Fredagsfavorit: salmalax med småplock

En gång i tiden var salmalax något hemskt märkvärdigt som bara sågs på restaurangmenyer. Sedan gick den plötsligt att få tag på i butik om man bodde innanför tullarna. Numer går den även att få tag på vårt lokala ICA ute i förorten vilket vi är mer än glada över. För det här är bästa snabbmatsplocket en fredagskväll i vår familj som alternativ till sushi. Salmalax kräver inga krusiduller i hanteringen. Den äts rå, tärna bara ner i småplocksbitar och lägg upp för servering. Vi dukar upp enklast möjliga. Ungefär så här.

Salmalax med småplock

En monteringsskiss.

  • rå salmalax i tunna skivor
  • smetana
  • stenbitsrom
  • lite finriven färsk pepparrot
  • finhackad rödlök
  • tärnade rödbetor

Till  detta steks små potatisplättar inte helt olikt detta recept.

Skönt att ha en sidekick för matfotograferandet.

 

13 kommentarer

  1. Linda

    låter gott – men kameran tar ju priset 🙂

    1. Elin

      Hon älskar att fota mat, just i fredags höll vi aldrig på att få börja äta eftersom hon hade fel inställningar på blixten 😛

  2. Helena

    Underbart med en fotande S! Det känns tryggt för återväxten här i bloggen. Dina tre tjejer tar nog över fortare än vi kan ana. 😉

    1. Elin

      Ja, det är nog så illa tvungna att ärva “tre tjejer i köket” vare sig de vill eller inte 🙂

  3. Per Mörk (Mörk o Mat)

    Har själv aldrig fått tag på salmalax (men gillar lax från min lokala fiskbil, gärna grillad vilket nog framgår i min blogg) Trevlig blogg ni har. Kameran är grym! 😆

    1. Elin

      Hej Per, jag har hittat den både på vårt Ica Supermarket och på “stora” Coop där vi bor. Kolla om de kan ta hem kanske? den är lite dyr, 299:-/kg men en bit på ca 400 gram räcker gott och väl för en småplockskväll med andr tillbehör!

  4. simon

    Se där, då lärde man sig något nytt om lax – salmalax, får bli span efter sådana!

    1. Elin

      Simon, läs gärna vad Lisa FW skriver om salmalax om du vill veta mer; http://matalskaren.taffel.se/2009/12/25/produkttest-salmalax-55/

  5. Johanna Berg

    Men åh vad sugen jag blev nu då!!! Tur att det snart är lunch! 😉

    1. Elin

      blev det salmalax till lunch?! Vilken onsdagslunch!

  6. Ann-Louise

    En matbloggar av världsklass börjar formas! 🙂
    Men vad är egentligen salmalax? Jag är inte helt uppdaterad…

  7. Förrättstips till påskmiddagen – Ärtsoppa och pannkakor 2.0-versionen » Tre tjejer i köket

    […] och smetana har vi nog bjudit alla middagsgäster på vid det här laget men tål att upprepas. Receptskiss hittar du i detta inlägg. Har du ont om tid, servera tillbehören på våffelhjärtan […]

  8. TBT – bästa middagsplocket (och ett oväntat rosétips!) » Tre tjejer i köket

    […] här kan vara den middagsrätt som vi kanske ätit flest gånger på en fredagkväll. Även återkommande när någon i familjen önskar middag på tex sin […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.