Matmuffins med stiltonost och tranbär
När femåringen fyllde år för ett tag sedan så frågade jag vad hon vill äta till middag på sin födelsedag. Hon var tyst en stund,konstaterade att morötter var ett måste och frågade sen; “vad har vi hemma mamma?!”
Ödmjukare svar får man nog leta efter! Men jag tror att hon har hört mig och maken diskutera middagsmat så många gånger att det inte längre är konstigt för henne heller att man planerar mat utifrån vad som redan finns i skafferiet. Vad det till slut blev till middag? Mest tårta vill jag minnas. Vi hade sen lunch på Långbro Värdshus på hennes födelsedag och sen var ingen hungrig mer den dagen.
Men “vad har vi hemma” är som sagt grunden till de flesta projekt hemma i köket. Det finns alltid rester att trolla bort. Från julhelgen låg det fortfarande en stiltonost i kylen, inte helt ovanligt i det anglofila köket. Kanske ska tillägga att det var någon specialvariant, en vit stilton med tranbär. Vilket gjorde att jag kom på att vi hade ännu mera tranbär låg i frysen. Och brödboken låg framme från föregående bak som inspiration. Ja ungefär så där snurrade tankarna när skafferiet skulle tömmas. För till slut blev det matmuffins med stiltonost, tranbär och lite gröna kryddor i smeten. Supergoda och bra nödraket att plocka fram till mellanmål!
MATMUFFINS MED STILTONOST OCH TRANBÄR (ca 20 st)
- 275 gram vetemjöl
- 210 gram grahamsmjöl
- 15 gram bakpulver
- 10 gram strösocker
- 10 gram havssalt
- 3 ekologiska ägg
- 300 gram vatten
- 100 gram mjukt smör
- 200 gram yoghurt (jag använder 3,8% ekologisk mild yoghurt, som är vår standard yoghurt till frukost)
- 150 gram stiltonost + lite smulor att toppa med
- 100 gram tranbär
- ett halvt paket frysta italienska kryddor från Findus (persilja, oregano, salvia)
så här gör du:
- Blanda allt mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke.
- Vispa äggen fluffiga i en annan bunke och rör ner vatten, yoghurt och smör till en jämn smet.
- Rör ihop de två blandningarna till en smet.
- Smula ner stiltonosten i smeten tillsammans med gröna kryddor. Rör varsamt ner bären.
- Klicka ner smeten i muffinsformar, ca 20 st vanliga. Smula gärna lite ost ovanpå innan de åker in i ugnen.
- Gräddas i 175 grader. Det tog ca 25 minuter i min ugn innan de var klara. Se till att de får lite färg!
Jag var något sparsam med stiltonosten. Eftersom dem var vällagrad från julen så visste jag inte hur mycket smak den skulle sätta. Det går därför att öka på ostmängden om du använder en ost med mindre karaktär. Jag smulade några ostsmulor ovanpå muffinsen istället som gav extra smak när de gratinerades i ugnen. Ett enkelt sätt att få ostmuffins att smaka mer!
Tweets that mention Matmuffins med stiltonost och tranbär » Tre tjejer i köket -- Topsy.com
[…] This post was mentioned on Twitter by Maria, Elin. Elin said: nybloggat om stiltonost och tranbär: http://t.co/mLXE10W […]
Fridas kök
Låter som riktiga höjdarmuffins! Perfekta att ta med på utflykten. 🙂
Fredrik
Låter inte dumt alls och Stiltonost kan jag äta året runt 🙂
Elin
Ja matmuffins är bra picnicmat. Jag gillar idén med filmjölk eller yoghurt i smeten, så att det inte blir så torra bröd, så slipper man fixandet med inplastade mackor också 🙂
Linda - Cupcakefluffan
Låter som riktigt mumsiga muffins
Oskar
Fantastiskt recept!
Goda Smoothies
Åh, detta ser väldigt gott och nyttigt ut!