Egen grönsaksbuljong till barnmat
Buljongens vara eller inte vara har ju blivit ett kärt ämne att diskutera (Kicki bjuder på en del kloka tankar här) och hemma hos oss så har vi mer eller mindre städat bort de köpta buljongtärningarna. De används någon enstaka gång men numer sällan. Har man bra smakrika grönsaker, använder skyn från köttet för att göra sås osv så tycker jag inte att man rutinmässigt behöver slänga ner en buljongtärning som allt som oftast innehåller mest salt och smakförstärkare.
Med barnmatsfixandet som vi är mitt uppe i nu så kan det dock vara bra att ha en saltfri buljong i kylskåpet för att kunna krydda maten vid behov. Just för att kompensera frånvaron av salt och för att variera smaken lite på maten.
Jag gjorde en liter saltfri buljong till barnmat häromdagen och det kommer ju räcka i all oändlighet. Hälften frös jag ner i isbitspåsar så att det är lätt att ta fram vid behov. Igår åkte ett par matskedar ner i moset med butternutsquash och palsternacka och idag till lunch så smaksatte den ärtpurén.
Saltfri grönsaksbuljong till barnmat
I buljongkoket åkte:
- slantade morötter
- några klyftade gula lökar
- lite vitlök
- lite blomkål i bitar
- lite färska örter – persilja, timjan, basilika och libbsticka
- ett par lagerblad
Jag hade gärna haft selleri i men den saknade vi hemma. Jag tycker dock att libbstickan kompenserade upp detta väldigt bra. Dessutom smaksatte jag med lite five spice från Mill&Mortar (kryddblandning som innehåller fänkålsfrön, anis,nejlika, kanel och koriander). Grönsaksbuljong kräver egentligen inga exakta grönsaker, tanken är ju att rensa upp i skafferiet och ta tillvara på det som finns.
Fröken Dill
Bra tips, även om man inte ska ha den till barnmat. Ska absolut passa på att koka buljong nu när trädgården prunkar av ingredienser!
Stort tack från fröken Dill
Minna
Vilken härligt blogg! Att jag inte hittat hit förr!