Ett helt gäng nykomlingar från Berte gård

Vi har kämpat maken och jag här hemma med att smaktesta nya glassar från Siaglass som går under namnet Berteglass. Det är halvlitersförpackningar med lite “extra allt” som påminner lite om Häagen-daz och Ben &Jerry. Och det är ju lite djärvt att våga utmana dem.

Jag gillar ju Siaglass i vanliga fall. De är prisvärda, har ett brett sortiment och har levererat många smakfavoriter genom åren. Berteglass kör på lokalproducerat tema som är helt rätt i tiden. Det är mjölk från Berte Gård, ägg från granngården Lilla Stensjö och halländsk grädde. Så det går inte att komma ifrån att förväntningar blir höga när de lanserar något som de själva beskriver “gräddglass i glassens elitserie”.

Fem burkar senare så vinglar jag lite i mitt omdöme, för jag vill ju att det här ska vara fantastiskt bra, men jag tror att  glassarna behöver finslipas lite till för att klara konkurrensen med de glassar som säljs för femtio kronor styck i samma format.

Blåbärscheesecake – “fyllig cheesecakegräddglass med blåbärssylt, mjuka cheesecakebitar och grovt krossade digestivekex”. Den har en fin blåbärssmak från sylten men jag gillade inte riktigt idén med de torra digestivekexen. Cheesecakebitarna ger mest en konstig konsistens. Tveksamt godkänd tycker jag men maken gillade krämigheten i glassen och cheesecakebitarna men som jag dissade. Vi var alltså inte alls överens om denna.

Kladdkaka – “fyllig chokladgräddglass med sega kladdkakebitar, mörk kolasås och kanderade pecannötter”. Den här smakar lite mer som jag förväntar mig att en B&J-wannabe ska prestera. Smaker som matchar, kladdkakebitar med lagom seghet och  kanderade nötter som tillför lite crunch. Möjligtvis så smakar kladdkakebitarna mer vetemjöl än  kakao? I kategorin “chokladglass med extra allt” så är det dock tuff konkurrens redan från B&J och Häagen-Dazs.

Skidtur – “fyllig chokladgräddglass med rostad mandel, gyllengula russin och bitar av mjölkchoklad.” Återigen kommer jag och maken inte överens. Han gillar den inte alls, framför allt för de fina mandelspånen som inte smakar något. Förvisso kan mandelspånen vara  lite bättre rostade än vad de är nu, men jag tycker väl ändå att den är ok. Däremot så kan jag lätt hoppa över russinen i glassen, och det är ju verkligen en smaksak. Tyvärr, jag tror inte att den här blir långvarig i glasshyllan.

Knäckbräck. – “fyllig kolagräddglass med hackade och rostade hasselnötter, ljus kolasås och bitar av chokladdoppad knäck.” Ja! Fin samstämmighet med klassiska smaker. Lite julkänsla med den chokladdoppade knäcken i glassen, det här kan bli en bra dessert på julmiddagen. Lite extra-allt som man vill ha när man köper glass i det här formatet. Den här kan jag absolut tänka mig att köpa hem.

Äppelpaj. – “fyllig vanilj- och äppelgräddglass med äppelkanelsylt, mjuka äppelbitar och gräddade pajsmulor.” Inte så dumt faktiskt. Kul med något “annat”  smakmässigt utan att det blir ansträngt och konstigt. Extra plus tycker jag för att man flörtar med svenska smaker. Somrigt! Skulle kanske kunna fått sällskap av något knäckigt för att fullfölja äppelpajstemat eller kanske lagt till något med rabarber för att få till lite mer “extra-allt”?

Summering: Lite ojämnt gäng kanske, men jag gillar ju entusiasmen som SIAglass har för att försöka laborera fram nya glassvarianter. Vill du ha något B&J-liknande  på extra-allt-temat så rekommenderar jag Knäckbräck och vill du ha något annat än det vanliga på glasshyllan så puffar jag lite för rara Äppelpaj. Och så hoppas jag på att SIAglass fortsätter att labba i glassverkstaden!

P.S Kolla även in Pia och Hannas omdöme av glassarna! Lite kul att vi tyckte typ tvärtom om glassarna – för det är ju mycket tycke och smak när det gäller glass!

Lingonpäron

I kylskåpets fruktlåda fanns stenhårda päron som ingen ville ha. Tur säger jag, för då kan man göra lingonpäron. Enklare recept får man leta länge efter och godare sätt att tillreda päron på vet inte jag om det finns!

Lingonpäron

4 portioner.

  • 7 st hårda päron (mina var lite mindre)
  • 500 gram lingon
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl vatten
  • 1, 5 tsk mald kanel
  • en nypa vaniljpulver
  1. Koka lingon, socker och vatten i en kastrull i ca 15 min.
  2. Sila lingonen genom en nätsil och spar sockerlagen för att koka päronen i.
  3. Skala och klyfta päronen.  Du kan även koka päronen skalade och hela, tänk bara på att ha tillräckligt med sockerlag så att det täcker päronen i kastrullen.
  4. Koka päronen mjuka i ca 30 mi i den avsilade sockerlagen.
  5. Häll upp de kokta päronen tillsammans med sockerlagen i ett tätt kärl och låt stå svalt, gärna över natten.
  6. Servera med lättvispad vispgrädde.

Fänkålsrisotto med citron

För ett par veckor sedan var jag hemma hos Maria och passade då på att bläddra i Lotta Lundgrens fantastiska kokbok “Om jag var din hemmafru”. Nu förstår jag verkligen varför Elin lovordade boken för ett tag sedan. Jag är såld och måste fortast möjligt klicka hem ett ex. Både för att frossa i härliga bilder och läsa Lottas fiffiga recept.

En av idéerna jag snappade upp när jag kikade i boken var att koka fänkål och göra ett mos som blir en perfekt smaksättare till risotto. Eftersom jag gillar både risotto och fänkål skarpt, var jag ju så klart tvungen att prova. Jag har förmodligen inte gjort precis som Lotta, men resultatet blev hur som helst riktigt bra.

Till fyra portioner behöver du:

1 fänkål
1 tsk fänkålsfrön
1 1/2 dl vatten
1/2  msk grönsaksbuljongpulver alt. 1/2 tärning

3 dl risottoris
1 bananschalottenlök
skalet från 1 citron
ca 1 1/2 msk olivolja
1 1/2 dl vitt vin
ca 1 liter grönsaksbuljong
1 1/2 dl riven parmesan

Gör så här:

Skär fänkålen i bitar och koka i vatten + buljongpulver. Mortla fänkålsfröna och tillsätt när fänkålen har kokat en stund. Mixa den mjuka fänkålen (häll inte av vätskan) till ett mos.

Finhacka och fräs schalottenlöken i lite olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset och citronskalet och fräs i ett par minuter så att riset blir glansigt. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt på svag värme. Häll på lite buljong i. Tillsätt mer buljong när vätskan har försvunnit och upprepa sedan tills riset är al dente (en för välkokt risotto är aptrist). Blanda i parmesanosten och ca 5 msk av fänkålsmoset. Späd ev. med mer buljong. Servera tillsammans med t ex ugnsbakad lax och vitlöksfrästa brytbönor.

Tips! Jag fick en ganska stor klick fänkålsmos över som jag har sparat i frysen. Nästa gång jag gör potatismos tänker jag smaksätta med fänkålsblandningen.

Matnyheter: GI-vänlig snabbmat och nykomling på smörhyllan

Här kommer ett nytt uppsamlingsheat på nyheter som passerat vårt kylskåp på sistone:

Familjen Dafgård har lanserat nyheter i frysdisken på temat gryn och bönor. Det är tre olika påsar på GI-vänligt tema. Visst kan man koka sina egna gryn och grönsaker såklart, men det här är ändå ett sunt alternativ när det är bråttom. Ta den där överblivna korven, kycklingfilén osv och släng i stekpannan med någon av grynmixerna. Kanske strimla ner ett stekt ägg. Eller toppa med stekt halloumi. Vips, så har du trollat fram en bra matlåda med lite rester från kylskåpet!

Min favorit blev nog dinkelmixen, delvis för att jag är barnsligt förtjust i de nötiga edamamebönorna. Lite förstärkning av salt och peppar kan behövas och givetvis så kan du ju klippa ner kryddgrönt, hacka ner chili eller toppa med annan kryddning. Som helhetsintryck, ja jag gillar den här typen av genväg när man ska trolla fram riktig mat snabbt utan krångel!

Innehåll i påsarna:
Dinkelmix = Dinkel, edamame sojabönor, brytbönor, röda kidneybönor, lök, svarta oliver och citron
Bulgurmix = Bulgur, broccoli, edamame sojabönor, grillad paprika, solroskärnor, lök och vitlök
Matvetemix = Matvete, grillad paprika, vita bönor, brytbönor, broccoli, pumpafrö och tomat

Sedan har vi haft ett litet smörderby här hemma. Bregott har lanserat ett nytt alternativ: Bregott Mindre med 43% fett. Detta Bregottalternativ innehåller smör, rapsolja, vatten, grädde och en nypa salt. På grund av den lägre fetthalten så har en liten del konserveringsmedel (kaliumsorbat) för hållbarheten samt potatisstärkelse för bredbarheten lagts till.

Hur det smakar? Det har fortfarande en “smörig” smak och det är lättare att bre med om man tycker att vanligt Bregott är för hårt. Å andra sidan så behöver Bregott Mindre snabbt åka in i kylen igen för det blir snabbt kladdigt i smörasken – vilket stör mig. Vi fortsätter även i fortsättningen med Bregott Mellan eller vanligt Bregott här hemma för det är godast, men helt klart är Bregott Mindre ett godare alternativ än många andra matfettsblandningar på marknaden.

Bregott Mindre möter vanliga Bregott i snabbt smakderby.

Durumbröd

Durumvetemjöl används ofta till pastadeg men går givetvis att baka bröd med också. Det här blev ett saftigt och rustikt bröd utan krångel!

Durumbröd

Två stora bröd.

  • 50 gram jäst
  • 7 dl vatten
  • 400 gram durumvetemjöl
  • 600 gram vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt

 

  1. Värm vattnet till ca 25 grader. Smula ner och lös upp jästet.
  2. Tillsätt alla andra ingredienser – men spar lite vetemjöl till utbaket senare.
  3. Jag använder min Assistent för att bearbeta degen. Det tog 7-8 minuter innan degen var smidig och blank.
  4. Låt degen jäsa under handduk i ca 30 minuter.
  5. Forma två avlånga bröd av degen och lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
  6. Jäs på nytt under handduk i ca 30 minuter. Pensla brödet med lite vatten för en hårdare skorpa.
  7. Grädda brödet i 25-30 minuter i 220 grader.