Bruschetta med lättorkade tomater, mozzarella och basilika
När tomaterna är trista i matbutikerna och man inte har odlat egna små söta körsbärstomater (p g a noll sol på balkongen) är lättorkade körsbärstomater på burk en god ersättare. Jag har ett frostigt förhållande till vanliga soltorkade tomater som jag tycker är alldeles för fräna i smaken. De är allt som oftast sega och inte alls någon trevlig bekantskap. Ett tag låg de i precis varenda sallad som serverades på café som något slags italienskt alibi (låg det bara några soltorkade tomater i salladen var fen italiensk, alldeles oavsett övriga ingredienser). Jag fick nog då och gjorde slut med de skrynkliga tomaterna. Lite sorgligt var det allt, för jag älskar verkligen tomater. Å andra sidan innebär ju det att jag ställer ganska höga krav och det var nog ingen lätt match för tomaterna där på slutet innan jag till slut bestämde mig för en separation. 😉
Tomatkärlek för nästan inga pengar alls i italienska Viareggio (Toscana). Foto: Helena
När de lättorkade tomaterna dök upp på butikshyllorna kom de som en skänk från ovan. Vi inledde ett förhållande och jag hade de små söta tomaterna på minibufféer eftersom jag tyckte det var synd att blanda dem med andra smaker. Inte förrän nu när Kung Markatta lanserat sina ekologiska lättorkade tomater som en av flera produkter i det nya Medelhavssortimentet har jag gjort en rätt med dem. Eller rätt och rätt… en liten röra att ha på bruschetta gills ju knappt. 😉
Foto: Kung Markatta
Kung Markattas tomater är marinerade i olivolja, rosmarin och timjan. Oljan är så god att du måste spara den och ha den i en dressing eller ringla den över nykokt pasta t ex. Tomaterna är söta, väldigt smakrika och alldeles underbara.
10 små bruschetta med lättorkade tomater, mozzarella och basilika
Stek/grilla ett ljust bröd, ringla över lite olivoja och lägg på en blandning bestående av 1/2 burk lättorkade tomater (+ lite av den goda oljan), 1 mozzarella, en stor näve basilika, lite flingsalt och svartpeppar från kvarn.
Mozzarellatips! I det här fallet får du verkligen vad du betalar för; den supergoda buffelmozzarellan kostar 35 kr och uppåt medan en mozzarella gjord på komjölk kan köpas för en tia eller två. Det är en helt annan smak på buffelmozzarellan och du kommer inte att ångra dig om du väljer den. Möjligen är det en ekonomisk katastrof, för risken är stor att du aldrig vill äta någon annan sort…
Foto: Helena
Hanna
Här heter de tomaterna sunblush och jag har helt dumpat de soltorkade till förmån för dessa. :)Hacka och blanda med Philadelphia, lägg en klick i en skiva parma och forma ett knyte, servera med ruccola och crema di balsamico – helt GALET gott trots att det är så enkelt. 🙂
Helena
Vilket bra tips, Hanna! Låter som ett perfekt tilltugg till lite prosecco eller som en liten rätt på buffén. Tack!
Maria
Åh, det här måste jag också testa!
Maria
Åh, de där soltorkade tomaterna måste jag ta och testa! Ska hålla ögonen öppna efter dem i min butik.
Helena
Det tycker jag att du ska göra, Maria! Jag har inte sett dem i min matbutik ännu, men hoppas att de ska komma fortare än kvickt 😉