vätskan. Häll i vätskan från trattkantarellerna och kalvfonden, låt koka ihop utan lock ca 5-10 minuter. Tillsätt balsamvinäger och låt sjuda ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
Fryst citronsufflé (6 portioner)
Ingredienser
3 dl vispgrädde
rivet skal och saft av en citron
3 äggulor
½ dl Limoncello citronlikör
¾ dl strösocker
bär till servering
Gör så här
Vispa grädden fluffig. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt, tillsätt citronsaften, citronskalet och Limoncellon, vispa lite till. Vänd ner vispgrädden i smeten och fördela i små formar, vi använde cocotter. Frys formarna minst 3 timmar. Ta fram formarna en liten stund innan servering så att de tempereras men inte smälter, servera med bär (vi hade hallon och björnbär till).
Inspiration från Pyttes. Matblogg nr 59.267.054 och Allt om mat.
Tidigare nyårsmenyer
Annika
Alltsamman låter jättegott. Bokmärker genast hummersalladen!
Linda - Cupcakefluffan
Vilken mumsig nyårsmeny
Millan
Ser riktigt gott ut!
Helena Ljunggren
Hummersalladen ser riktigt god ut!
Pytte
Vad roligt att jag fick vara med på ett hörn! Hoppas att välkomstilltugget smakade tillräckligt bra för att kompensera för omaket att få fram rundlar. Utstickare är verkligen grymma att ha hemma!
Maria
Pytte: Absolut! Kul att testa en annorlunda pannacotta, känns som att man kan göra lite variationer på temat med skaldjur eller lax kanske. 🙂 (nu har jag köpt utstickare)
Pytte
Jag har en supergod variant med rökt lax och löjrom som jag lade upp häromdagen bara:
http://pyttes.blogspot.com/2011/01/laxbakelse-fran-vart-brollop-till.html
Maria
Pytte: Mmm, gott!
Födelsedagsmeny till svärmor » Tre tjejer i köket
[…] startade med gräslökspannacotta på kavring (recept finns här) som garnerades med forellrom, räkor och dill (dryck: André Clouet, nr 7686). Pannacottan […]
Tips till nyårsmenyn » Tre tjejer i köket
[…] Nyårsmeny 2010 med bl.a. gräslökspannacotta och frusen citronsufflé […]
Lite påskinspiration » Tre tjejer i köket
[…] Gräslökspannacotta (bild ovan) […]