Lunch på Sigtuna Stadshotell 1909

Sigtuna Stadshotell är helt klart värt en omväg! Vi har varit på väg dit sedan vi fick reda på att Fredrik Pettersson, som tidigare var kökschef på tvåstjärniga Edsbacka krog flyttat in i köket. Dessutom är vi lata förortsbor som tycker att det är lättare att svischa förbi mysiga restauranger med bil utanför tullarna än att ge sig in i cityhetsen.

Hembakat från eget bageri. Hade gärna önskat mig ett par bröd med mig hem. Så gott!

Det var två förrätter på menyn denna dag. Maken och jag högg in på var sin. Vad sägs om “Kallrökt lax med senapskräm, inlagd gurka, forellrom och örtskott från Ugglarp”?  Eller “Kalvläggsragu med bakade betor, bönor och rödvinssky”? Nätta portioner med mycket smak och estetiskt hela vägen.

Eller förresten. Först åt vi ju en bedårande rar amuse i väntan på förrätterna – en liten potatisplätt  toppat med rom och smetana. Bra start där.

Rar amuse.

Varmrätterna? Det var faktiskt den glaserade fläsksidan som fick maken att tacka ja till att ta en omväg via Sigtuna. Han blev inte besviken. Serverad med rustik potatispuré och ostronskivling.  Jag provade krämig musselsoppa med krutonger och örter. Soppan är en vacker historia som läggs ihop framför gästerna. Perfekt. Den här soppan kommer jag att tjata om länge.

Underbar!

Dessertlistan är lite onödigt kort. För det fanns bara “havtornsglass med mannagrynspudding och musli” alternativt “dagens kaffegodis”på menyn. Lite trist för jag unnar mig gärna god dessert ute på restaurang. Dock ska jag tillägga att  nämnda glass och puddingtallrik var mycket lyckad. Det är en liten portion med perfekt krämig glass, lenaste puddingen och det finaste musliströsslet. Eller som maken lyckligt konstaterade i bilen på vägen hem,  “det är för sådana här upplevelser som man går ut och äter”.

Helhetsmässigt? Inget är lämnat till slumpen. Snygg inredning, bra service, alla detaljer är på plats hela vägen ut till badrummet där Molton Brown väntar vid handfatet.

Det var inte många gäster här denna dag vilket kändes tråkigt För jag hoppas att fler hittar hit. Vi var på lunch en tisdag och åt mellan 12-13. Förutom ett lite större sällskap var det bara två andra par där. Det borde vara fullsatt och omöjligt att komma fram på telefonen ifall du frågar mig. För mig var denna lunch lika bra som det jag lunchat på Lux och F12. Åk dit på första dejten! Åk dit med svärmor! Åk dit på långlunch! Åk dit med födelsedagsbarnet! Eller ta med mig, för jag åker gärna tillbaka!

6 kommentarer

  1. LINA K - SKRIVER SKRÄCKROMAN!

    Låter otroligt gott alltihopa och mums för det där brödet också!=)

  2. Tweets that mention Värt en omväg: Lunch på Sigtuna Stadshotell 1909 » Tre tjejer i köket -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Elin, Maria. Maria said: Nytt på bloggen: Värt en omväg: Lunch på Sigtuna Stadshotell 1909 http://bit.ly/gUcFBm […]

  3. Helena

    Vad roligt med en riktig höjdarlunch! Måste nog prova vid tillfälle.

  4. Christer

    Blev ju så nyfiken på vem Elin var när du kommenterade min lax. Och, oj, vad kul att få besök av Tre tjejer i köket. Snacka om snygg blogg:) Här ligger man i lä.

    1. Elin

      Kul att du hittat hit! Din blogg imponerar stort så jag får all anledning till att länka dig framöver 🙂

  5. Linda

    😀
    Jag håller med fullständigt….Sigtuna Stadshotell imponerade stort! Allt- de ursöta små limporna (var hittar jag dessa små små formar?), den lilla smakretaren. Vilt till varmrätt, urval av viner, interiör, personal…suck! Synd att man bor så långt bort..ända nere i Göteborg annars hade luncher och afternoon tea varit ett stående inslag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.